Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Jack Tramiel: Ο πόλεμος των Calculators που οδήγησε στον πόλεμο των home computers!

Ο πρόεδρος της Commodore αφήνοντας τις γραφομηχανές  στράφηκε από νωρίς προς τις νέες τεχνολογίες  και τα calculators! Αυτή του η τάση τον οδήγησε αργότερα στην ανακάλυψη των home computers!


Jack Tramiel, o πρωτοπόρος! Jack Tramiel, ο ανήσυχος! Jack Tramiel, ο εκδικητικός! Πολλά είναι τα επίθετα που του έχουν αποδοθεί κατά καιρούς καθώς και χιλιάδες οι γραμμές που έχουν γραφεί για αυτόν! Όσο όμως και αν σας φαίνεται παράξενο, ένα παιχνίδι της μοίρας ήταν αυτό που έδωσε την ώθηση για το μελλοντικό οικονομικό θαύμα και ένωσε τον πρόεδρο για πάντα με τα....Calculators! Ναι καλά διαβάσατε με τα γνωστά σε όλους μας κομπιουτεράκια! Όταν λοιπόν ο νεοφώτιστος Tramiel γεμάτος όνειρα έφτιαχνε ακόμα τις περιβόητες γραφομηχανές του η ολοένα και πιο ανήσυχη φύση του τον έσπρωξε προς τις νέες τεχνολογίες και τα εξωτικά calculators!

Σύντομα κατάφερε να είναι σε θέση να παράγει ένα μεγάλο αριθμό από αυτά κάνοντας την commodore έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές calculators της αγοράς! Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι τότε τα κομπιουτεράκια δεν ήταν ακόμα μέσα σε κάθε σπίτι αφού η τιμή τους στα τέλη 1960 αρχές 1970 ήταν αρκετά τσουχτερή! Το κακό με αυτή την "μπίσνα" της commodore ήταν ότι βασιζόταν δυστυχώς σε ξένες πλάτες και συγκεκριμένα στην γνωστή Texas instruments που της δάνειζε (όπως και σε πολλούς άλλους) το chip-set που ήταν απαραίτητο για την κατασκευή τους.

Στη φωτογραφία βλέπετε ένα μοντέλο  της σειράς TI/99 της Texas instruments


Ο Commodore 64 του Tramiel. Ο πόλεμος που έγινε με την Texas ήταν μέχρι τελικής πτώσεως και δρομολόγησε τραγικές εξελίξεις στην computer industry.


Μερικά χρόνια πέρασαν και δυστυχώς το κακό δεν άργησε να έρθει! H Texas βλέποντας την προοπτική αυτής της νέας αγοράς που δημιουργήθηκε  σε μια στρατηγική κίνηση αρχίζει να παράγει απευθείας  τα δικά της φθηνότερα Calculators (με το δικό της chip set)  "αδειάζοντας"  έτσι τον Tramiel. Αυτή η κίνηση ματ της Texas έβγαλε  πολλούς τρίτους κατασκευαστές από το παιχνίδι αναγκάζοντας τους να  δώσουν κυριολεκτικά  μάχη για να κρατηθούν στη ζωή!  Η δε Commodore πέρασε μια πολύ δύσκολη περίοδο αφού έδωσε σκληρό αγώνα για να αποφύγει τη χρεοκοπία!  Μαθαίνοντας από το πάθημα του ο Jack Tramiel αναζητά την ασφάλεια στην εξαγορά κάποιου κατασκευαστή Chip ώστε να γίνει αυτάρκης! Η ευκαιρία δεν άργησε να παρουσιαστεί στο όνομα μιας προβληματικής εταιρίας από την Pennsylvania της γνωστής μας MOS. Έτσι το 1975 η MOS γίνεται επίσημα τμήμα της Commodore.

Ένας από τους εξέχοντες μηχανικούς της MOS o Chuck Peddle (ο σχεδιαστής του 6502 ) ήταν αυτός που έπεισε τον Tramiel ότι η αγορά των calculators δεν έχει πια πολλές προοπτικές και του πρότεινε κάτι νέο και πιο καινοτόμο όπως οι home computers. Με τη βοήθεια του 6502 και μια σειρά πειραμάτων μας έδωσαν τον ΚΙΜ 1 ( Είχε παραχθεί αρχικά υπό το όνομα της MOS και συνέχισε κάτω από το όνομα της Commodore) και αργότερα τον PET. Λίγο μετά ήρθε η σειρά των επιτυχημένων Vic και C64!!! Την εποχή που ο C64 ήρθε στη ζωή υπήρχαν στη σκακιέρα πολλοί αντίπαλοι κατασκευαστές  που προσπαθούσαν να εδραιώσουν τις δικές τους υλοποιήσεις οικιακών υπολογιστών! Μέσα σε αυτές ήταν και η γνωστή από το παρελθόν Texas instruments...




Έχω την τύχη να είμαι ιδιοκτήτης ενός (New Old Stock) CC192 Atari calculator. Η Atari corporation δεν έκοψε ποτέ τους δεσμούς του παρελθόντος κυκλοφορώντας μια ολόκληρη σειρά από αυτά!

O Jack Tramiel δεν ξέχασε ποτέ τον τρόπο που του είχε φερθεί η Texas κάποτε και ξεκίνησε ένα ανηλεή πόλεμο τιμών μέχρι τελικής εξόντωσης της! O Commodore 64 που είχε αρχικά υπολογιστεί να πωλείται πάνω από 595 δολάρια έφτασε τελικά να δίνεται 199 και κάτω από το κόστος!!!! Ο τρομερός πόλεμος των Home computers οδήγησε πολλές μικρές εταιρίες κοντά στην χρεοκοπία όπως επίσης την Texas και την προ Tramiel, Atari! Οι πωλήσεις του Commodore 64 πραγματικά εκτινάχθηκαν δημιουργώντας ένα απλησίαστο ρεκόρ! Αν και η επιτυχία του Tramiel ήταν αδιαμφισβήτητη παρόλα αυτά ήταν μια μάλλον πύρρεια νίκη! Το μικρό περιθώριο κέρδους δεν έφτασε ώστε να καλυφθεί το μεγάλο οικονομικό άνοιγμα που είχε γίνει κατά το σχεδιασμό και την προώθηση του συγκεκριμένου project

Τα οικονομικά προβλήματα και οι εσωτερικές διαμάχες οδήγησαν τον Jack Τramiel και τους ανθρώπους του σε παραίτηση και έξοδο από την εταιρία. Η Tramel Technologies που συστάθηκε αργότερα κράτησε το όνειρο του ιδρυτή της ζωντανό μέχρι την εξαγορά του γονατισμένου από τον πόλεμο τιμών χρυσού παιδιού της Silicon valley την ATARI. Μετά από μια σύντομη εξυγίανση της η Atari Corporation ήταν πια γεγονός! Ένας νέος 16bit Computer παρουσιάστηκε ξαφνικά κυριολεκτικά από το πουθενά αιφνιδιάζοντας την παγκόσμια βιομηχανία! Το θαύμα του Jack Tramiel αρχίζει να αποκτάει ουσία και υπόσταση και μια θαυμάσια εποχή με πρωτόγνωρη κερδοφορία για την Atari θα του δώσει τον τίτλο του επιτυχημένου επιχειρηματία και την φήμη του αγγίγματος του Μίδα.



Auto Recall μεγάλο display σε  μέγεθος πιστωτικής κάρτας! Η συσκευασία περιέχει και την θήκη φύλαξης!


Η Tramel Technology είχε πολύ μικρή διάρκεια ζωής! Μετονομάστηκε σχεδόν αμέσως σε Atari corporation (μετά από την εξαγορά του Atari Consumer Electronics Division). Ένας νέος υπολογιστής θα βγει με το καλημέρα οδηγώντας σε μια πρωτόγνωρη φάση κερδοφορίας την νεκρή εταιρία.

Ο  Tramiel όπως ήταν φυσικό δεν ξέχασε ποτέ τις καταβολές του, βγάζοντας σε παραγωγή -υπό την νέα του εταιρία- δεκάδες κομπιουτεράκια!  To CC192 είναι μέλος μιας ευρύτερης σειράς calculators που κυκλοφόρησε η Atari corporation. Δεν είναι ευρέως γνωστό πόσα κομπιουτεράκια κυκλοφόρησαν με το logo της Atari. Με μια πρόχειρη έρευνα διαπιστώνουμε ότι τα περισσότερα τουλάχιστον έφεραν στην αρχή της κωδικής ονομασίας τους τα γράμματα "CC", "DB" ή "ST" Συναντάμε τα CC-1010, CC-1200, CC-1800, CC-180, CC-181, CC-190, DB-2100R, DB-2200, DB-2300, DB-2400, CC-90, CC-91, CC-92. Υπάρχουν επίσης και αυτά με τις γνωστές χαρτοταινίες εκτύπωσης adding machines DMP-2000, DMP-2002/3 καθώς και μια σειρά ST (ST 300/310). Μερικές απο αυτές τις διατάξεις χρησιμοποιούσαν και την ηλιακή ενέργεια. Έτσι συνέβη λοιπόν και ο Jack Tramiel συνέχισε την παράδοση της commodore. Δεν θα μου φανεί καθόλου παράξενο αν εμφανιστούν κάποια στιγμή και.... γραφομηχανές Atari!

Ρίξτε μια ματιά σε αυτό το site για να διαπιστώσετε πόσα calculators βγήκαν υπό το logo της Atari. http://www.atari-computermuseum.de/calc.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου