Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Atari - STM1:Το mouse του Atari ST!

Η επαφή μου με το σκληροπυρηνικά Αταρικό section του Λαμπρόπουλου  νομίζω ότι μου άλλαξε τη ζωή! Από εκεί προμηθευτικά τον πρώτο μου computer Atari 800XL. Εκεί επίσης ήταν που  είδα την δύναμη του motorola και του Atari ST.

Δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ μου την πρώτη μου επαφή με το..... απόλυτο δέος! Πήγαινα  τότε  μάλλον γυμνάσιο  όταν στον πέμπτο όροφο (δεν ξέρω αν θυμάμαι καλά) του πολυκαταστήματος Λαμπρόπουλος (και  σε ένα πολύ όμορφα ομολογουμένως  computer section),  ένας αστραφτερός 1040 STF έδινε κυριολεκτικά... "τα ρέστα του"! Κοιτώντας ντροπαλά αριστερά - δεξιά μήπως και με βλέπει κάποιος  αυστηρός υπάλληλος και με παρατηρήσει,  άπλωσα δειλά το χέρι μου αγγίζοντας το  αλλόκοτο περιφερειακό που ήταν συνδεμένο επάνω του! Άξαφνα ο υπολογιστής της Atari ξυπνώντας από  λήθαργο του αποκρίθηκε άμεσα  απελευθερώνοντας με αστραπιαία ταχύτητα τα περιβόητα "drop down menus" του ξαφνιάζοντας με!!!

Η ομαλότητα της κίνησης του pointer καθώς και η δαιμονιώδης ταχύτητα που ο ST έδειχνε να σχεδιάζει τα πάντα, έμειναν  για πάντα καρφωμένα στην μνήμη μου! Τη χαριστική βολή βέβαια μου την έδωσε ύστερα  ένας  Break out κλώνος με την εκπληκτική αίσθηση  ελέγχου της ρακέτας  από το ποντίκι!!!!  Βλέποντας και αυτό, από τότε δεν μπόρεσα να παίξω ξανά Arkanoid με joystick στον Spectrum!!! Το Mouse ήταν πια εδώ  φερμένο από το μέλλον   ως αναπόσπαστο μέρος ενός νέου ισχυρού 16bit λειτουργικού συστήματος αλλά και ως ένα εξαιρετικής ακρίβειας χειριστήριο για απολαυστικά games! Ήταν τόση μάλιστα  η μανία και ο εθισμός που προκάλεσε διαχρονικά στους απανταχού computer users ώστε ακόμα και σήμερα οι σκληροπυρηνικοί PC-σάδες  πίνουν νερό στο όνομα του αρνούμενοι να πιάσουν στα χέρια τους τα μισητά Gamepads που συμβολίζουν το ξεπούλημα των πάντων στο βωμό των games consoles! Ας δούμε όμως λίγα πράγματα για το τρωκτικό της Atari. 

Ένα  λοιπόν από τα εντυπωσιακότερα  ίσως στοιχεία του Atari ST,  ήταν και το παραθυρικό του περιβάλλον με τον εύκολο  σαν παιχνίδι (κατά τα πρότυπα του Apple macintosh) χειρισμό! Από την συσκευασία του κιόλας, ο ST έρχονταν μαζί  αυτό το πολύτιμο "εξωτικό" εργαλείο που μέχρι πρότινος  διέθεταν μόνο πολύ ακριβά συστήματα αιχμής. Ο χειρισμός του υπολογιστή γίνονταν πια παιχνιδάκι με  αυτό! Μιλάμε φυσικά για το Atari mouse ή αλλιώς το STM1, τον πιο πιστό σύντροφο των Atari Users! To STM1 ήταν συμβατό με ολόκληρη την σειρά ST/STE/MEGA, καθώς και με τις αργότερα επόμενες σειρές των FALCON/TT. Ακόμα και όταν τα χρόνια πέρασαν η νέα εποχή δεν μπορούσε να κάνει χωρίς Atari mouse και έτσι συνέχισε να υπηρετεί πιστά και τις επόμενες σειρές των Atari PC's.


Πρέπει να παραδεχτείτε  ότι το STM-1 έχει κληρονομήσει όλα τα όμορφα γονίδια του πατέρα του! Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια τα λογότυπα Atari στο σώμα του mouse άλλα και στο καλώδιο!

Η εξωτερική αισθητική του δεν χρειάστηκε να υποστεί κανένα face lifting όλα αυτά τα χρόνια και δεν χρειάζονταν άλλωστε! Ο σχεδιασμός του ήταν από την αρχή μοναδικός! Γεννήθηκε όμορφο και το ήξερε! Το εξωτερικό του περίβλημα ήταν καμωμένο από το ίδιο υλικό που ήταν φτιαγμένος και ο  δεκαεξάμπιτος ST. Έκανε αμέσως μπαμ ότι ήταν δικό του παιδί! Οι ασορτί εμφανίσεις τους στις διάφορες  εκθέσεις συζητήθηκαν! Το σχήμα του ακολουθούσε πιστά την κοινή αισθητική  φιλοσοφία! Οι τολμηρές γραμμές και αιχμές του, σου έδιναν την εντύπωση ότι απουσίαζε τελείως κάθε έννοια καμπύλης και δεν ήταν αυτή και η μόνη οφθαλμαπάτη. Στο επάνω μέρος του δέσποζε η εμπρόσθια κεκλιμένη επιφάνεια που αντίκριζε τον υπερήφανο ιδιοκτήτη με το Atari Logo στην άκρη του! Αυτή η επιφάνεια παρότι σχημάτιζε ένα σχεδόν τέλειο τετράγωνο, παρόλα αυτά σου έδινε την εντύπωση ότι ήταν στενότερο στο κάτω μέρος του, σχηματίζοντας έτσι τραπέζιο! Εκεί που το κεκλιμένο ρύγχος του ανέβαινε επιθετικά προς τα επάνω, κατέβαινε αμέσως απότομα συναντώντας δύο παραλληλόγραμμα πλήκτρα. Αυτή τους η συνάντηση εκδηλωνόταν με μια απότομη αιχμή σαν κεραμίδι! Τα δυο πλήκτρα είχαν πολύ θετική αίσθηση ευνοώντας τα διπλά γρήγορα κλικς του GEM! Βέβαια μετά από πολύ καιρό και την παρατεταμένη χρήση τα πλήκτρα είχαν την τάση να "πέφτουν" και το ποντίκι κουφαίνονταν  ελαφρώς ακούγοντας πλέον τα μισά μόνο πατήματα.


Μια αδιάκριτη ματιά στα μυστικά του Atari mouse! Αρκετές υλοποιήσεις της εταιρίας  έφερναν κατασκευαστικές  διαφοροποιήσεις.

Στο εσωτερικό υπάρχει η πιθανότητα να συναντήσετε πλαστικά αντί μεταλλικά εξαρτήματα και διαφορετικού διαμέτρου μπίλιες!


Άποψη του εσωτερικού μηχανισμού. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια  είναι τα ελαστικά ποδαράκια στήριξης στο κάτω μέρος.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα πλακετών με διαφορετικές κατασκευαστικές  υλοποιήσεις!
Ο μηχανισμός εσωτερικά ήταν ο κλασικός για την εποχή και βασιζόταν στην ολίσθηση μιας μπίλιας που έδινε κίνηση σε εσωτερικά κινούμενα μέρη μετατρέποντας το φως σε πληροφορία. Το STM1 μισούσε τις βρώμικες επιφάνειες και σε περίπτωση που η επαφή μαζί τους δεν μπορούσε να αποφευχθεί, η σκόνη που επικάθονταν επάνω στους εσωτερικούς κυλίνδρους του το έκαναν  να χάνει  την ακρίβεια του. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ανάγκη καθαρισμού του ήταν επιτακτική. Στο κάτω μέρος του συναντούσες τα τέσσερα ελαστικά ποδαράκια του - στοιχείο σημαντικό για την ευστάθεια του σε σκληρές γυαλιστερές επιφάνειες!  Στο κάτω μέρος ένα στρογγυλό καπάκι  κρατούσε την μπίλια μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα ενώ  μια αυτοκόλλητη ετικέτα της Atari corporation μας έδινε τις πληροφορίες  σειριακού αριθμού και του τόπου κατασκευής (Σε κάποια SΤM1 λείπει ο τόπος προέλευσης).

Υπάρχουν Atari mouse's διαφόρων χωρών  προελεύσεων με ενδεικτικά τα: made in Japan, Taiwan, Hong Kong, Malaysia,κ.α. Λέγεται ότι η Atari κατασκεύασε το ίδιο mouse σε τουλάχιστον 7 κατασκευαστές κατά την διάρκεια της παντοδυναμίας της! Η μορφή του εξωτερικά δεν μεταβλήθηκε καθόλου άλλα εσωτερικά παρουσίαζε ενίοτε μικρές  διαφορές! Το Καλώδιο είχε μια ποικιλομορφία ως προς το μήκος και συναντάται συνήθως σε μεγέθη μεταξύ 80 έως 90 cm χωρίς να μπορούν να αποκλειστούν και άλλες διαφοροποιήσεις. Το ασορτί γκρίζο καλώδιο κατέληγε σε ένα κλασικό θηλυκό 9pin connector που εφαρμόζει στο αντίστοιχο αρσενικό των Atari computers. Μπορεί σήμερα το SΤM1 να φαίνεται ελαφρώς παρωχημένο συγκρινόμενο με τα νέα μοντέρνα PC mouses άλλα πίσω  τότε στην εποχή του είχε κάψει καρδιές! Συναντάται στο ebay σε σχετικά ακριβές τιμές (περίπου 20$) και αποτελεί το ακόμα και σήμερα απόλυτο φετίχ. Αν θα μπορούσαμε εμείς οι Αταράδες να εκφράσουμε την αγάπη που νοιώθουμε για αυτό θα χρησιμοποιούσαμε μια πρόταση  δανεισμένη από γνωστό online Atari seller: "STM1 Mouse; Atari; Can't live without one."


Ο "όμορφος" δίπλα σε ένα άλλο θαυμαστή του GEM, το AMSTRAD PC Mouse!!!
Προσέξτε ότι εν αντιθέσει με τον "Αμερικάνο" ο "Βρετανός" στερείται αντιολισθητικών επαφών στο κάτω μέρος του.

  • Όνομα: ATARI STM 1.
  • Πλήκτρα: 2 (Δύο).
  • Μηχανισμός: Μπίλια, αισθητήρας φωτός.
  • Υποδοχή: DB 9F.
  • Τόπος κατασκευής: Ιαπωνία,Hong-Kong, Μαλαισία, Ταϊβάν, κ.α.
  • Πλάτος: 62mm.
  • Μήκος: 99mm.
  • Ύψος: 36mm.
  • Βάρος: 170g.
  • 9 pin D-SUB FEMALE
PIN MOUSE
---------
1 XB
2 XA
3 YA
4 YB
5 n/c
6 LEFT BUTTON
7 +5V
8 GND
9 RIGHT BUTTON

* Για να αποφευχθεί η συνεχής κύλιση του mouse σε υψηλές αναλύσεις ειδικά προγραμματάκια αναλάμβαναν να διπλασιάσουν την ταχύτητα του pointer στην οθόνη κάνοντας πιο άνετο τον χειρισμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου