Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Το πρώτο μου action demo ήταν το Gryzor στον ZX Spectrum!!!

Αλήθεια θυμάστε τον εαυτό σας όταν  είδε  πρώτη φορά  computer game; Θυμάστε τα πρώτα παιχνίδια που παίξατε; Σίγουρα θυμάστε! Θα σας κάνω τώρα μια κάπως δύσκολη ερώτηση.  Θυμάστε πότε είδατε το πρώτο σας action demo;  Χμμμμ σκούρα τα πράγματα ε;  Σίγουρα, διότι τα playable demos παιχνιδιών μπορεί σήμερα να είναι μια συνηθισμένη τακτική (υπάρχουν παντού στα περιοδικά και το Internet), άλλα εκείνα τα χρόνια τα πράγματα δεν ήταν και τόσο απλά! Θυμάμαι μια όμορφη ημέρα του 1987 όταν είχαμε διαβάσει με τον αδερφό μου ένα πολύ όμορφο review στο Pixel για το Combat School της Konami (OCEAN). 

Τα γραφικά στον Spectrum έδειχναν  πραγματικά πολύ προσεγμένα και το  128-mode έδινε στον ήχο αυτό που πάντα έλειπε από τα οκτάμπιτα του θείου!  Αφού έγινε ένα γρήγορο  συμβούλιο,  κρίθηκε  ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι είχε τα φόντα να καρφωθεί για πολύ καιρό στο TOP-10! Με συνοπτικές διαδικασίες λοιπόν ψηφίστηκε η αγορά του και σύντομα μετά από μια μικρή βόλτα στην οδό Στουρνάρα το πολύτιμο κομμάτι software βρισκόταν στο σπίτι μας. 


To Combat school φιγουράρει δίπλα στον  όμορφο 128άρη! Είναι ο Γκρι Sinclair +2 με το πιο όμορφο άρωμα που έχει να επιδείξει home!


Η κασέτα τοποθετήθηκε στο ενσωματωμένο κασετόφωνο του ΖΧ Spectrum 128 +2 και  με τη βοήθεια του πανέμορφου πληκτρολογίου  (κληρονομιά  της Amstrad)  σχηματίσαμε   την πιο αγαπημένη εντολή της Basic,  Load "".  Τα πρώτα bytes φορτώθηκαν σωστά και  η επικεφαλίδα του παιχνιδιού εμφανίστηκε  στο πάνω μέρος της οθόνης! Μικρή παύση -με ταυτόχρονη αλλαγή του border-  και ο Spectrum  -παίρνοντας δυο ανάσες- αρχίζει το  γνωστό του υψίσυχνο turbo φόρτωμα!  Ευτυχώς το αζιμούθιο σήμερα ήταν σε  μεγάλη φόρμα και έπειτα από μερικά λεπτά μαλώναμε για τη σειρά που θα παίζαμε! Το πρόγραμμα    μας δικαίωσε αφού ήταν αντάξιο των προσδοκιών μας  αλλά πέρα από αυτό το κουτί  του λίγο μας  μπέρδεψε αφού έκρυβε   δυο διαφορετικά εξώφυλλα! 

Φυσικά η   ένδειξη:  Free Action demo of konamis hit game "Gryzor" included in this pack, πέρασε απαρατήρητη λόγω της αδυναμίας  μας στην ξένη γλώσσα!  Εκτός λοιπόν από τη φωτογραφία του Combat School υπήρχε και μια δεύτερη  με κάτι που παρέπεμπε σε Alien !!! Μια επιγραφή επάνω της με κίτρινα γράμματα έλεγε: " WATCH THE EXCITING GRYZOR FREE WITH THIS PACK". Μέσα στο κουτί  μια διπλωμένη σελίδα που έπαιζε τον ρόλο των ελληνικών οδηγιών   μας ανακοίνωνε  υπερήφανα ότι: H KONAMI, πάντα πρώτη στις τεχνολογίες και τα ηλεκτρονικά σας διαθέτει ένα demo προς επίδειξη του νέους της τίτλου!


Free Action demo of konamis hit game "Gryzor"included in this pack!!!! Δηλαδή θα παίξω και άλλο game;;;


Το φοβερό δεύτερο εξώφυλλο Σημαντική λεπτομέρεια: Το λογότυπο OCEAN\IMAGINE/HELLAS....



Για να πω και του στραβού το δίκιο η έννοια του Demo με δυνάστευε από πάντα! Λίγα χρόνια πριν αποκτήσω τον πρώτο μου Home (Atari 800XL) προσπαθούσα να καταλάβω τι στα κομμάτια έκανε  στο ηλεκτρονικό της φωτογραφίας το  μεσαίο μαύρο κουμπάκι!  Ανοίγοντας το μηχάνημα με το πλήκτρο  Demo πατημένο το ηλεκτρονικό έπαιζε μόνο του!!!  Επίδειξη!!!! Έτσι το λένε!! 

Ομολογώ ότι τότε δεν κατάλαβα και πολλά εξαιτίας της άγνοιας της συγκεκριμένης ορολογίας (demo;) μα άρχισα  σιγά -σιγά  να υποψιάζομαι ότι το Combat school είχε στην ίδια κασέτα και ένα δεύτερο παιχνίδι δώρο!!!! Αμέσως Reset στον +2 και δειλή  απόπειρα να φορτώσουμε αυτό που λογικά  υπήρχε μετά από το κυρίως παιχνίδι! (πιθανόν στην πίσω μεριά της κασέτας δε θυμάμαι) NAI!!!! Το Gryzor έκανε την εμφάνιση του!!!!

Υπήρχε και δεύτερο παιχνίδι!!!!  Δε πίστευα στη τύχη μας!!! Πληρώσαμε ένα και πήραμε δύο!!! Η χαρά βέβαια δεν κράτησε και πολύ αφού μετά απο λίγα  λεπτά παιξίματος το παιχνίδι τερμάτιζε βγάζοντας  κάποιο μήνυμα.... Εκείνη τη μέρα έμαθα τι σημαίνει playable demo. Χρόνια μετά  η σπάνια αυτή τακτική θα γίνει η πεπατημένη. Το πρώτο μου Action demo  λοιπόν ήταν το Gryzor στον ZX Spectrum!!!

5 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφο το κείμενο και γραμμένο με μεράκι!

    Ομως το:
    "Ο θεός να δίνει χρόνια τον Alan Sugar, ναι αποκτήσαμε πλήκτρο Reset!!!"
    Προσβάλει τον Θείο Clive, πλήκτρο reset υπήρχε από τον 48Κ+.

    lv8bit (Love for 8bit)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ούπςς!!! Τα λάθη είναι για να διορθώνονται! Η επίμαχη γραμμή αφαιρέθηκε! Ο Θείος είναι υπεράνω προσβολών και πρέπει να προστατευθεί!!!:D
    Thanks!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενας παλαιός σου φίλος είμαι (και νυν εχθρός φαντάζομαι... Sinclair-άς), γι' αυτό και δεν θα σου πω ποιος είμαι... :)
    Γι' αυτό "αντέδρασα" με τον Ζάχαρη.... ΧΑΧΑΧΑ:)

    Πάντως χαίρομαι που βρήκες τον χώρο σου εδώ!
    Θα συνεχίσω να σε διαβάζω γιατί έχεις όμορφο τρόπο γραφής! Κάτι τέτοιο έπρεπε να είχες κάνει από την αρχή, τα post σε forum "ξεφτίζουν"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπααα.....οι φυσικοί μου εχθροί ήταν οι δεινόσαυροι!!! Τώρα που αυτοί εξαφανίστηκαν ευνοούμαι εγώ!!!! :P


    Είσαι καλοδεχούμενος στο νησί! Πιάσε πέτρα και άραξε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραίο το κείμενο, μαγικές εποχές πραγματικά. Όσον αφορά το εχθρούς κλπ κι εγώ συναντώ κατά καιρούς στο διάβα μου περίεργα άτομα στα διάφορα φόρα και στο facebook κλπ και φροντίζω να απομακρύνομαι όσο γίνεται, χωρίς να ανοίξω πόλεμο, αν είναι αυτό δυνατόν βέβαια. Φυσικά πολλές φορές αυτό δεν είναι δυνατόν, όταν έχεις να κάνεις με σκληροτράχηλα γουρούνια :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή