Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Механические часы Восток Командирские

Από την όμορφη αίθουσα Τσαϊκόφσκι της Μόσχας και υπό τη διεύθυνση του ενδόξου στρατηγού μας Anatoly Bazhalkin θα ακούσετε τα κατάλληλα θέματα ώστε να μπείτε όλοι για τα καλά στο κλίμα!!!

 
Εδώ και 1-2 μήνες έχω ένα λόγο παραπάνω για να νοιώθω υπερήφανος αφού ένα πολύ ξεχωριστό απόκτημα ομορφαίνει πια την καθημερινότητα μου. Ξεφεύγοντας έτσι λίγο από την αγορά των home computers  "προσανατολίστηκα" σε κάτι ελαφρώς πιο "εξωτικό", κάτι που ήρθε  από λίγο ανατολικότερα! Ένα πανέμορφο Восток Командирские (Komandiskie σημαίνει διοικητής) μετράει τώρα καθημερινά τις ώρες δουλειάς και ξεκούρασης, το ίδιο μεθοδικά και ακούραστα όπως έκανε και για τον πρώτο του ιδιοκτήτη  πριν 30 χρόνια τώρα! Το Komandiskie είναι δημιούργημα ενός μεγάλου ονόματος της σοβιετικής βιομηχανίας (Восток σημαίνει Ανατολή) με συνεχή προβολή και παρουσία που ξεκινάει απο το 1942 και φτάνει μέχρι τις μέρες μας όπου και ήρθε η χρεωκοπία.


Στη φωτογραφία βλέπετε το δικό μου  Восток Командирские ανάμεσα σε έντυπο προπαγανδιστικό υλικό!!! Δεξιά διακρίνεται επίσης μέσα σε άλλα ένα I.P. της ρωσικής αστυνομίας καθώς και μια ταυτότητα πράκτορος της KGB!!!

H μεγάλη προσφορά (με άλλο όνομα) του εργοστασίου στην κατασκευή αμυντικού οπλισμού τα χρόνια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου είναι γεγονός ενώ αργότερα η εταιρία μετονομάζεται επιλέγοντας το λογότυπο VOSTOK για λόγους ταύτισης με το γνωστό διαστημικό πρόγραμμα. Η φίρμα αργότερα έγινε γνωστή για τα στρατιωτικά ρολόγια της! Το 1965 βρίσκει την εταιρία να είναι ο αποκλειστικός κατασκευαστής ωρολογίων για τις ανάγκες του κόκκινου στρατού και αποκλειστικός προμηθευτής του σοβιετικού υπουργείου άμυνας! Απο εκείνη τη χρονική περίοδο αρχίζει μάλλον και η ιστορία των Komandirskie (έβγαλε διάφορους τύπους) που υπάρχουν μέχρι και σήμερα. Οι γραμμές των ωρολογίων της θεωρούνται πολύ κλασικές και πετυχημένες αφού συνέχισαν να βγαίνουν τουλάχιστον μέχρι το 2010 που το εργοστάσιο κήρυξε πτώχευση. Οι τυχεροί ιδιοκτήτες τους σήμερα νοιώθουν την μοναδική τους αίγλη. Δεν είναι και λίγο πράγμα να ξέρεις ότι έχει φορέσει κοσμοναύτης κάτι παρόμοιο....


Το δικό μου VOSTOK KOMANDIRSKIE!!!! Γεννημένο πριν τριάντα χρόνια τα μέταλλα του σφυρηλατήθηκαν σε μια κρίσιμη καμπή του ψυχρού πολέμου!

Ατσάλι περικλείει τον ντελικάτο μηχανισμό! Στιβαρή- στεγανή κατασκευή! Διακρίνονται και κάποια από τα 17 ρουμπίνια του. Επάνω βλέπετε τη βιδωτή κορόνα του ενώ αριστερά και δεξιά διακρίνονται οι ατσάλινοι πίροι του - όπως βγήκαν ειδικά για αυτό το ρολόι από το εργοστάσιο.


Αδιάβροχο!! Εδώ δε θα μπει νερό (50Μ) ούτε σκόνη (ούτε οι βλαβερές παρενέργειες του καπιταλισμού φαντάζομαι...)

Το  δικό μου Восток Командирские υπό το άγρυπνο βλέμμα του Στάλιν!!! Στο παρασκήνιο βλέπετε ένα βιβλιάριο της κομουνιστικής νεολαίας του Lenin!!!

Το δικό μου VOSTOK KOMANDIRSKIE!
Όπως σας είπα το σοβιετικό μου απόκτημα είναι πλέον το επίσημο μου ρολόι και είμαι πολύ ευχαριστημένος από την απόδοση του! Είναι ένα σπάνιο στρατιωτικό σοβιετικού τύπου ρολόι, με μαύρο θέμα καντράν και το λογότυπο "Vostok Komandirskie" να δεσπόζει εμπρός του! Κάτω απο το χαρακτηριστικό κόκκινο σοβιετικό αστέρι υπάρχει ο αριθμός μάλλον των ρουμπινιών που είναι 17! Κατά τα άλλα έχουμε τα βασικά χαρακτηριστικά της κατηγορίας του, μηχανική κίνηση, χειροκίνητο κούρδισμα, ένδειξη ημερομηνίας, βιδωτή κορόνα, αδιάβροχο. Μέχρι στιγμής όλα μοιάζουν με τα τυπικά VOSTOK που υπάρχουν κατά χιλιάδες στην αγορά. Δεν είναι όμως έτσι!!! Έχουν και αυτά τα ρολόγια "τα μυστικά τους"! Αυτά που φέρουν το λογότυπο CCCP είναι σπανιότερα αφού είναι τα μόνα που κατασκευάστηκαν στην ίδια την Ρωσία και όχι απο κάποιο μακρινό μέλος της κοινοπολιτείας!



3AKA3  MO CCCP!!!! Το ρολόι αυτό φτιάχτηκε ειδικά για στρατιωτικούς, πράκτορες της  KGB και μέλη του κόμματος!
Το μάτι μου πέφτει στο δικό μου ρολόι και διαβάζει τα εξής ακατανόητα γράμματα!! 3AKA3 MO CCCP, Ωχ!! Τι να σημαίνει αυτό; Λοιπόν φίλοι μου! Μπορεί τα VOSTOK να είναι ως επί των πλείστων στρατιωτικά ρολόγια. Μπορεί τα CCCP να είναι ακόμα πιο σπάνια. Το 3AKA CCCP όμως χτυπάει top  αφού θεωρείται απλά η elite του είδους! Τι σημαίνει αυτό;  Ότι αυτό το ωρολόγιο κατασκευάστηκε κατά παραγγελία του Σοβιετικού υπουργείου άμυνας!!!!! Αυτά τα ρολόγια περνούσαν τους πιο αυστηρούς ελέγχους και πωλούνταν μόνο στα ειδικά στρατιωτικά καταστήματα! Από εκεί μπορούσαν να τα αποκτήσουν (μόνο με την ταυτότητα τους) στρατιωτικοί, πράκτορες της KGB και μέλη του κομουνιστικού κόμματος!!! Πραγματικά αυτό το ρολόι έχει μεγάλη ιστορική αξία.



Θα πρέπει να παραδεχτείτε ότι το Командирские μου αρχίζει να νοιώθει στο στοιχείο του!!!!

Αντί επιλόγου!
Έμεινα πολύ ευχαριστημένος από αυτή την αγορά μου! Το ρολόι παρά την ηλικία του φαίνεται να δουλεύει εξαιρετικά ομαλά αν και τον τελευταίο καιρό βέβαια έχει αρχίσει να χάνει...(είπαμε αντίκα είναι!!) Απόλαυσα το κλασικό του ντιζάιν καθώς και τον εκλεπτυσμένο του ήχο (τικ-τακ!) Ο μοναδικός ενδοιασμός μου ήταν αν θα ήταν σωστή κίνηση να φοράω ένα ρολόι αντίκα! Κανένα πρόβλημα όμως! Η ρώσικη μηχανή συνεχίζει ακούραστα να κάνει σωστά τη δουλειά της! Ένας φόβος που είχα μήπως κοπούν τα πιράκια που συγκρατούν το λουρί και μου φύγει απο το χέρι αντιμετωπίστηκε με γέλια απο το μάστορα που το πήγα για να του περάσω λουρί!

" - Αυτοί οι πίροι αγόρι μου είναι ατσάλινοι και φτιάχτηκαν μαζί με αυτό το ρολόι!!! Δε θα πάθουν ποτέ τίποτα! Όχι σαν τους σημερινούς που κρατάνε τρία χρόνια...."

Για όποιον αποφασίσει να συλλέξει σοβιετικά ρολόγια τα VOSTOK Командирские είναι μια καλή αρχή! Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλές άλλες ρώσικες φίρμες που θα ανακαλύψετε! Είτε διαλέξετε μια Paketa είτε ένα Poljot τα ρώσικα ρολόγια θα είναι πάντα εκεί έτοιμα να σας αποκαλύψουν ένα φανταστικό κόσμο!


Πως φτιάχνεται ένα  Командирские; Πραγματικά θα απολαύσετε αυτό το Video!!!!

9 σχόλια:

  1. Γεια σας εχω κ εγω ενα πως θα μπορουσα να μαθω την δικη του ιστορια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι πολύ τυχερός! Ίσως μπορείς να μάθεις πληροφορίες από πωλητές παρομοίων ρολογιών στο ebay!

      Διαγραφή
  2. Έχω και εγώ ένα με το σήμα των τεθωρακισμένων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω με ένα τανκ στο καντράν και κάτω γράφει με μικρά 3ακα3 μο cccp έχει κάποια αξία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω ιδέα! Ίσως ένα ψάξιμο στο ebay για κάτι παρόμοιο να βοηθήσει!

      Διαγραφή