Σάββατο 30 Απριλίου 2011

1989: Μια συναρπαστική χρονιά για την Atari.

City university of London.Οι φοιτητές δουλεύουν σε Atari ST workstations συνδεδεμένα με το mainframe του πανεπιστημίου τους. 
 Βρισκόμαστε στο 1989 και (εν αναμονή των νέων STE με τα βελτιωμένα γραφικά και ήχο) τα πάντα   δείχνουν ότι θα είναι μια συγκλονιστική περίοδος για την Atari. Τα πράγματα -από τότε που ο Jack Tramiel ανέλαβε μια χρεοκοπημένη εταιρία- πάνε θαυμάσια κάνοντας πολλούς να μιλάνε για ένα οικονομικό θαύμα. Οι πωλήσεις των ST πάνε πολύ καλά διπλασιάζοντας τις πωλήσεις τους σε σχέση με πέρυσι και η βιβλιοθήκη των προγραμμάτων τους συνεχίζει να μεγαλώνει προσφέροντας χιλιάδες προγράμματα για τον χομπίστα τον φοιτητή άλλα και τον επαγγελματία (Dtp publishers,μουσικούς κ.α.). Κατά τη προσφιλή τακτική της εταιρίας έχουν ανακοινωθεί πολλά νέα μηχανήματα πυροδοτώντας έντονες συζητήσεις...

Η φιλικότητα και η ευκολία χρήσης έκαναν τον Atari ST ιδανική πλατφόρμα εκπαίδευσης για τις μικρότερες ηλικίες!
 Η παρουσία της εταιρίας σε σχολεία, πανεπιστήμια και μικρούς εργασιακούς χώρους ενισχύεται και περιφερειακές αγορές όπως αυτή της Αυστραλίας φαίνεται να πηγαίνουν ιδιαίτερα καλά! Την προηγούμενη χρονιά ο 520 και 1040 ST επιλέχθηκαν και βραβεύτηκαν ως "Ο καλύτερος υπολογιστής της χρονιάς 1988". Αυτός ο τιμητικός τίτλος αποδόθηκε από μια διεθνή ομάδα ανθρώπων που σχετίζονται με τα μεγαλύτερα computer περιοδικά δέκα διαφορετικών χωρών!!! Σε αυτά τα περιοδικά περιλαμβάνονται τα: Personal Computing(USA), Practical Computing(GB),Chip Magazine(ITA), Komputer(POL), Chip Micros(SPA), Soft et Micro(FRA), ASCII Magazine(JAP),CHIP(GER).
Η δύναμη του MEGA ST συνεχίζει να τραβά την προσοχή αυτών που θέλουν μια οικονομική λύση στον τομέα του desktop publishing καθώς και πολλών μουσικών χάρις το ενσωματωμένο του midi. H διάδοση της Atari στον χώρο της μουσικής έχει οικοδομηθεί από τα προηγούμενα χρόνια δίνοντας μεγάλο πλεονέκτημα στην εταιρία σε σχέση με τις μουσικές αγορές. Αυτή τη χρονιά φίλοι μου θα δούμε επίσης και την κυκλοφορία μιας νέας επόμενης σειράς IBM συμβατών από την Atari αρχίζοντας από το ATARI PC3 Turbo XT μέχρι το ATARI PC5 με τον Intel 20Mhz 80386 PC/AT.
Ένα ακόμα καινούριο προϊόν κάνει επίσης την εμφάνιση του, το Atari portfolio! Αυτός ο φορητός υπολογιστής χρησιμοποιεί ένα MS-DOS συμβατό σύστημα DIP DOS 2.11. Δεν είναι ένα Laptop άλλα ένας μίνι προσωπικός υπολογιστής που μέσα στα λίγα εκατοστά του θα προσφέρει ότι μπορεί να χρειαστεί ένας χρήστης αφού περιλαμβάνει ευκολίες όπως ενσωματωμένα Diary, Calculator,Editor (text), Lotus 1-2-3 file compatible Worksheet (spreadsheet),Address. Book . Το portfolio προσφέρει μια ευανάγνωστη οθόνη υγρών κρυστάλλων, qwerty πληκτρολόγιο και μια θύρα επέκτασης για τη σύνδεση περιφερειακών! Αυτό το hand-held χρησιμοποιεί κάρτες μνήμης στο μέγεθος μιας πιστωτικής κάρτας για να αποθηκεύει προγράμματα και δεδομένα! Όπως βλέπετε η Atari με αυτές τις κυκλοφορίες καλύπτει όλους του τομείς του computing και είναι πλέον φανερό ότι το όνομα της αρχίζει να εδραιώνεται ανάμεσα στις παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου!

Δεν είναι μόνο η μουσική! Ο ST χρησιμοποιείται με χίλιους-δύο τρόπους.Ο Τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Garry Kasparov χρησιμοποιεί την δυνατή ChessBase του Atari ST.

Δεν είναι όμως μόνο το παρών σημαντικό γιατί η Ατάρι φαίνεται ότι έχει και πολύ λαμπρό μέλλον!!! Μια καινούρια σειρά θα κυκλοφορήσει το 1990! Το Atari TT, ένα 68030(!!!) workstation θα είναι έτοιμο δει το φως και να γίνει η νέα ναυαρχίδα της εταιρίας!!! Το Atari ΤΤ θα είναι η λογική εξέλιξη των ST (και της σειράς 68000) με εξελιγμένο λειτουργικό και δυνατότητες και αναμένεται να εκτινάξει την ανταγωνιστικότητα της εταιρίας στους φθηνούς σταθμούς εργασίας! To Stacy θα κυκλοφορήσει επίσης την ίδια χρονιά και θα είναι ένα ST compatible laptop!!! Θα περιλαμβάνει μια απίθανη οθόνη υγρών κρυστάλλων ανάλυσης 640χ400 και θα έρχεται με τις γνωστές από τα ST χωρητικότητες μνήμης 1,2,4 MB. 
Το Stacy θα έχει επίσης πλήρη συμβατότητα με το Software και τα περιφερειακά της σειράς ST. Για το τέλος έμεινε κάτι που δεν έχει τολμήσει να επιχειρήσει άλλη εταιρία αυτής της δυναμικότητας! The Atari Transputer Workastation (ATW), ένα πανίσχυρο graphics workstation που θα διαθέτει τεράστια παλέτα 16.000.000 χρωμάτων θα κυκλοφορήσει στα πρώτα μισά του 1990! Θα βασίζεται στον Inmos T800 και θα υποστηρίζει αναλύσεις μέχρι 1280χ960 pixels!!!! Είναι βέβαιο ότι η Atari θα οδηγεί τις εξελίξεις για πολύ καιρό ακόμη....

4 σχόλια:

  1. Ένα χρόνο μετά, το 1990, απέκτησα τον πρώτο μου υπολογιστή: ένα Atari PC1!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η εποχή του ΄89 έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Η τεχνολογία προχώρησε. Για την ακρίβεια έκανε άλματα στο τομέα των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. Τώρα πια τα chip μπορούν να κάνουν θαύματα. Θα φανταζόταν άραγε κανείς τότε το '89 ότι θα φτάναμε σε τέτοια επίπεδα ολοκληρωσης? Τότε ήταν επιστημονική φαντασία...τώρα είναι πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αμ εγώ θα πίστευα ότι ολόκληρη Atari θα καταποντιζόταν ακόμα μια φορά??? :p

    Πέρα από όλα αυτά όμως αναγνωρίζω στους Βρετανούς ότι πρόσφεραν και αυτοί πάρα πολλά σε αυτό που ονομάζεται εξέλιξη των υπολογιστών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή