Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

The Atari Enhanced Joystick Ports.

Η γνωριμία του Power Pad με τον Atari Falcon!!!
 Όταν η μαμά Atari αποφάσισε την ανανέωση των "μπαρουτοκαπνισμένων", στα πεδία των μαχών, Atari-ST, κάποιες πρώτες σκέψεις έκαναν την εμφάνιση τους, υπό τη μορφή  φημών (περισσότερο), στον ειδικό τύπο! Οι πανηγυρισμοί  τότε άρχισαν στο Αταρι-κό στρατόπεδο και οι αψιμαχίες με τους "αδερφούς" Amigo-βιους, έφτασαν στο αποκορύφωμα τους! Τι υψηλά resolutions!!! Τι 256 χρώματα ταυτόχρονα στην οθόνη!!!! Τα νέα ήταν τόσο υπέροχα, που το ενδιαφέρον του κόσμου, αυτομάτως,  πολλαπλασίασε  τον αριθμό κυκλοφορίας των περισσότερων εντύπων της εποχής, που   και εκείνα αμήχανα, προσπαθούσαν να μάθουν πρώτοι, ότι μπορούσαν περισσότερο. Τελικά τα πανηγύρια δεν κράτησαν πολύ, αφού με την επίσημη κυκλοφορία των STE αποδείχθηκε ότι η σχολή του "θείου" ζει ( βλέπε Spectrum +) και βασιλεύει! Το νέο ST αν και είχε δεχθεί αρκετές  τονωτικές ενέσεις δεν κατόρθωσε  ωστόσο να εντυπωσιάσει στον  ίδιο βαθμό με τον πετυχημένο πρόγονο του! 

Οι δύο μυστήριες υποδοχές των 15 pins στον Atari STE...



...και στον Atari Falcon!!!

Η Atari  ατυχώς  έπεσε θύμα του επικοινωνιακού παιχνιδιού της, και  μη μπορώντας να διαχειριστεί σωστά την κατάσταση, απογοήτευσε παρά ενθουσίασε το κοινό! Πέρα από όλα αυτά σήμερα,  και μακριά από τα πάθη της εποχής, ο STE είχε αρκετά πλεονεκτήματα, άλλα και πολλά μυστήρια! Ένα από αυτά ήταν και οι δυο περίεργες ολοκαίνουριες θύρες, αριστερά στα πλαϊνά του μηχανήματος. Τι ήταν αυτές; Η Atari τις ονόμασε Enhanced Joystick Ports και οι "τυχεροί" ιδιοκτήτες των νέων STE έμειναν (και στο μέλλον) με ανοικτό το στόμα να τις θαυμάζουν!!! Οι δύο υποδοχές των 15 pin (αντί των κλασικών 9 των Atari χειριστηρίων ) ήταν ένα πραγματικά μεγάλο μυστήριο!!! Και τι μπορείς να κάνεις με αυτές; Χμμμ!!!! Εδώ το πράγμα χωράει σκέψη! Το μόνο σίγουρο είναι ότι εκεί ταιριάζουν τα γνωστά jaguar pads!!!!

Το χειριστήριο είναι new old stock και είναι μέσα στις ζελατίνες του!

Γεγονός είναι ότι αυτές οι δύο παράξενες θύρες διατηρήθηκαν και στο τελευταίο multimedia   workstation και ναυαρχίδα της εταιρίας, το Falcon, ενώ απουσιάζει περίεργως από τα MEGA-STE, TT, Stacy, STbook. Σχετικά με τη χρήση του, η Atari Θεωρητικά σχεδίαζε να συνδέσει εκεί ένα σύνολο περιφερειακών μονάδων, συμπεριλαμβανομένων (αναλογικών) Joysticks, pads και light pens. Ο μεγάλος όμως διαθέσιμος αριθμός γραμμών, καθώς και η δυνατή ταυτόχρονη λειτουργία των δύο ports μαζί (που αυξάνει το bandwidth) κάνει πιθανή τη χρήση τους και προς κάποια άλλη -άγνωστη- κατεύθυνση. Η αυτονόητη  φυσικά χρήση, ήταν για την σύνδεση των Jaguar pads, αν και το συγκεκριμένο χειριστήριο δεν υποστηρίχθηκε πολύ από τις εταιρίες software. 

Επιτέλους οι υποδοχές μετά από χρόνια και καιρούς δίνονται ξανά στο κοινό! Φωτό: Atari STE.



Από την τελετή παράδοσης! Μετά από τη θερμή υποδοχή ο Atari STE συζητάει με το Power pad για τα παλιά!
Δεν έλειψαν φυσικά, οι pd και shareware τίτλοι που το αγκάλιασαν, ενώ και κάποια παιχνίδια που έκαναν την εμφάνιση τους, κοντά στα τελευταία χρόνια της Atari, το υιοθέτησαν. To Pad που σχεδίασε η Atari για την σειρά STE/FALCON ονομάστηκε Power Pad και κυκλοφόρησε στο κλασικό γκρι χρώμα ώστε να ταιριάζει με τα computer της Atari. Ο Controller του Jaguar έχει μαύρο χρώμα. Το STE/Falcon pad αν και είναι σπάνιο, μπορεί να το βρει ακόμα και στις μέρες μας κάποιος. Σας παρουσιάζω το δικό μου Power Pad. Ένα ζωντανό κομμάτι της  κομπιουτρικής ιστορίας συμπληρώνει σιγά - σιγά το παζλ  των αναμνήσεων,  για τα μάτια σας μόνο.

2 σχόλια: