Commodore!!! H εταιρία του Jack Tramiel! Πόσο μελάνι δεν έχει ξοδευτεί γύρω από αυτήν την εταιρία θρύλο; Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι γνωρίζουμε σχεδόν με κάθε λεπτομέρεια, όλη την ιστορία της και την προσφορά της στο personal computing. Πριν από κάποιες ημέρες κάνοντας κάποιες σκέψεις "υπαρξιακού περιεχομένου" του στιλ: "Κλαψ! Τι θα απογίνει η συλλογή μου όταν αφήσω αυτό τον μάταιο κόσμο;" τυχαία εκείνη τη στιγμή αναρωτήθηκα ποιο να είναι άραγε το πιο παλιό και σπάνιο μηχάνημα της Commodore που διαθέτω; Χμμμμ...δεν μπόρεσα να το απαντήσω άμεσα και έτσι ανοίγοντας τα τεράστια μπαούλα μου άρχισα να ψάχνω! Ο Σκοπός λοιπόν του σημερινού μου νυχτερινού post, είναι να παρουσιάσω απλά, το αρχαιότερο Commodore που πέρασε από τα χέρια μου...
Είχα ακούσει από τις παλιές ιστορίες, για τον εγκλεισμό του Tramiel σε παιδική ηλικία στο Άουσβιτς (στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο), και ήξερα ότι "ως εκ θαύματος", ήταν από τους ελάχιστους που επέζησαν από αυτά τα στρατόπεδα της φρίκης! Ως μοναδική λύση μπροστά στην ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστη, στράφηκε προς αυτούς που του χάρισαν την ελευθερία, τολμώντας το ταξίδι στην απέναντι πλευρά του ατλαντικού. Εκεί για βιοποριστικούς λόγους (περνώντας και από μεγάλη φτώχεια), εντάχθηκε στον αμερικανικό στρατό, όπου και εμφάνισε ένα νέο ταλέντο, να επιδιορθώνει γραφομηχανές...
Μετά από τέσσερα χρόνια, ο Jack Tramiel αφήνοντας τον στρατό εργάστηκε ως υπάλληλος σε κατάστημα επιδιόρθωσης γραφομηχανών δουλεύοντας κυριολεκτικά για "ψίχουλα" γεγονός που τον οδήγησε σύντομα στην επεισοδιακή λήξη αυτής της "σύμβασης" και στην δημιουργία της δικής του αντίστοιχης δουλειάς στο Bronx. Συμπληρωματικά για να προσθέσει στο εισόδημα του έκανε και άλλες δουλειές του ποδαριού, δουλεύοντας ακόμα και σαν οδηγός ταξί! Κάπου εκεί χρονικά, είχε και την περίφημη "συνάντηση" του, με το πίσω μέρος ενός Opel Commodore, που τον οδήγησε (συνδυάζοντας το με τα όνειρα και τα σχέδια που είχε στο μυαλό του) στην ίδρυση της θρυλικής Commodore, στο Toronto του Καναδά. Εκεί άρχισε να δουλεύει, πουλώντας αρχικά γραφομηχανές από τις χώρες τις ανατολικής Ευρώπης, κάτω από το δικό του brand!
Μια από τις γνωστότερες πρώτες φίρμες που εμπορεύθηκε ο J.Tramiel ήταν και οι τσεχικής κατασκευής γραφομηχανές Consul. Η δική μου γραφομηχανή λογικά πρέπει να είναι καρπός της συνεργασίας των δυο εταιριών, και λογικά από τις πρώτες γραφομηχανές που κυκλοφόρησε τότε η Commodore. Αν και δεν έχω πολλά στοιχεία στη διάθεση μου, εντούτοις μπορώ μόνο από την εμφάνιση να υποθέσω ότι η συγκεκριμένη είναι ο κλώνος της Consul 232, Αν και είναι μια γραφομηχανή που ζυγίζει 3,4Kg, παρόλα αυτά ο ανάλαφρος "αφαιρετικός" σχεδιασμός της, την κάνει να φαίνεται αρκετά μικρότερη και ελαφρύτερη.
Κυρίες και κύριοι μετά σχετικής βεβαιότητος μπορώ να σας πω ότι αυτό είναι το αρχαιότερο Commodore που διαθέτω! |
Η συγκεκριμένη γραφομηχανή πιθανότατα να κυκλοφόρησε σε διάφορα χρώματα. Η δική μου πάντως διαθέτει ένα καταπληκτικό μεταλλικό "ανθρακί" χρώμα, ενώ ένα αυτοκόλλητο ταμπελάκι στο πίσω μέρος της γράφει Commodore, Toronto Canada. Διάφοροι συνειρμοί και συναισθήματα με καταλαμβάνουν, καθώς για πρώτη φορά συνειδητοποιώ ότι είμαι ιδιοκτήτης της πρώτης μου... γραφομηχανής, όνειρο για πολλούς νεο-εκκολαπτόμενους συγγραφείς και εραστές της γραφής! Αυτομάτως προσπαθώ να θυμηθώ αν ένοιωσα έτσι αποκτώντας τον πρώτο μου computer...
Περιεργαζόμενος την δερμάτινη original θήκη μεταφοράς, απρόσμενα ανακαλύπτω ότι επάνω στα "γεροδεμένα" φερμουάρ, αναγράφεται η επωνυμία WICO- Czechoslovakia! Η συγκεκριμένη φίρμα είναι μια από τις πιο ιστορικές της Τσεχοσλοβακίας με πλούσια προσφορά στην κατασκευή φερμουάρ ρουχισμού και εξοπλισμού για τις ανάγκες του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου! Υπάρχουν δε, -από ότι λέγεται- ακόμα και στολές της γερμανικής Wehrmacht και Lutvafe που φέρουν τα ποιοτικά φερμουάρ της τσεχοσλοβάκικης εταιρίας! Εκ των πραγμάτων τελικά φαίνεται ότι το αρχαιότερο Commodore διαθέτει και μια εξίσου σπάνια - συλλεκτική θήκη!
Technical Data.
- Name: Commodore portable typewriter.
- Number of keys:42.
- Platen length:240mm.
- Platen diameter:32.5mm.
- Typewriter size (With case):310x315x75mm.
- Letter types: PICA size 2,6mm ELITE size 2,08mm.
- Shift: 6,7mm.
- Ribbon: One-coloured, Width 13mm automatic rewinding.
- Typewriter weight (with case): about 4,5Kg.
- Typewriter weight (without case): 3,4Kg.
- Date: Εκτιμώμενη ημερομηνία κυκλοφορίας 1958 μέχρι 1965? - Άγνωστο!
Τούρι ελπίζω να έχει συναγερμό το σπίτι σου. Υπαρχουν πολλοι επιδοξοι συλλέκτες που θα σκότωναν για την απόκτηση αυτών των "κειμηλίων". ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρε φίλε...θα το πιστέψεις; Πολλές φορές πιάνω τον εαυτό μου να σκέφτεται σε περίπτωση που μπουν κλέφτες στο σπίτι αν θα μπορέσουν να καταλάβουν ότι τα σαραβαλάκια μου δεν έχουν καμία αξία και να μου τα αφήσουν! Τώρα αν πέσω σε συλλέκτη...ωχ, τα πράγμματα αλλάζουν!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑριστουργημα η μηχανη!!!! Απο εδω που καθομαι, μπορω να "παρω μυρωδια" απο την υπεροχη οσμη λαδιου που μοσχοβολαει οταν ανοιγεις την θηκη της, ετσι?!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ, Jack. τι στολιδια σου εμελε ναμας χαρισεις αργοτερα...
ΥΓ. Για το αρθρο τι να πω?! Congrats... one more time!!!!!
Αχ! Geo με έπιασες!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ φίλε!