Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Ένα μαγικό ταξίδι πίσω στις κασέτες του ZX Spectrum...

Το εντυπωσιακό τρίπτυχο της US Gold με έκανε να δω τις κασέτες παιχνιδιών με άλλο μάτι! Σοκ!

Δεν πρόκειται να ξεχάσω την μεγάλη έκπληξη που ένιωσα όταν σε ένα τεύχος του Pixel τα μάτια μου έπεσαν  επάνω σε μια τεράστια διαφημιστική καταχώριση που έλεγε:

Η US GOLD η μεγαλύτερη εταιρία διακίνησης αμερικανικού software στην Ευρώπη τώρα και στην Ελλάδα! Οι τίτλοι των παιχνιδιών είναι για απαιτητικούς χρήστες γιατί : Είναι νέοι, είναι συναρπαστικοί,  έχουν υψηλή ποιότητα και πιστότητα,  έχουν οδηγίες στην ελληνική γλώσσα, έχουν εντυπωσιακή συσκευασία με ταινία ασφαλείας και όλα αυτά με την εγγύηση του ονόματος της US GOLD.  

Πρέπει  κεραυνοβολημένος να χάζευα κανένα τρίλεπτο το εντυπωσιακό χρυσό - μαύρο τρισέλιδο προσπαθώντας απεγνωσμένα να αφομοιώσω την  κάθε πληροφορία!  Πολιτισμικό σοκ! Πως αλλιώς θα μπορούσα να χαρακτηρίσω αυτό το συναίσθημα;


Η "κατάσταση"  της φωτογραφίας ήταν δυστυχώς και  η καθημερινότητα των περισσότερων Atari XL-ΧΕ users στη χώρα μας. Οι κασέτες που βλέπετε  (όσο και αν δε το πιστεύετε) είναι original  (ΕΛΚΑΤ) και σχετικά ακριβότερες του ανταγωνισμού! Δυστυχώς  καμία προσπάθεια εντυπωσιασμού για εμάς!  Δε σώζονται  ατυχώς  τα χαρτονένια εξώφυλλα με το σήμα της Atari  που  έπαιζαν ρόλο συσκευασίας και περιείχαν τις ελληνικές οδηγίες.

  Συνηθισμένος τόσο καιρό στο "σπαρτιάτικο τρόπο"  και την software απομόνωση των 8bit Atari  με τα ανύπαρκτα εξώφυλλα και την ισοπεδωτική ομοιομορφία,  γεννήθηκε ξαφνικά  βαθιά μέσα μου  η  ανάγκη να γίνω και εγώ  κληρονόμος αυτού του νέου κόσμου που ανοιγόταν ξαφνικά μπροστά μου!  Ήταν λίγο σχετικά το χρονικό διάστημα που είχα αποκτήσει   (τον δεύτερο υπολογιστή μου) ένα ΖΧ Spectrum +2 και τίποτα πια δεν μπορούσε να μου σταθεί εμπόδιο.  Στο νέο στρατόπεδο  τα πράγματα έδειχναν να είναι λιγάκι πιο προσεγμένα με  εταιρίες  πρώτης γραμμής και συσκευασίες παιχνιδιών που ακολουθούσαν κατά πόδας όλες τις τελευταίες επιταγές της μόδας.

Σύντομα η συλλογή μου   περιελάμβανε αρκετούς τίτλους της συγκεκριμένης εταιρίας και τα χαρακτηριστικά κουτιά των παιχνιδιών της  στόλιζαν ως πολύτιμα τρόπαια το γραφείο μου!  Η αναγνώριση τους έξω στα καταστήματα ήταν πια για εμένα εύκολο πράγμα, αφού εξαιτίας του "ασυνήθιστα"   μεγάλου μεγέθους τους  τα ξεχώριζα εύκολα στο ράφι! Εκείνο το διάστημα  - και χωρίς  εγώ να μπορώ λόγω ηλικίας να το κατανοήσω - βίωνα  για τα καλά  την διακριτική καθοδήγηση μιας επιστήμης που εστίαζε σταθερά στην ψυχολογία και τον άνθρωπο!  Η δύναμη της  Διαφήμισης  ήταν πάντα το μεγάλο  όπλο για τη χειραγώγηση της μάζας και στην δική μου περίπτωση η λάμψη της συσκευασίας  υπήρξε   ο καταλυτικός παράγοντας που επηρέασε  σε τεράστιο βαθμό την κρίση  και την επιλογή μου! Μπορώ κατηγορηματικά να ισχυριστώ  ότι  υπήρξαν στιγμές που αγόρασα κυριολεκτικά στα τυφλά  αγνοώντας την ποιότητα του τίτλου που βρισκόταν μέσα στο κουτί.



Οι εταιρίες software κατάλαβαν γρήγορα την αναγκαιότητα του εντυπωσιακού περιτυλίγματος. Φανταστείτε πόσο σημαντικό είναι να μπορείς να  ξεχωρίζεις ανάμεσα από δεκάδες τίτλους τοποθετημένους δίπλα - δίπλα κερδίζοντας έτσι τον αναποφάσιστο αγοραστή! 

Μεθυσμένος αφέθηκα  τελείως σε αυτή τη γιορτή της κατανάλωσης  και των χρωμάτων!!!  Το επιθετικό μάρκετινγκ αποφάσιζε πριν από εμένα, για εμένα και εγώ έπλεα εκστασιασμένος μέσα σε πελάγη ευτυχίας!  Κάπως έτσι είχε τότε η κατάσταση με δεκάδες νέους τίτλους να κυκλοφορούν κάθε μήνα  στα καταστήματα, φορώντας για τα μάτια μου μόνο  τις  πιο  εντυπωσιακές φορεσιές τους!  Οι εταιρίες  γνωρίζοντας την αξία της  όμορφης εμφάνισης έκαναν ότι μπορούσαν  ώστε οι τίτλοι τους να κερδίζουν  πάντα τις εντυπώσεις  της τελευταίας στιγμής. Έχοντας  εξαρχής ως δεδομένο  ότι οι τίτλοι τους θα εκθέτονται  ταυτόχρονα με δεκάδες άλλους στην ίδια προθήκη,  τα λανσάριζαν κατά τέτοιο τρόπο  ώστε να δημιουργούν έντονη αίσθηση  κερδίζοντας  έτσι τον "χλιαρό"  τυχαίο πελάτη.

