Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Atari FX-1 label.


Αυτό είναι ένα από τα ταμπελάκια που προτάθηκαν για το ολοκαίνουριο  πρωτότυπο Atari FX προερχόμενο από original stock της Atari.  Κάποια  μηχανήματα πιθανότατα  διανεμήθηκαν στους developers με διαφόρους συνδυασμούς χρωμάτων και ονομάτων Sparrow- FX)!
Δεν έχεις κάθε μέρα την τύχη να χαζεύεις από κοντά ένα "ιστορικό πρωτότυπο" ή για να το θέσω καλύτερα έστω  ένα μικρό κομμάτι του!  Για τον "αρχαιολόγο των computers" αυτές οι στιγμές είναι κάτι παραπάνω από ιερές αφού αποτελούν τη ζωντανή απόδειξη ότι τα πράγματα έγιναν πραγματικά έτσι όπως τα διάβασε πριν από χρόνια στα περιοδικά του κομπιουτερικού τύπου.  Τα μεγαλεπήβολα σχέδια της Atari corporation  σίγουρα θα τα είχατε κάποτε  ακούσει. Ένα από αυτά ήταν και η δημιουργία μιας διάταξης που θα πρόσφερε True color και δυνατότητες επεξεργασίας που θα  κοιτούσαν απευθείας τον ανταγωνισμό των αντίστοιχων workstations.  Έτσι γεννήθηκε το πρωτότυπο με την κωδική ονομασία Sparrow! 

Οι φήμες θέλουν αυτή τη διάταξη να έρχεται σαν add on ώστε να δώσει μια ανάσα στα κουρασμένα STE's αλλά τελικά η εταιρία ζυγίζοντας ξανά  τα δεδομένα αποφασίζει να απελευθερώσει τη δύναμη κοιτάζοντας ακόμα πιο μπροστά. Το Sparrow εξελίσσεται παίρνοντας νέα ονομασία  κάνοντας το ντεμπούτο του  τελικά σαν  ανεξάρτητος υπολογιστής μέσα από το κουτί του 1040 STE  (με αλλαγή στο χρώμα) ως Atari FX. Το μηχάνημα αυτό είναι ο άμεσος πρόγονος του Atari Falcon και ξεχωρίζει σχετικά εύκολα από αυτό εξαιτίας των κίτρινων χαρακτήρων του πληκτρολογίου και το κόκκινο των factions  keys. Το ταμπελάκι  που βρίσκεται στα χέρια μου είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας μιας μπερδεμένης εποχής   που χιλιάδες  ιδέες βρήκαν διέξοδο σε εκατοντάδες   πρωτότυπα,  μπολιάζοντας έτσι  την τεχνολογία των υπολογιστών ώστε να την παραλάβουμε από αυτό το σημείο εμείς σήμερα...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου