Τρίτη, 19 Ιουνίου 2012

Καλοκαιρινά ψώνια για τον Falcon σας! Ένας οδηγός ήπιας αναβάθμισης για "άσχετους" ηλεκτρονικούς!


Σήμερα που κάθομαι, άρχισα να σκέφτομαι ότι δεν έχω ασχοληθεί αρκετά με τη ναυαρχίδα της Atari, τον φοβερό και τρομερό Falcon! Κοιτώντας το γκρίζο "Dark Elf" σασί του, δεν μπορώ να κρύψω το θαυμασμό μου για αυτό το διαμαντάκι της computer τεχνολογίας! Αν και οι διαστάσεις του είναι ίδιες και απαράλλαχτες με αυτές του 1040 STE μου, παρόλα αυτά, είναι αρκετά βαρύτερος, μαρτυρώντας ότι αυτό το "τανκ" φτιάχτηκε ειδικά για πολεμικές επιχειρήσεις! Κάπου εκεί όμως που άρχισα να το φιλοσοφώ, άρχισαν να με πιάνουν και οι πρώτες τύψεις, αφού συνειδητοποίησα ότι δεν έχω κάνει το παραμικρό για τον δικό μου Falcon, αφήνοντας τον ίδιο και απαράλλαχτο, ακριβώς όπως βγήκε  από το εργοστάσιο πριν 19 χρόνια! Δε βαριέστε όμως; Το αποφάσισα! Θα βγω αμέσως στη γύρα για ψώνια και θα δω τι μπορώ να κάνω σήμερα για αυτό το μηχάνημα. Το πράγμα βλέπετε δε σηκώνει αναβολές αφού τα διάφορα parts είναι πια "τόσο retro" που δε θα κυκλοφορούν για πάντα...


Ένα μόλις χρόνο πρόλαβε και κυκλοφόρησε ο Falcon κάτω από το όνομα της Atari! Αν θέλω να τον αναβαθμίσω θα πρέπει να βιαστώ, αφού δεν ξέρω αν θα κυκλοφορούν  ακόμα ανταλλακτικά μετά από μερικά χρόνια...

Ο Atari Falcon έτοιμος για...ξεβίδωμα! Αν θέλετε να ρίξετε μια ματιά στο εσωτερικό του οπλιστείτε με υπομονή και θυμηθείτε: Μη ξεβιδώσετε τις τρεις "κόκκινες" βίδες του τριγώνου του "διαβόλου"! Αυτές συγκρατούν απλά το drive και δε θέλετε και άλλους μπελάδες στο κεφάλι σας!


Τι μπορώ όμως να κάνω εγώ σε ένα τέτοιο εντελώς "βασικό μηχάνημα", τη στιγμή μάλιστα που δεν έχω γνώσεις ηλεκτρονικών και μόνο η ιδέα του κολλητηριού μου φέρνει τρόμο; Πρώτα από όλα ψυχραιμία! Ανάβω τον Falcon μου και τον βλέπω να πραγματοποιεί το συνηθισμένο του Ram Test. Αχάααα! Έχω μόνο 4Mb μνήμης! Το μηχάνημα μου επίσης δεν έχει σκληρό δίσκο και βασίζεται στην φιλοτιμία ενός 1,4 HD Disk drive για την επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Ξεβιδώνω το case και ρίχνω μια ματιά στο εσωτερικό! Τα πάντα δείχνουν περίεργα και η εντυπωσιακή motherboard υποπτεύομαι ότι είναι μάλλον περισσότερο περίπλοκη από ότι δείχνει, αφού νομίζω ότι διαθέτει πολλαπλά layers. Κάτω από το τροφοδοτικό διακρίνω ένα άδειο socket! Εδώ λογικά ο Falcon δέχεται ένα math coprocessor MC68881 (γνωστό στον Mega STE) ή MC68882 της Motorola! Νομίζω ότι είδα όσα έπρεπε να δω! Το αποφάσισα! Θα κάνω στον Falcon μου τις πιο "ανώδυνες" αναβαθμίσεις, ώστε να τον φέρω κοντά στα native όρια του. Θα του αγοράσω ένα Compact Flash storage technology σκληρό δίσκο, μια επέκταση μνήμης 14 MB και ένα MC68882 μαθηματικό συνεπεξεργαστή. Με αυτό το μικρό upgrade ο παλιός μου Falcon θα μπορέσει να αντιμετωπίσει επάξια τις προκλήσεις του μέλλοντος και θα αντέξει σίγουρα μέχρι το 2030, που σύμφωνα με τις προφητείες η Atari θα αναστηθεί ξανά.
Οι παραγγελίες μου διαβιβάστηκαν αμέσως στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού  και σε λίγες ημέρες τα πράγματα ήρθαν στην πόρτα μου!  Η Best electronics,  θα πρέπει να πούμε ότι έχει αγοράσει όλο το παλιό stock της Atari corporation!!! Οι παραγγελίες με τη βοήθεια του PC μου, δόθηκαν αυθημερόν σε γνωστό Αμερικάνο σπεσιαλίστα (έχει αγοράσει όλο το παλιό stock από την Atari!) και περίπου σε 1 1/2 εβδομάδα, τα parts ήταν έξω από την πόρτα μου. Έχουμε λοιπόν και λέμε:


 • 1) Compact Flash Upgrade Kit (Flash adapter card and 2GB Compact Flash for the Atari Falcon 030 Computer


 • 2) Wizz. Falcon 4/16 Ram Upgrade board


 • 3) 16 MB low profile SIMM


 • 4) Falcon Hard Drive Install Kit (HD Bracket, 44 pin IDE cable, screws, insulator pad, Atari Engineering install instructions)


 • 5) Math Co-processor. MC68882-25Mhz 68-Pin PLCC (Από άλλο πωλητή)

Όλα καλά λοιπόν! Καθαρίζω το τραπέζι και επάνω του αρχίζω να ξεβιδώνω (ξανά) με περισσή ευλάβεια το case του Falcon. Εδώ πρέπει να σας πω ότι θα χρειαστεί να οπλιστείτε με αρκετή υπομονή καθώς πάντα η Atari φημιζόταν για τη δυσκολία πρόσβασης στο εσωτερικό των υπολογιστών της. Μόλις ξεμπερδέψετε με τις βίδες του case (και δεν κάνετε το λάθος να ξεβιδώσετε και τις τρεις βίδες που συγκρατούν το drive), ήρθε η ώρα να ξεφορτωθείτε τη θωράκιση και να αντικρίσετε το μαλακό υπογάστριο του μυστικού όπλου της Atari. Ο βασιλιάς είναι γυμνός και αρχίζω τμηματικά την αναβάθμιση μου!

Η εσωτερική θωράκιση του Atari Falcon! Οι αμερικάνικοι υπολογιστές ήταν οι πρώτοι που θέσπισαν αυστηρούς νόμους περί ηλεκτρομαγνητικών  παρεμβολών  και  οι Atari δεν αποτελούσαν εξαίρεση.


Εδώ βλέπετε το τεχνολογικό θαύμα της Atari από μέσα. Επάνω αριστερά έχουμε το τροφοδοτικό ενώ αμέσως δεξιά του,  βλέπετε την 44 pin IDE υποδοχή για το σκληρό δίσκο! Εντύπωση μου προκαλεί η έξτρα μόνωση επάνω από την πλακέτα μνήμης!  1)Σκληρός Δίσκος.

Αν και θα μπορούσα να βρω πολύ φθηνότερους adapters και να χρησιμοποιήσω κάποιες φθηνές CF's που είχα ήδη στην κατοχή μου, επέλεξα να εμπιστευθώ το έτοιμο κιτ της Best electronics, αφού αυτή ήταν η πρώτη μου προσπάθεια στο "εξωτικό" hardware του falcon και δεν ήθελα να μπλέξω με διάφορα προβλήματα ασυμβατότητας που ταλανίζουν συνήθως τους χρήστες. Η ποιότητα κατασκευής αυτής της μικρής πλακέτας είναι κορυφαία (το κατάλαβα όταν προσπάθησα να ξεκολλήσω το IDE καλώδιο που σφήνωσε και δεν έβγαινε με τίποτα! Σε άλλες πλακέτες θα μου έμενε πιθανότατα το socket στο χέρι!!!). Τα τρία leds, μας δίνουν πληροφορίες για την εύρυθμη λειτουργία της διάταξης, ενώ η CF- 2GB αισθητικά δένει υπέροχα με το πνεύμα του falcon. Η πρώτη δουλειά που έκανα ήταν να συνδέσω το 44pn IDE καλώδιο στην πλακέτα του Falcon και αμέσως μετά να βιδώσω το Bracket στις προκαθορισμένες θέσεις που είχε προβλέψει η μαμά Atari. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η πρόβλεψη του Kit της Best electronics, να περιλάβει μονωτικά πατάκια στα σημεία επαφής με την πλακέτα! Πραγματικά αν και το βρήκα ελαφρώς υπερβολικό, ευχαριστήθηκα με αυτή την εμμονή της στην λεπτομέρεια. Το Bracket τοποθετήθηκε και σειρά είχε να συνδεθεί στο καλώδιο ο αντάπτορας με τη CF card. Μόλις τελειώσουμε  απλά δένουμε σταθερά με δυο πλαστικά δετικά το νέο μας δίσκο ώστε να γλυτώσουμε τον κίνδυνο να ακουμπήσει σε κάτι μεταλλικό και να βραχυκυκλώσει. Έτοιμο λοιπόν!!! Ο Falcon μου έχει τώρα πια σκληρό δίσκο 2GB χωρισμένο σε δύο partitions του 1GB. Μεγάλη διαφορά σε σχέση με τον παλιό εργοστασιακό των 80MB δε νομίζετε; Τεράστια χωρητικότητα χωρίς να ζορίζουμε το τροφοδοτικό και χωρίς ζέστη και θόρυβο! Αν ήθελα τέλος να αλλάξω κάτι σε αυτό το έτοιμο kit, θα έλεγα ότι θα αφαιρούσα τα leds αφού το φως τους περνάει μέσα από τις γρίλιες εξαερισμού του Atari και με ξαφνιάζει! Πείτε με παράξενο αλλά σκέπασα τα λαμπάκια και ησύχασα!!!!Για την προσθήκη σκληρού δίσκου τα πράγματα είναι απλά! Πρώτη μας κίνηση τοποθετούμε το 44 pin IDE στην πλακέτα!


Επόμενο βήμα να βιδώσουμε στη motherboard το Bracket!  Εντύπωση προκαλούν οι μονώσεις που δεν αφήνουν τα ποδαράκια να έρθουν σε επαφή με την πλακέτα! Μικρή προσοχή θα χρειαστεί μόνο κατά την εφαρμογή αφού τα επάνω ποδαράκια έχουν μικρές προεξοχές που ταιριάζουν στις αντίστοιχες εσοχές της πλακέτας. Προσοχή μη πληγώσετε τη motherboard.   Εδώ αυτό που έλεγα! Παρατηρήστε το μεταλλικό πόδι πως εφαρμόζει αυστηρά στην εσοχή της motherboard!


 Ο σκληρός δίσκος είναι έτοιμος και σταθεροποιημένος! Δε χρειάστηκε καμία διαμόρφωση αφού ήρθε έτοιμος από την Best electronics.


2)Μνήμη

Χμμμ... ενώ εδώ τα πράγματα ακούγονται απλά μπορούν να γίνουν αρκετά περίεργα. O Atari Falcon δε δέχεται τη μνήμη κατευθείαν με SIMM όπως στον Atari STE (ίσως περισσότερο για λόγους χωροταξίας), αλλά τη δέχεται υπό τη μορφή μιας μικρής πλακέτας που συνδέεται σε δύο connectors του motherboard. Η δική μου αρχική κάρτα είχε φυσικά την original Atari 4ΜB RAM με τα τσιπάκια κολλημένα επάνω της. Επειδή μέχρι σήμερα έχουν δει το φως αρκετές υλοποιήσεις, αυτό που θα συμβούλευα όσους θέλουν να κάνουν επέκταση μνήμης είναι να προσέξουν αυτό που θα αγοράσουν ώστε να έχει τις διαστάσεις της original υλοποίησης και να μη χρειαστεί να καταφύγουν σε κόψιμο ή αφαίρεση της θωράκισης, ξερίζωμα του σκληρού δίσκου ή όποια άλλη "βάρβαρη" μεταποίηση. Εδώ αποφάσισα πάλι να παίξω "στα σίγουρα" και να επιλέξω μια Wizz. Falcon 4/16 Ram Upgrade board + 16 MB low profile SIMM, από το Best electronics. Η διάταξη ταίριαξε αμέσως τέλεια και δε με προβλημάτισε καθόλου. Εντύπωση μου προκάλεσαν τα τρία ελαστικά ποδαράκια που είχε η πλακέτα στη ράχη της, ώστε να την εμποδίσει να έρθει σε επαφή με τη θωράκιση (είπαμε προσοχή στη λεπτομέρεια). Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε ένα επιπλέον μονωτικό σώμα ανάμεσα στην πλακέτα και τη θωράκιση για το φόβο των ιουδαίων ώστε να είσαστε πιο σίγουροι. Εγχείρημα τέλος! Ο Falcon μου έχει τώρα 14Mb RAM. Όσοι θέλετε να ασχοληθείτε σοβαρά με το falcon και δεν έχετε πολύ μνήμη, μη το σκέφτεστε καν! Βάλτε κατευθείαν το μέγιστο ώστε κατά το boot να μπορείτε να τρέχετε τα διάφορα καλούδια και να βλέπετε ταυτόχρονα τα πάντα!
Αυτή είναι η original  παλιά κάρτα μνήμης με τα 4Mb που είχε ο Falcon μου. Αχ! Βλέπω το Atari corporation και δακρύζω!


Αυτή είναι η νέα μου κάρτα της Wizztronics Falcon 4/16 Ram Upgrade board. Πραγματικά έμεινα πολύ ευχαριστημένος. Παρατηρήστε το πως "κάθεται" κάτω από τη θωράκιση του falcon χωρίς να δημιουργεί προβλήματα!


3)Math Co-processor.

Να σας πω την αμαρτία μου, δεν ξέρω ακόμα αν θα μου χρησιμέψει σε κάτι αλλά τον θέλω απεγνωσμένα για δύο ψυχολογικούς λόγους! Πρώτον, γιατί μου έχει μείνει κόμπλεξ από την εποχή των Intel 386SX και 386DX. Τα δύο τελευταία γράμματα υποδηλώνουν την απουσία ή την παρουσία μαθηματικού επεξεργαστή. Ποτέ, μα ποτέ δεν ανέχτηκα τον SX!!! Τώρα που το σκέφτομαι αν έβγαινε κάτι για τον falcon που να έχει και το λογότυπο MMX, πάλι θα το αγόραζα!!! Ο δεύτερος και σημαντικότερος λόγος είναι, ότι το αντίπαλο στρατόπεδο (λέγε με Amiga 1200) δεν έχει καν στην πλακέτα της πρόβλεψη για μαθηματικό συνεπεξεργαστή, με αποτέλεσμα να της τον ταΐζουν με το ζόρι  με κλειστή την μύτη, σαν πικρό φάρμακο σε μικρό παιδί ως καρτούλα επέκτασης! Στον Falcon υπάρχουν κάμποσες εφαρμογές που κάνουν χρήση αυτών των συνεπεξεργαστών αλλά ειλικρινά δεν γνωρίζω πόσες είναι. Ο MC68882 που προτίμησα, είναι το επόμενο βελτιωμένο μοντέλο του MC68881 και διατίθεται στην αγορά σε διαφόρους χρονισμούς. Χωρίς να κατέχω το θέμα εις βάθος, νομίζω ότι θεωρητικά θα ήταν καλό να προτιμηθεί ο μεγαλύτερος χρονισμός που θα βρεθεί μπροστά σας (αν δεν βαράει την τσέπη σας) με το σκεπτικό ότι ο γρηγορότερος θα είναι ίσως και ποιοτικότερος. Έτσι και αλλιώς, ανεξαρτήτως ονομαστικής ταχύτητας, αυτός θα δουλεύει μέσα στον falcon πάντα στα 16Mhz χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα ασυμβατότητας. Επειδή υπήρξαν στο παρελθόν κάποια παράπονα για εφαρμογές που αγνόησαν εντελώς τον νέο (και υποτίθεται συμβατό) MC68882 και παραδόξως συνεργαζόντουσαν μόνο με τον παλιότερο MC68881, καλό θα ήταν να έρθετε σε επαφή με τον δημιουργό του software που εργάζεστε, ώστε να πάρετε τις κατάλληλες διαβεβαιώσεις πριν κάνετε αυτό το upgrade.


Το τροφοδοτικό αφαιρέθηκε και ένα άδειο 68-Pin PLCC socket αποκαλύφθηκε!
Σίγουρα θα βρείτε εύκολα το δικό σας μαθηματικό συνεπεξεργαστή αφού ακόμα χρησιμοποιούνται κατά κόρων στα διάφορα μήλα και επιταχυντές της Amiga!

Το πολύτιμο τσιπάκι τοποθετήθηκε με επιτυχία! Προσοχή στον εντοπισμό του pin 1!Σε περίπτωση που θέλετε να αφαιρέσετε το chip καλύτερα μην κάνετε πειράματα! Το socket είναι αρκετά ευαίσθητο όπως και η πλακέτα του γερασμένου πια falcon σας! PLCC Extractor!!!


Η τοποθέτηση του μαθηματικού συνεπεξεργαστή είναι πολύ εύκολη υπόθεση, αφού το μόνο δύσκολο είναι να εντοπίσετε το άδειο 68-Pin PLCC της πλακέτας που βρίσκεται κάτω από το τροφοδοτικό! Αφού αφαιρέσετε το τροφοδοτικό και φυσήξτε με πεπιεσμένο αέρα στο socket, τοποθετήστε επάνω το chip με την εσοχή σαν κουκκίδα να συμπίπτει με το σηματοδοτημένο (επάνω στην πλακέτα) no1 pin. Πιέστε με προσοχή και αυτό ήταν! Ο μαθηματικός συνεπεξεργαστής είναι έτοιμος πια να λειτουργήσει! Δεν χρειάζονται ούτε jumpers, ούτε ρυθμίσεις! Ιδιαίτερη προσοχή θα χρειαστεί μόνο σε περίπτωση που για κάποιο λόγο αποφασίσετε ότι δε τον χρειάζεστε άλλο και θελήσετε να τον αφαιρέσετε. Επειδή η φύση του συγκεκριμένου Socket είναι λιγάκι περίεργη θα διαπιστώσετε ότι το chip έχει πια σφηνώσει "πρεσαριστά" σε αυτό και δεν μπορείτε να το πιάσετε καν. Θα πρότεινα να μη χρησιμοποιήσετε κατσαβίδια, τσιμπιδάκια, βεντούζες, αλλά να προμηθευτείτε με 3-4 euro το κατάλληλο εργαλείο, ένα PLCC Extractor. Αν δυσκολευτείτε να το βρείτε στα καταστήματα των ηλεκτρονικών της περιοχής σας (είναι βλέπετε παλιό το socket) θα το βρείτε εύκολα στο Internet. Ακούστε με και έτσι δε θα καταστρέψετε το chip ή στην χειρότερη περίπτωση την βάση και την πλακέτα του Falcon.

Ουφφφ!!! Ένα βάρος έφυγε από επάνω μου! Ο Falcon είδε την μνήμη, διάβασε το δίσκο και (το μεγαλύτερο μου άγχος)  αναγνώρισε το μαθηματικό συνεπεξεργαστή!


Ο Falcon είναι ευτυχώς ζωντανός και "πετάει φλόγες"! Πίσω δεξιά βλέπετε τη συλλογή μου από ποτήρια Candy-Candy.


Ούυυφφφφ!!!! Τα κατάφερα!!! Ο Falcon μου νιώθω ότι τώρα έγινε τούμπανο!!!! Μια μικρή ανησυχία ομολογώ ότι με είχε καταλάβει μέχρι τη στιγμή που πήγα να τον ανάψω και να σιγουρευτώ ότι ζει, αλλά τελικά όλα πήγαν καλά και ο Atari μου μπούταρε κανονικά! Θεέ μου, απίστευτο!!! Ένα σύγχρονο PC ίσως να ήθελε τουλάχιστον 2-3 boot (μετά από τόσες εκτεταμένες αλλαγές) μέχρι να ξεκολλήσει! Είμαι πολύ χαρούμενος που ακόμα και εγώ που δεν είχα γνώσεις ηλεκτρονικών τελικά  τα κατάφερα και πολύ τυχερός που οι βελτιώσεις μου δεν απαιτούσαν την ανάγκη κολλήσεων ή εξεζητημένων μεταποιήσεων! Μέχρι την ώρα του επόμενου βήματος, σας χαιρετώ!


4 σχόλια:

 1. Αγαπητε φιλε Δημητρη αν θελεις πραγματικα να κοιμασε και να ξυπνας ησυχος σχετικα με το falcon-ακι σου, αυτο που θα πρεπει να κανεις ειναι να αλλαξεις τους πυκνωτες του τροφοδοτικου με νεους. Σε αλλη περιπτωση μπορει καποια στιγμη να μην αναψει καθολου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Έχεις δίκιο! Αυτό είναι κάτι που με ανησυχεί αλλά δεν έχω τις γνώσεις για κάτι τέτοιο! Ίσως να το αλλάξω ολόκληρο κάποια στιγμή με κάποιο καινούριο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. https://www.exxoshost.co.uk/atari/last/storenew/
  http://www.exxoshost.co.uk/atari/last/psu/index.htm#FALCUP για το τροφοδοτικό...

  Long time, no see, Turrican

  falcon030gr (Panos)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαθήκαμε βρε φίλε!!! Σου χρωστάω πολλά!
   Χμμμ...λες να ήρθε η ώρα να ασχοληθώ με το τροφοδοτικό;;;
   Τους χαιρετισμούς μου αγαπητέ!

   Διαγραφή