Κάθε εταιρία προσπαθούσε  απεγνωσμένα - και κυρίως με μικρό κόστος - να κάνει εκείνη την ανεπαίσθητη διαφορά που  την ώρα της μάχης  θα της  έδινε οριακά πόντους και τη νίκη. Παρακάτω σε αυτή την αναδρομή θα προσπαθήσω να εκθέσω  κάποιες σκέψεις μου  σχετικά με το  θέμα  καθώς επίσης και να διασώσω  φωτογραφικά κάποιες από αυτές τις μεθόδους! Σε αυτό το άρθρο μπορώ να πω ότι με απασχόλησε κυρίως το μέγεθος του κουτιού αφού πολλές  ήταν οι φορές  που αναρωτήθηκα σχετικά με την ποικιλομορφία των μεγεθών των συσκευασιών των games (Αλήθεια σκεφτήκατε ποτέ πόσα μεγέθη είχαν τελικά τα  κουτιά παιχνιδιών  του ZX Spectrum;). Φυσικό όμως ήταν (όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω) ότι ψάχνοντας  ανέσυρα και απομόνωσα και  κάποιους άλλους σημαντικούς παράγοντες που χρησιμοποιήθηκαν ως "κράχτες"  και έκρινα ότι θα έπρεπε να αναφερθούν εδώ!    



Ένα λεπτό φύλο (ψυχεδελικό ολόγραμμα) τοποθετείται και να αφαιρείται κατά βούληση δίνοντας  τις δύο εμφανίσεις της φωτογραφίας! (1983).     
 

Και αρχίζουμε με το πιο μικρό  και κλασικό μέγεθος! Σίγουρα όλοι σας θα έχετε  δει πολλές κασέτες σαν και αυτή!  Το Splat της ISL incective software LTD  είναι  όμως μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση! Ενώ η συσκευασία ακολουθεί το στάνταρ μέγεθος (κασέτας μουσικής) που συναντάμε εδώ και χρόνια στα περισσότερα micros (11Υ - 7Π - 1,7Β),  παρόλα αυτά μια  μικρή προσθήκη μεταμορφώνει το αποτέλεσμα δίνοντας  μια σπάνια και συλλεκτική συσκευασία! Ένα πολύ λεπτό   και απαστράπτον φύλο τοποθετείται  επάνω από το αρχικό εξώφυλλο μετατρέποντας τον τίτλο σε ότι πιο εντυπωσιακό μπορείτε να συναντήσετε σε μια πρωινή σας περιήγηση στην οδό Στουρνάρα!  Laser ολογράμματα λοιπόν στην υπηρεσία ου εντυπωσιασμού! Πραγματικά έξυπνη ιδέα που του έδωσε τον τίτλο του "παγονιού της βιτρίνας" και  μπόλικους πόντους λάμψης!


Πανέμορφα αισθητικά αυτά τα κουτιά,  θα χαρακτηρίζονταν μάλλον πολυτελείς κασετίνες (1984).

Στο Alien της UPTG  αντικρίζουμε μια συσκευασία πραγματικά χάρμα οφθαλμών! Το μέγεθος της είναι μεγαλύτερο από  αυτό της συνηθισμένης κασέτας (17Υ-11,5Π-2Β) προκαλώντας την προσοχή και το σούσουρο! Τα υλικά  κατασκευής του είναι ακριβότερα και ποιοτικότερα από  αυτά που έχουμε ως τώρα συνηθίσει φτιαγμένο από ειδικά επεξεργασμένο σαγρέ χαρτόνι που του προσδίδει την αίσθηση της πολυτελούς κασετίνας! Το άνοιγμα του δεν γίνεται όπως συνήθως αφαιρώντας κάποιο φορετό καπάκι, αλλά σαν βιβλίο  με φορά από τα δεξιά προς τα αριστερά. Συνήθως αυτά τα κουτιά στόλιζαν την πρόσοψη τους  με αυτοκόλλητα υψηλής ανάλυσης και πολύ έντονα χρώματα. Πραγματικά το  έβγαζα  συνεχώς από τη σακούλα και το χάζευα  μέσα στο λεωφορείο γυρνώντας πίσω στο σπίτι.



Θεε μου!!! Απέκτησα πολλά μετά τη διαφήμιση του Pixel! Έκτοτε (εντελώς αυθαίρετα) το μέγεθος αυτό το ονομάζω US Gold!

Δε θα μπορούσα να αφήσω έξω από την έρευνα μου την παλιά μου αγάπη!!! Η US Gold πραγματικά χρησιμοποιούσε κατά κόρων τη μεγάλη συσκευασία  που θυμόμουν από τη διαφήμιση του Pixel! Μιλάμε για μια άκρως εντυπωσιακή  (στην εποχή της) υλοποίηση (14Υ-10,7Π-1,5Β)  από σκληρό διάφανο  πλαστικό που μπορούσε άνετα να φιλοξενήσει και μια δεύτερη κασέτα αν αυτό κρινόταν  απαραίτητο! Για αυτό το λόγο -και ίσως και  εξαιτίας  του  σχετικά φθηνού  κόστους της -  έγινε η αγαπημένη επιλογή των software compilations! Πραγματικά μου έλειψε πολύ! Κρατάω από τη γνωριμία μας εκείνο το σκίρτημα της ψυχής που μου χάρισε! (Σαν να είμαστε στα μέσα της άνοιξης και κάποιο περίπτερο να έφερε τα πρώτα παγωτά).



Αυτά τα μικρά χάρτινα κουτιά ήταν πολύ συνηθισμένα τα τελευταία χρόνια των 8bit home computers (1989-1990).

Ένα όμορφο συναίσθημα κορεσμού νιώθω όποτε πιάνω στα χέρια μου τη σχετικά μικρή  και  στιβαρή χάρτινη συσκευασία (mini paper) της Virgin games με το Double dragon! Αυτό το κουτί θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι είναι η εξέλιξη της US Gold υλοποίησης αφού έχει  το ίδιο ύψος και πλάτος  αλλά  σημαντικά  μεγαλύτερο πάχος  ( 14Υ-10,7Π-2,6Β). Οι συσκευασίες αυτές ήταν από τις αγαπημένες μου!  Υιοθετήθηκε σε ευρεία κλίμακα   μάλλον στα τελευταία χρόνια της ζωής των 8bit micros - ίσως  και λόγω του μικρού κόστους κατασκευής τους! Το χάρτινο καπάκι   επικαλύπτει το - επίσης  χάρτινο - κουτί με ένα σίγουρο κλείσιμο! Πρακτική συσκευασία που δεν πρόκειται να σας πει όχι και για μια δεύτερη κασέτα! Εντύπωση  σε αυτά τα κουτιά προκαλεί η τάση που θέλει το Art να συνεχίζεται  μέχρι το  πίσω  μέρος σαν μια και αδιαίρετη ενότητα. Αν και εντυπωσιακά - αυτά τα κουτιά - έχαναν στη σύγκριση με τα αντίστοιχα   μεγάλου μεγέθους των 16bits.
.


Πως μπορώ να ξεχάσω  αυτό το καταπληκτικό το mini DVD κουτάκι με το ερμητικό κλείσιμο!  Ο Άγγελος εκδικείται μέσα από ένα -αισθητικά-  χάρμα οφθαλμών πακέτο! Κρίμα που αργότερα λόγω κόστους τα πλαστικό έδωσε το θέση του στις φθηνότερες χάρτινες  συσκευασίες (1987).

Εδώ έχουμε πραγματικά μια πολύ όμορφη και πρακτική συσκευασία που κάνει από πολλές απόψεις τη διαφορά! Το Saboteur II της Durell ήταν στην εποχή του ένα πανίσχυρο  hit που έμεινε επί πολλούς μήνες καρφωμένο στις πρώτες θέσεις των charts όλων των  formats! Δεν γινόταν λοιπόν να μη συνοδεύεται από μια αντάξια της πορείας του συσκευασία! Το κουτί που χρησιμοποιείται   σε αυτή τη περίπτωση  είναι το  πλαστικό  (mini dvd)  που ομοιάζει  στην υφή και την ποιότητα με τις  μεγαλύτερες θήκες των γνωστών DVD που νοικιάζουμε στα video clubs. Το μέγεθος του αν και είναι  σημαντικά μικρότερο από  τις τρεις αμέσως προηγούμενες  υλοποιήσεις, εντούτοις επιβάλλεται έστω  και οριακά στην κοινή κασέτα (13Y-8,8P-1,5B).

Κάτω από την πλαστική διαφάνεια αναδεικνύεται περήφανα το εξώφυλλο  που φτάνει αναδιπλούμενο μέχρι το πίσω μέρος! Με μια προσεκτικότερη ματιά δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε τις περιποιήσεις της θρυλικής  PIM Software (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Μικροϋπολογιστών!!!!) Τα ελληνικά στο εξώφυλλο και στις οδηγίες   (προκαλούν ρίγη σήμερα)  ήταν ένα επιπλέον όπλο (τοπική αγορά)  για τον πόλεμο της βιτρίνας! Πραγματικά η ύπαρξη ελληνικών μεταφράσεων ήταν ένα δυνατό χαρτί στα χέρια των εταιριών! Κάτι τελευταίο που θα ήθελα να πω για αυτό  το box είναι  ότι πρακτικά  παρουσιάζεται άφθαρτο στο χρόνο προστατεύοντας την κασέτα ακόμα και από πτώση της σε νερό! Εντυπωσιακό!!!



Το απόλυτο Blaster!!  Εδώ δε περιμένεις να βγει το pixel και το User για να διαβάσεις review...απλά  αγοράζεις κατευθείαν και με κλειστά μάτια!!!! Πραγματικά αν δεν έβλεπα το Spectrum Cassette  θα ορκιζόμουν ότι πρόκειται για 16bit έκδοση!  Αίγλη από Atari ST και Amiga στο Spectrum σας (1989).

Ποιος είπε ότι ο Spectrum πρέπει να ζηλεύει την μεγαλοπρέπεια των 16bit τίτλων;  Το παιχνίδι  της Psygnosis έρχεται με  τη σφραγίδα της γνωστής Melburne House σε ένα μεγάλο χάρτινο κουτί  (18,5Υ-15,5Π-2,6Β) που για τα 8bit δεδομένα φαντάζει  μέγεθος τεράστιο! Αν και  αυτό το μέγεθος δεν φτάνει τα αντίστοιχα  16 bit κουτιά της εταιρίας, παρόλα αυτά έχει ακριβώς τις διαστάσεις των 16bit  τίτλων που κυκλοφορούσε  με την δεύτερη  επωνυμία της, Psyclapse!  Τα λόγια χάνουν τη σημασία τους μπροστά σε αυτό τον οδοστρωτήρα με το κορυφαίο art και οι ανταγωνιστές τρέχουν να κρυφτούν!!! Ένα απόλυτο blast στη μάχη της βιτρίνας!



Με το σκεπτικό ότι ο πελάτης αν απορρίψει  το ένα θα αγοράσει σίγουρα το διπλανό του, αυτή η "τρόικα" εξαφάνιζε τον ανταγωνισμό στο ράφι! Σπάνιο είδος για τα μάτια σας μόνο!

Τι κάνεις όταν έχεις μια εταιρία computer games χαμηλού κόστους  και δεν θέλεις να ξοδέψεις μια περιουσία για τη δημιουργία μεγάλης συσκευασίας; Μα είναι πολύ απλό!!! Κολλάς πολλά μικρά  μεταξύ τους! Αυτή η πλάγια  συγκόλληση  τριών  τίλων (ο ένας δίπλα στον άλλο) που επεχείρησε   η Mastertronic (Υ11-21Π-1,7Β) - όσο και αν σας φαίνεται απίστευτο - είναι ικανή να καταδικάσει στην αφάνεια κάθε  ανταγωνιστή που  είχε την ατυχία να  στέκεται δίπλα του!   Η συγκεκριμένη εμφάνιση αν και πρόκειται ουσιαστικά για "ξεπέτα" καταγράφηκε  ως "τουλάχιστον ευρηματική" από την ιστορία του home computing! Αυτή  η  δουλειά  έμελε να εμπνεύσει την μελλοντική πολιτική ηγεσία της πατρίδας μας  όταν  αναζητούσε πυρετωδώς  τρόπο εξόδου από την οικονομική  κρίση και τη χρεοκοπία....


Το "βότσαλο" της Hewson!!!Όπως και να το πετάξεις αυτό θα προσγειωθεί με τη σωστή μεριά!

Χα!!!! Κάπως έτσι φαίνεται να αντέδρασε η - παραδοσιακά μυστηριακή - Hewson όταν αποφάσισε να ισοφαρίσει την "αχώνευτη"  Mastertronic  (περιμένοντας την στη γωνία )  όχι μόνο με τρεις  άλλα με επτά τίτλους!!! Σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, αποφάσισε να της δώσει και τη χαριστική βολή επιστρατεύοντας την τρίτη διάσταση!!!! Ναι καλά διαβάσατε!  Επτά τίτλοι  έρχονται σε εσάς  συγκολλημένοι όμως  ο ένας πίσω από τον άλλο αντί της παραδοσιακής μέχρι τότε  διάταξης  δίπλα - δίπλα,   σε συσκευασία "βότσαλου"!!!  Η συγκεκριμένη ιδέα δεν "περπάτησε" ιδιαίτερα στη χώρα μας αφού έντρομοι οι καταστηματάρχες της οδού Στουρνάρα  διαπίστωσαν ότι άθελα τους έδιναν όπλα στα αναρχικά στοιχεία της περιοχής που τα εκτόξευαν στις αστυνομικές δυνάμεις και τις βιτρίνες  τραπεζών στα πολλά επεισόδια που συνέβαιναν στην γύρω περιοχή! Ο πόλεμος της βιτρίνας λοιπόν αποκτάει και μια άλλη διάσταση!  Όπως και να έχει εγώ το καταγράφω  απλά ως συμβάν!



Απίστευτη δουλειά!!! Σκληρό πλαστικό και παρουσιαστικό που παραπέμπει σε κάποιο επίσημο κυβερνητικό έγγραφο (1987).

Θυμάστε  την εκπληκτική σειρά του BBC "Μάλιστα κύριε Υπουργέ" και "Μάλιστα κύριε πρωθυπουργέ" αργότερα;  Ο τίτλος "Yes Prime minister" της Mosaic κάνει την έκπληξη κυκλοφορώντας σε ένα ασυνήθιστο - από πλευράς διαστάσεων -  πλαστικό  box (Cospak)  που ο διάκοσμος του  παραπέμπει σε κάποιο κρατικό βιβλίο πρωτοκόλλου της βρετανικής βουλής!!! Ο εντυπωσιακός Θηραίος, τα χρυσά γράμματα και γενικά η πρωτοτυπία του εγχειρήματος,του δίνουν άξια το πρώτο βραβείο ευρηματικότητας και φαντασίας!  Το αρκετά μεγάλο - σχεδόν τετράγωνο  - σχήμα του (15Υ-15,4Π-2,1Β)  καθώς και το κτυπητό του κόκκινο χρώμα, το χρίζει αυτομάτως νικητή των εντυπώσεων σε κάθε περίπτωση! Εδώ θα πρέπει να τονιστεί και μια νέα ενδιαφέρουσα  παράμετρος, ότι το παιχνίδι αυτοδιαφημίζεται στο οπισθόφυλλο ως κομιστής της αυθεντικής ατμόσφαιρας της τηλεοπτικής σειράς! Η αναγνωρισιμότητα της TV λοιπόν στην υπηρεσία του gaming! Προσέξτε το αυτό γιατί σιγά- σιγά αυτή η οδός θα γίνει δυστυχώς μονόδρομος!  Ενδιαφέρον από κάθε άποψη χρησιμοποίησε έξυπνη πολιτική!



Έχετε δει πολλές φορές blister στα home computers και στον Spectrum;

Παραμένουμε απροσδόκητα στο ίδιο ακριβώς παιχνίδι καθώς οι πρωτοτυπίες του συγκεκριμένου τίτλου δεν έχουν σταματημό! Υπό τη σημαία  Mastetronic plus, ο τίτλος κυκλοφόρησε σαν παιχνίδι  χαμηλού κόστους με μέγεθος συσκευασίας ίδιο με αυτό της απλής (11Υ-7Π-1,7Β)  κασέτας. Η ειδοποιός διαφορά εδώ είναι ότι η εταιρία αποφάσισε να τραβήξει τον τίτλο της  πάνω από τον υπόλοιπο σωρό με τους ανταγωνιστές  και να τον φέρει ευθέως στο ύψος  των ματιών του πελάτη!!! Έτσι το  παιχνίδι έρχεται σε συσκευασία blister κρεμασμένο ψηλά σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο!!!!  Παρόμοιες  blister υλοποιήσεις έχουμε συναντήσει ξανά  στο παρελθόν, ακόμα και σε μεγαλύτερου μεγέθους κουτιά US gold format!  Μια ακόμα  λοιπόν πρωτότυπη ιδέα βγαλμένη από μια ταραγμένη εποχή που δεν έλεγε να "σωπάσει το τουφέκι"!! Μια υλοποίηση άξια συγχαρητηρίων και ένας  ακόμα   πολιτικός ελιγμός ματ από τον "Μέτερνιχ" των  computer παιχνιδιών!



Χμμμμ το θέλετε κύριε για spectrum; Μια στιγμή να δω αν το έχω......Αυτό πρέπει να είναι αλλά δεν είμαι σίγουρος αν είναι πράγματι για Spectrum....(1983).

Εδώ είμαστε!!!  Επιτέλους ένα πακέτο μελετημένο  και προορισμένο για εμάς τον απλό κόσμο!!! Πραγματικά για σεμινάριο - από την παραδοσιακή σύμμαχο της Sinclair την Psion - το box αυτό  υιοθετεί τις παραδόσεις της παλιάς  σχολής που πρεσβεύει το δόγμα ότι  όλες οι προσλαμβάνουσες πρέπει να αποκτούνται από τον πελάτη (ακόμα και από ένα άσχετο) με τη πρώτη  κιόλας ματιά!!! Το πολυτελές πρότυπο κουτί  του "Alien"  βρίσκεται  και πάλι εδώ (17Υ-11,5Π-2Β)  φτιαγμένο όμως αυτή τη φορά  από ιλουστρασιόν  σκληρό χαρτόνι. Η όλη ιδέα βρίσκεται  στην απάντηση  του παρακάτω ερωτήματος!   Πως θα μπορούσε να αγοράσει ο παππούς στο εγγονάκι του  κάτι που δεν ξέρει; Οι πιθανότητες λάθους και καταστροφικής αποτυχίας για αυτά τα άτομα είναι δυστυχώς πολλές καθιστώντας ιδιαίτερα  αμφίβολη την επιβίωση τους στην ζούγκλα της πληροφορικής!

Έτσι στα πακέτα  αυτής της φιλοσοφίας βλέπεις εξαρχής τι παίρνεις, αποφεύγοντας λάθη που γκρέμισαν σπίτια (πχ. να πας Amstrad game σε φανατικό commodoρά)!!! Τα ρετρό χρώματα της ίριδος σε προδιαθέτουν κατευθείαν ότι εδώ πρόκειται για καθαρή spectrum-οκατάσταση ενώ για τους πιο δύσκολους στην αναγνώριση (εκτός από το όνομα του ιδρυτή της δυναστείας "Sinclair") υπάρχει και η φωτογραφία του ιδίου του Spectrum (ΑΑΑ!!!  Νάτο!!! Αυτό έχει!!!).  Για τους ακόμα  πιο ντροπαλούς  που έπαθαν γλωσσοδέτη στα καλά του καθουμένου  μόλις αντίκρισαν  τις πρώτες βιτρίνες της οδού Στουρνάρα, υπάρχει και η φωτογραφία του θέματος που υποτίθεται ότι εξομοιώνει!!! Στην ευχή.....τι μπορεί να πάει πια στραβά? Α!  Μου λέτε παρακαλώ και  την τιμή;  Ω,..είναι από πίσω, ευχαριστώ θα το πάρω! Αυτό το στιλ υιοθετήθηκε κυρίως από τους πρώτους τίτλους του μηχανήματος και παραμένει κλασικό από κάθε άποψη. Στεναχωρήθηκα  πραγματικά όταν εγκαταλείφθηκε σταδιακά! Είχε αυτό το μαγικό "κάτι" εκείνων των πρώτων τίτλων! Αξέχαστο να ζήσουμε να το θυμόμαστε!



Το θέλω τώρα!!!!!  Αν έχει τα μισά από αυτά που δείχνει το εξώφυλλο, θα πρέπει να γίνεται της κακομοίρας!!! Τα παιχνίδια με εξώφυλλα  ηθοποιούς και ήρωες των κόμικ εκτινάσσουν διαχρονικά  τις πωλήσεις! (1987)

Το Predator της Activision  είναι από εκείνους τους τίτλους που επαναβεβαιώνουν την ολοένα μεγαλύτερη σημασία της διαφήμισης στην κερδοφόρα πια αγορά των micros!!  Με μεγάλες εμπορικές συμφωνίες και πληρωμή ακριβών πια δικαιωμάτων,  (όπως και την περίπτωση του Prime Minister) τα computer games χρησιμοποιούν πια  ως άρμα  τις ακριβοπληρωμένες παραγωγές  της TV και του κινηματογράφου. Η υλοποίηση εδώ  είναι το γνωστό   από τα παλιά  κουτί της US GOLD (14Υ-10,7Π-1,5Β)  που ίσως φαντάζει πια  συνηθισμένο.  Την παράσταση  όμως τώρα πραγματικά κλέβει η επιβλητική μορφή του Arnold Schwargenengger που σας τοποθετεί άμεσα στον πυρετό της μάχης!!!! Δε ξέρω εσείς τι λέτε αλλά εγώ θα το αγόραζα κατευθείαν!!!! 


Ένα σπάνιο τεράστιο DVD box από σκληρό πλαστικό. Σιγά - σιγά αυτά θα αρχίσετε να τα ξεχνάτε! Βρισκόμαστε ήδη στο 1988!

Go Crazy!!!! Η US GOLD πρέπει να είχε πάντα ένα  θέμα με το μέγεθος χτυπώντας ξανά με αυτή την τεράστια συσκευασία! ΄Έξι παιχνίδια και τρεις κασέτες δε θα προβληματιστούν ιδιαίτερα να βρουν  το χώρο τους σε αυτό το  πλαστικό τέρας  (21Υ-15Π-2,5Β)!  Με συνολικό μέγεθος μεγαλύτερο από το  κοινό DVD box και λίγο μικρότερο από ένα σχολικό  τετράδιο κοιτάει με ελαφρό μηδίασμα   τον ανταγωνισμό! Η US GOLD βάλθηκε να στοιχειώσει ακόμα και σήμερα τον ύπνο μας! Κλαψ!


Δε ξέρω αν έχετε ξαναδεί ποτέ κάτι παρόμοιο! Μάθημα χειροτεχνίας! (1984)

Και εκεί που νομίζαμε ότι τα έχουμε δει όλα, νά'σου και σκάει ο τίτλος της Melburne House - Hampstead! Πραγματικά η συνάντηση με έπιασε σχετικά απροετοίμαστο αφού  η εξωτική του εμφάνιση  δεν ήταν κάτι που  φανταζόμουνα ότι μπορεί να υπάρχει.  Το χάρτινο εξωτερικά κουτί είναι αρκετά μεγάλου μεγέθους (20Υ-16Π-2Β) και μόλις το ανοίξεις από τα δεξιά στα αριστερά σαν βιβλίο  θα σου αποκαλύψει στο εσωτερικό ένα θύλακα από σκληρότερο κίτρινο πλαστικό! Την αλλόκοτη αυτή εμφάνιση συμπληρώνει μια χάρτινη καλύπτρα σαν κεραμίδι  που η χρησιμότητα της είναι  να ασφαλίζει το κλείσιμο του τίτλου!! Δεν μπορώ να πω πολλά για την εικαστική πλευρά του θέματος αλλά αδιαμφισβήτητα κάποιος -  κάπου - κάποτε, ασχολήθηκε πολλές ώρες στο σχεδιαστήριο για να βγάλει αυτό το αποτέλεσμα! Ένα πακέτο  για πολλά μπράβο, άξιο συγχαρητηρίων!


Μακάρι να βλέπατε το εσωτερικό αυτού του πακέτου! Ακριβή υλοποίηση που αρχίζει σιγά - σιγά να εκλείπει (1984).

Άλλη μια "εξωτική"  συλλογή που παρουσιάζει ελαφρώς μια διαφοροποίηση σε σχέση με τα άλλα μεγαθήρια αφού η συσκευασία της εκτός από τεράστια είναι σχεδόν εντελώς τετράγωνη! Το μεγάλου μεγέθους (19Υ-19-2,2Β) γυαλιστερό  χαρτονένιο κουτί  διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία για να κλείσει στόματα καθώς τα πάντα επάνω του μαρτυράνε ποιότητα! Αν τώρα σε αυτό προσθέσετε το υπέροχο γυαλιστερό manual και τον εντυπωσιακό εσωτερικό διάκοσμο που έρχεται στο φως μόνο αν ανοιχτεί το φορετό καπάκι (που έχει και εγκοπή), τότε εύκολα καταλαβαίνετε ότι έχετε μπροστά σας αυτό που δεν πρόκειται στο μέλλον να ξαναδείτε! Ένας δεινόσαυρος, ένα είδος υπό εξαφάνιση της computer βιομηχανίας!  Το μεγάλο "As Seen on TV"  μας κάνει να καταλάβουμε ότι τα τηλεοπτικά δρώμενα έχουν μπει  δυστυχώς για τα καλά στην  υπηρεσία του marketing


Ο ορισμός του πακέτου! Μεγάλο μέγεθος και βάρος που θα έκανε πολλά αντίστοιχα  πακέτα των 16μπιτων να κοκκινίσουν! (1987).

Άλλο ένα κουτί που διαφοροποιείται λόγω μεγέθους είναι το Gunship από τη Microprose! Ένα ιδιαίτερα μεγάλο box (μεγαλύτερο προς το πλάι αυτή τη φορά). Ναι είναι WIDE και (15,5Υ-21,3Π-2,7Β) σου δίνει την εντύπωση ότι η συγκεκριμένη εταιρία σέβεται  και υπολογίζει τα λεφτά που της δίνεις! Το σύνολο παρουσιάζει μια  εντυπωσιακή διχρωμία  με μπλε το επάνω καπάκι και κόκκινο το κάτω στέλεχος  και  περιέχει ένα ογκωδέστατο manual και 2 κασέτες!  Βλέποντας ξανά το  βαρύ πακέτο   από κοντά, ξεχνάω ότι πρόκειται για ένα απλό παιχνίδι αφού περισσότερο με προδιαθέτει  για κάτι σοβαρότερο! Νομίζεις  πραγματικά ότι  από εκεί μέσα   θα ξεπροβάλλουν  ξαφνικά κάποιοι κανόνες εμπλοκής ξαφνικού  πολεμικού επεισοδίου! Πραγματικά εμπνέει το σεβασμό! Respect από εμένα!  


Θήκη τσιγάρων από την Ocean!! (1989)

Μιας και προηγουμένως μιλήσαμε  για κάποιες συλλογές της "ξεπέτας", αξίζει να δούμε λίγο τι σκέφτηκε  ώστε να πρωτοτυπήσει η Ocean!!!   Η δική της λοιπόν προσέγγιση δανείστηκε στοιχεία από  πολλές  περιπτώσεις που είδαμε προηγουμένως   καταφέρνοντας όμως να παρουσιάσει κάτι   που μοιάζει μάλλον με πακέτο τσιγάρων! Το ύψος και το μήκος του είναι το ίδιο με το χάρτινο μικρού μεγέθους mini paper (Double dragon) και  το πλαστικό της US gold,  αλλάζοντας μόνο στο  πάχος. Καλά καταλάβατε το πακέτο δανείζεται στοιχεία και από το βότσαλο της Hewson (14Υ-10,7Π-3,5Β) περικλείοντας κάτω από μια χάρτινη θήκη - εξώφυλλο - δύο τίτλους US GOLD format. Χωρίς ιδιαίτερα έξοδα μια ευφυής ιδέα  έδωσε ένα αξιοπρεπέστατο εικαστικά αποτέλεσμα! Φυσικά δε θα πρέπει να μείνει ασχολίαστη η επιβεβλημένη δυστυχώς  - από ένα διάστημα και ύστερα -  σχέση  των games με την μεγάλη οθόνη! 

Η κυρία της φωτογραφίας όταν μπήκε εξώφυλλο του περιοδικού  your Sinclair έκανε δεύτερο ρεκόρ πωλήσεων!!! Ευτυχώς έχω και το original  poster!!! (1988).


Εδώ έχουμε μια πολύ "ιδιαίτερη" κατηγορία!!! Ποιος δε θυμάται την σχέση της  computer βιομηχανίας με τα περιβόητα κορίτσια της τρίτης σελίδας της εφημερίδας SUN;  Οι συγκεκριμένες κυρίες  επέδειξαν πολλές φορές τα κάλλη τους στα εξώφυλλα των παιχνιδιών και στάθηκαν η αφορμή ώστε να ξεσηκωθούν οι  διάφορες οργανώσεις  και να μαζεύουν   ύστερα άρον - άρον οι αρχές  τους τίτλους από τα ράφια!  Τα παιχνίδια επανακυκλοφορούσαν συνήθως λίγο αργότερα  με λογοκριμένα εξώφυλλα  κρύβοντας έξυπνα τα επίμαχα σημεία!  Το κουτί  του VIXEN (15Υ,15Π-2,1Β) είναι σε μέγεθος ακριβώς το  ίδιο  με το κόκκινο πρωτόκολλο της βρετανικής βουλής που μεταμορφώθηκε σε "ξέκωλο" για τις ανάγκες του συγκεκριμένου concept!   Οι θηλυκές παρουσίες με -κύριο εκφραστή αυτής της κίνησης  την Palace (Barbarian) - απασχόλησαν πολύ τον τύπο! Τυχεροί λοιπόν όσοι έχουν σήμερα τις αρχικές "άκοφτες" εκδόσεις! Η Αφίσα στο εσωτερικό είναι άλλο ένα δωράκι του marketing  που συνηθιζόταν πολύ τότε στα computer games!



Τέρμα οι αφίσες και τα ανόητα μικρο-δωράκια! Ρολόγια, εισιτήρια για πρεμιέρες και άλλα συλλεκτικά δώρα στην υπηρεσία του μάρκετινγκ! (1990).

Το "Επιστροφή στο μέλλον" Νο 2 της Image works πιστεύω ότι πρέπει οπωσδήποτε να αναφερθεί σε αυτή την αναδρομή  αφού κάνει πράξη  σχεδόν  ότι διαφημιστικό κόλπο έχει αναφερθεί  ως τώρα (και  κάτι  παραπάνω)!!! Αυτός ο τίτλος έχει κρυμμένα πάνω του  τόσα πολλά "ατού" που δεν έχει  την ανάγκη να πρωτοτυπήσει και ιδιαίτερα στο θέμα της συσκευασίας!! Το κουτί  του ακολουθεί την αξιοπρεπέστατη λύση του mini paper box ( 14Υ-10,7Π-2,6Β) που παρά την συνεχή παρουσία του τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο παραμένει εντυπωσιακό! Ο τίτλος φτάνει από μόνος του  να  κερδίσει αμέσως τους φανατικούς της εβδόμης τέχνης ενώ το ασημένιο αυτοκόλλητο επάνω αριστερά θα προκαλέσει γούρλωμα στον ανυποψίαστο αγοραστή!

Ξεχάστε λοιπόν την κοινή αφίσα δώρο που είδαμε στο Vixen και σε άλλους τίτλους  του παρελθόντος.  Ένα αληθινό ηλεκτρονικό ρολόι βρίσκεται μέσα στη συσκευασία ενώ με την αγορά  του παιχνιδιού μπαίνετε αυτομάτως σε κλήρωση για δωρεάν αντίτυπα της ταινίας, συλλεκτικά μπλουζάκια, και αφίσες!!!!! Ειλικρινά τίτλοι σαν και αυτόν μας δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο ότι  βρισκόμαστε πια σε μια άλλη εποχή  που  η ποιότητα του τίτλου περνάει συχνά σε δεύτερη μοίρα. Από την άλλη μεριά  προσπάθειες σαν αυτές εκδηλώνονται σε μια χρονική περίοδο που για τις εταιρίες του software   χαρακτηρίζονται ως "οι τελευταίες αναλαμπές του Βυζαντίου". Από εκεί και ύστερα τα πακέτα θα γίνονται σιγά - σιγά φτωχότερα καταλήγοντας στα άδεια κουτιά και την ανυπαρξία έντυπης τεκμηρίωσης που μαστίζει τον χώρο σήμερα.



Μη νομίζετε ότι θα δείτε τίποτα διαφορετικό τρέχοντας το σε ένα Sam αλλά οι εποχές δε συγχωρούν να χάσουμε ούτε ένα πελάτη! (1990).

Οι εποχές άλλαξαν και η κατάσταση δε σηκώνει χαμένους πελάτες! Τώρα θα μου πείτε πόσοι χρήστες Sam Coupe χρειάζονται για να σώσουν την κατάσταση...Η αναφορά του υπέρ-τέρατος της MGT στο εξώφυλλο, δίνει αφενός το κύρος της τεχνολογίας αιχμής  άλλα και  αφετέρου την  δυναμική   αλίευσης από το διπλανό στρατόπεδο διαλαλώντας το αυτονόητο   ( λεηλασία του χώρου της αριστεράς συνηθίζουν να  το λένε σήμερα  με καθαρά  πολιτικούς όρους). Στάνταρ US Gold κουτί (14Υ-10,7Π-1,5Β) και υπέρμετρη αισιοδοξία για το Delta Charge από τη Thalmus.



Λοιπόν για προσέξετε εδώ κάτι ενδιαφέρον! Τα κουτιά αυτά μπορεί να  έχουν ξαναεμφανιστεί στο παρελθόν άλλα αν  τα γυρίσεις στο πλάι, τότε αποκτούν αυτομάτως   μεγαλύτερο Wide εξώφυλλο με αποτέλεσμα να φαίνονται πολύ μεγαλύτερα από τον ανταγωνισμό!  Αύξηση του μεγέθους λοιπόν χωρίς το επιπλέον κόστος!

Αφήνω λοιπόν για το τέλος ένα φθηνό  και ομολογουμένως εύκολο τρικ που χρησιμοποίησαν πολλοί κατασκευαστές για να βελτιώσουν την εμφάνιση των τίτλων τους. Τι κάνεις άραγε αν  θες να μεγαλώσεις την επιφάνεια  πρόσοψης του παιχνιδιού άλλα δεν θες να δώσεις δεκάρα για το σχεδιασμό και κατασκευή κάποιου ιδιαίτερου μεγέθους box;  Μα απλά το γυρνάς 90 μοίρες!!! Το γύρισμα στο πλάι  κάνει το κουτί να φαίνονται εντυπωσιακότερο και πολύ μεγαλύτερο!!!! Αυτή η μόδα έμελε να συμπαρασύρει  έπειτα από πολλά χρόνια  τις οθόνες των συγχρόνων pc μεταμορφώνοντας τις όλες σε Wide! Είπατε τίποτα κύριοι;


Θαυμάστε την πρόταση της Mastertronic!!!! Έντονα χρώματα κασέτας σε διάφανη μικρή θήκη! Η ευρηματικότητα σε συνάρτηση με την οικονομία! 

Μια ενδιαφέρουσα συγκριτική ματιά σε όλα τα μεγέθη! 

Αυτά  τα λίγα έζησα σχετικά με την ιστορία της κασέτας! Δυστυχώς τα κουτιά αυτά δεν  πρόκειται να τα βρείτε πια στις βιτρίνες της οδού Στουρνάρα  παρά μονάχα στις αναμνήσεις αυτών που τις πρόλαβαν καθώς και στις ιδιωτικές συλλογές  κάποιων αθεράπευτων εραστών του παρελθόντος. Μπορεί η κασέτα ως περιφερειακή μνήμη   να ήταν  από τα πιο ταπεινά αποθηκευτικά  μέσα  στην  ιστορία των υπολογιστών αλλά σε καμιά περίπτωση  δεν  υπολειπόταν   του μυστηρίου και της  ομορφιάς  που απολάμβαναν τα γρηγορότερα ξαδέρφια της  οι  δισκέτες!  Στα χρόνια της  η βιομηχανία των παιχνιδιών είδε πραγματικά τους  δείκτες της να εκτινάσσονται  κατακόρυφα  (σε σχέση με τα ακριβότερα cartridges του παρελθόντος) μετατρέποντας την  από  ευκαιριακή μπίζνα σε  πραγματικό χρυσοχοείο, γεγονός που αποτυπώνεται και στα ακριβά πακέτα και τις πλούσιες συσκευασίες της εποχής.


Διαφήμιση της εποχής μας θυμίζει την σημασία που είχε τότε η κασέτα  στην ζωή μας. Η σωστή επιλογή μάρκας εξασφαλίζει επίσης  τη..... σωστή αρχειοθέτηση!!!!

Νομίζετε ότι βλέπετε ένα ZX Spectrum κουτί; Μεγάλο λάθος!!!  Βρισκόμαστε στο 1988 και ρίχνουμε μια αδιάκριτη ματιά στο εσωτερικό του Thunder Blade για  Atari ST.  Ο λόγος που το παρουσιάζω δεν είναι το λογότυπο της US Gold  (κλαψ!!!) αλλά η  ασυνήθιστη συνύπαρξη κασέτας και δισκέτας μέσα σε 16bit  τίτλο!!! Η κασέτα αρχίζει σιγά - σιγά να μας αφήνει χρόνους  - ως μέσο αποθήκευσης - και παίρνει πια "δεύτερο" υποστηρικτικό ρόλο  (Audio bonus tracks)  προς τις γρήγορες δισκέτες.  Υβρίδια όπως αυτό της φωτογραφίας  - εκτός από σχετικά σπάνια - είναι και  ο τελευταίος κρίκος πριν την οριστική της εξαφάνιση.

Πέρα από τα όμορφα κουτιά και τα διάφορα δώρα αξίζει να αναφερθεί ότι μερικοί τίτλοι εκμεταλλεύθηκαν ένα πλεονέκτημα που παρουσίαζε η κασέτα  σαν μέσο  εγγράφοντας σε αυτή  κανονικό  audio  ήχο  προερχόμενο από τα original  coin up's  (πχ το 720 της US Gold)! Γυρνώντας  έτσι την κασέτα από την άλλη μεριά - και αφού είχε φορτώσει ήδη το παιχνίδι - μπορούσατε να απολαύσετε τη στιγμή που παίζατε  στον spectrum σας (πατώντας το play)  τον αυθεντικό ήχο των Arcade χωρίς τα μειονεκτήματα της ψηφιακής δειγματοληψίας σε πόρους και μνήμη!  Στο ίδιο πνεύμα  το Daley Tompson's olympic chalenge της   Ocean μας δίνει   μια extra audio κασέτα με το  μουσικό κομμάτι "Challenge" (Σε stereo  παρακαλώ!). Πραγματικά όσο αν και χάρηκα που τελείωσε η εποχή της και πια επιτέλους την ξεφορτώθηκα  (γιατί είχε και πολλά μείον) δεν παύω να  της αναγνωρίζω ότι της οφείλω πραγματικά πολλά!

3 σχόλια:

  1. Πραγματικα ενα φανταστικο ταξιδι πισω στην ιστορια της παλαι ποτε μισητης θα ελεγα κασσετας. Ειμαι σιγουρος οτι ελαχιστοι θα προσεξαν το τι δουλεια εχουν τα τακουνια στην ζουγκλα στο Vixen, μπροστα στην Θεα της ομορφιας της εποχης! Θεα στα ματια μου ακομη και σημερα!!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ!!! Έχω και την αφίσαααααα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 30 XΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ...

    δλδ

    ... ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ (ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΡΙΝ...)

    ΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΣΑΤΕ ΤΩΡΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή