Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Εδώ Λονδίνο... Μαρτιος 1989.

Μάρτιος 89. Περίεργα νέα μας έρχονται από το πάντα βροχερό Λονδίνο!

Θυμάμαι τα λόγια του Βασίλη Κωνσταντίνου σε εκείνο το κομβικό από χρονικής άποψης τεύχος! Το εξαιρετικά δραματικό του ύφος έμοιαζε να θέλει να μας προετοιμάσει για ένα νέο γύρισμα σελίδας στην ιστορία του computing (Μάρτιος 89). Μια ιδιόμορφη μορφή υπολογιστών (game consoles) γνωρίζουν  μέσα από τις στάχτες τους την αναγέννηση και μια τεράστια  πρωτοφανή ανάπτυξη! Αυτοί οι υπολογιστές δεν είναι περίπλοκοι στο χειρισμό τους και έχουν όλα τα προσόντα ώστε να ικανοποιήσουν την πλειονότητα των home users που  ασχολούνται σε μεγάλο βαθμό κυρίως με τα games! Το παραπάνω άρθρο ίσως να έμοιαζε τότε λίγο υπερβολικό αφού η αγορά είχε την τύχη να διαθέτει ισχυρές εταιρίες με όραμα και  πολύ δυνατούς 16 bit home micros.  Ο υποτιθέμενος  υποσκελισμός τους από τις υπάρχουσες κονσόλες έμοιαζε μάλλον ανέκδοτο! Μετά από μερικούς όμως μήνες έρχεται και το μεγάλο σοκ και μέσα σε λίγο καιρό δε θα μείνει τίποτα όρθιο!


Οκτώβριος 89. Τα Borgs μας ανακάλυψαν. Κάθε αντίσταση είναι μάταιη! Όσοι επιζήσουν θα αφομοιωθούν! 

Η νέα γενιά κοσολων ήταν πια προ των πυλών! Πανίσχυρες 16 bit μηχανές κινούσαν τεράστιους όγκους γραφικών χωρίς να ιδρώνουν ή να δείχνουν το παραμικρό σημάδι κόπωσης! Πολλά κανάλια ήχου υπόσχονταν να χαϊδέψουν τα αφτιά μας βάζοντας μας για τα καλά στο πεδίο της μάχης ενώ η ανυπέρβλητη υπολογιστική τους ισχύς ήταν ικανή για να φέρει επιτέλους χωρίς κανένα συμβιβασμό την εμπειρία των coin up's στο σπίτι μας! Από εκείνη τη στιγμή άρχισε και η αντίστροφη μέτρηση για τη ζωή των home computers! Τέλος επιτέλους τα ψέματα!!!




Τι "μασκαριλίκια" είναι αυτά!!!! Atari XEGS,  Κρίμα!!!

Οι μάσκες έπεσαν! Η Αγορά το μόνο που θέλει είναι παιχνίδια, παιχνίδια, παιχνίδια! Πραγματικά! Πόσα δεν έκαναν οι εταιρίες των παραδοσιακών μέχρι χθες computers όλα αυτά τα χρόνια ώστε να ενσωματώσουν γρήγορα γραφικά και πολλά χρώματα στα μηχανήματα τους; Τι δυναμικά πακέτα (computer+πολλά παιχνίδια δώρο) δεν είχαν αναγγείλει; Το ολοένα και απαιτητικότερο κοινό ζητούσε εντυπωσιακότερα computers ικανά δηλαδή να τρέχουν "δυνατά" παιχνίδια! Η απόδοση σε περιβάλλον παιχνιδιού κατάντησε να γίνει το απόλυτο benchmark και κριτήριο ικανότητος των υπολογιστών! Οι μάσκες όμως τώρα έπεσαν! Οι μεγάλοι μας μυρίστηκαν! Εμβρόντητοι παρατηρούμε τους υπερήφανους άλλοτε home computers να σωριάζονται με θόρυβο  σαν γκρεμισμένοι πύργοι στο έδαφος. Οι "τυχερότεροι" από αυτούς  μετατράπηκαν  με χυδαίο τρόπο απροκάλυπτα σε παιχνιδομηχανές! Οι απαξιωτικές δηλώσεις (ίσως και λόγω κόστους) για την χρήση του υπολογιστή ως παιχνιδομηχανή από τον Jack Tramiel περνάνε στο ντούκου. O Sir Clive αηδιασμένος  έχει παρατήσει εδώ και χρόνια  το δημιούργημα του και επιλέγει να αναπαυτεί στις δάφνες του απέχοντας από την ιστορία. Τώρα πια ο θεός να μας φυλάει!


Οι μάσκες έπεσαν! Η άλλοτε υπερήφανη Amiga - το όνειρο του κυρίου Miner- σύρθηκε στο σκλαβοπάζαρο! Amiga CD32. 



Ένα ακόμη θύμα! Ο Amstrad CPC... GX4000!
Η αρχή βέβαια είχε γίνει πιο πριν με τον Atari XE να μετατρέπεται σε ένα έκτρωμα (Atari XE game system) και ύστερα ήρθε  o Commodore 64(Commodore GS), ο Amstrad CPC(Amstrad GX) και η Amiga(CD 32). Τα home δεν μπορούν να αντέξουν την φρενήρη κούρσα των εξοπλισμών και κάνοντας κοφτή υπόκλιση υπερήφανα αυτοκτονούν! Είμαστε μόνοι μας πια! Θα ζουν για πάντα στην καρδιά αυτών που τους πρόλαβαν. Αφήστε τις ντροπές και τη σοβαροφάνεια!!! Μια νέα εποχή αρχίζει!!!! Οι κονσόλες εξαπλώνονται ραγδαία και αρχίζουν να μοιράζουν τον κόσμο σε ζώνες επιρροής ενώ μια νέα δύναμη αυτή των pc's προσπαθεί να διεκδικήσει ρόλο! Η φύση μας έχει μάθει ότι μισεί τα κενά και ως επακόλουθο της εξαφάνισης των home computers τα Pc's μπαίνουν στα σπίτια μας με αιχμή του δόρατος την VGA και τις κάρτες ήχου!


Μαγεία !!!! Στη φωτογραφία βλέπετε την αιτία που οι νέοι home computers θα υπερέχουν πάντα σε σχέση με τις κονσόλες! Τίτλοι σαν και αυτούς έβαλαν τα PC'c σε κάθε σπίτι!
Η τεράστια μνήμη τους και η ύπαρξη σκληρού δίσκου τους δίνει το τακτικό πλεονέκτημα έναντι των κονσολών και ευνοεί την ανάπτυξη παιχνιδιών που ωφελούνται τα μέγιστα από αυτά τα χαρακτηριστικά! Μαγικά Adventures, συγκλονιστικοί Elite κλώνοι, RTS και FPS, εκτινάσσουν στα ύψη τη δημοτικότητα των νέων home δίνοντας τους το πολυπόθητο διαβατήριο για να μπουν σε κάθε σπίτι! Οι νέοι υπολογιστές παρουσιάζονται πιο "διαβασμένοι" από τους "προγόνους" τους αφού τα ανεξάντλητα κεφάλαια της "ανοικτής" τους φιλοσοφίας τους εξασφαλίζει ότι θα βρίσκονται πάντα ένα βήμα πιο μπροστά ακόμα και από την πιο νέα κονσόλα! Ούτε κουβέντα για γλώσσες προγραμματισμού βέβαια. Αυτές πια ακατάληπτες σαν ψίθυροι από κάποια  αρχαία ξεχασμένη διάλεκτο του παρελθόντος αφορούν σήμερα όχι τον απλό νέο χρήστη άλλα μονάχα τον επαγγελματία! Η εποχή των παιχνιδομηχανών επιτέλους άρχισε (ο θεός να μας φιλάει). Αφήστε τις ντροπές και τις σοβαροφάνειες. Οι "μεγάλοι" μας μυρίστηκαν! Πόσα χρόνια μπροστά από την εποχή τους  ήταν αυτά τα λόγια. Ποιος θα το φανταζόταν....Απίστευτο!

1 σχόλιο:

  1. Δεν έχεις άδικο! Η πρώτη μου κονσόλα ήταν το PS1. Ούτε την χρυσή εποχή της Atari γνώρισα...
    Παρομοίως έπαιξα εκατοντάδες παιχνίδια στον Η/Υ. Η δυνατότητα όμως αυτής της μηχανής να γίνεται ανά πάσα στιγμή ότι εγώ θέλω την έκανε και τελική επιλογή μου! Δε θα υπήρχε άλλος τρόπος να έρθω σε επαφή με τόσες εφαρμογές αν δεν υπήρχε αυτό το μέσο! Θαυμάζω τις κονσόλες σαν υπολογιστικά συστήματα αλλά προτιμώ και εγώ τους micro.

    King's Quest ε? Αχ....Roberta Williams! Τι να ξέρουν τώρα οι νέοι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή