Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011

Commodore portable typewriter! Το αρχαιότερο Commodore που κατέχω!

Commodore!!! H εταιρία του Jack Tramiel! Πόσο μελάνι δεν έχει ξοδευτεί γύρω από αυτήν την εταιρία  θρύλο; Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι γνωρίζουμε  σχεδόν με κάθε λεπτομέρεια, όλη την ιστορία της και την προσφορά  της στο  personal computing. Πριν από κάποιες ημέρες κάνοντας κάποιες σκέψεις "υπαρξιακού περιεχομένου" του στιλ: "Κλαψ! Τι θα απογίνει η συλλογή μου όταν αφήσω αυτό τον μάταιο κόσμο;" τυχαία  εκείνη τη στιγμή αναρωτήθηκα ποιο να είναι άραγε το πιο παλιό και σπάνιο μηχάνημα της Commodore που διαθέτω; Χμμμμ...δεν μπόρεσα να το απαντήσω άμεσα και έτσι ανοίγοντας τα τεράστια μπαούλα μου άρχισα να ψάχνω! Ο Σκοπός λοιπόν  του σημερινού μου νυχτερινού post, είναι να  παρουσιάσω απλά,  το αρχαιότερο Commodore που πέρασε από τα χέρια μου...


Χάνω τα λόγια μου καθώς παρατηρώ την κάθε πτυχή, την κάθε γωνία, την κάθε καμπύλη αυτού του "γλύπτου" από μέταλλο! Αυτή η  "Καναδέζα"  είναι ένα από τα πρώτα προϊόντα  που έφεραν το όνομα Commodore.  Το πρώιμο logo με προϊδεάζει, ότι αυτή η υπέροχη γραφομηχανή, πρέπει να είναι από τις πρώτες που κυκλοφόρησε ο Jack Tramiel στον Καναδά! 

Είχα ακούσει από τις παλιές ιστορίες, για τον εγκλεισμό του Tramiel σε παιδική ηλικία  στο Άουσβιτς (στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο), και ήξερα ότι "ως εκ θαύματος", ήταν από τους ελάχιστους που επέζησαν από  αυτά τα  στρατόπεδα της φρίκης! Ως μοναδική λύση μπροστά στην ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστη, στράφηκε προς αυτούς που του χάρισαν την ελευθερία, τολμώντας το ταξίδι στην απέναντι πλευρά του ατλαντικού. Εκεί για βιοποριστικούς λόγους (περνώντας και από μεγάλη φτώχεια),  εντάχθηκε στον αμερικανικό στρατό, όπου και εμφάνισε ένα νέο ταλέντο,  να επιδιορθώνει γραφομηχανές...


Η πανέμορφη Commodore φανερώνει τα μυστικά στης κάτω από την βαριά της θωράκιση! Όπως μπορείτε να δείτε είναι πανέμορφη και καλοδιατηρημένη.  Αυτό που δεν μπορείτε να δείτε ή καλύτερα να ακούσετε,  είναι ο γλυκός και διακριτικός της ήχος! Νομίζω ότι ερωτεύομαι ξανά...

Μετά από τέσσερα χρόνια, ο Jack Tramiel αφήνοντας τον στρατό εργάστηκε ως υπάλληλος σε κατάστημα επιδιόρθωσης γραφομηχανών δουλεύοντας κυριολεκτικά για "ψίχουλα" γεγονός που τον οδήγησε σύντομα στην επεισοδιακή λήξη αυτής της "σύμβασης" και στην δημιουργία της δικής του αντίστοιχης δουλειάς στο Bronx. Συμπληρωματικά για να προσθέσει  στο εισόδημα του έκανε και άλλες δουλειές του ποδαριού, δουλεύοντας ακόμα και σαν οδηγός ταξί!  Κάπου εκεί χρονικά, είχε και  την  περίφημη "συνάντηση" του,  με το πίσω μέρος ενός Opel Commodore, που τον οδήγησε   (συνδυάζοντας το με  τα όνειρα και τα σχέδια που είχε στο μυαλό του) στην ίδρυση της θρυλικής Commodore, στο Toronto του Καναδά. Εκεί άρχισε να δουλεύει, πουλώντας αρχικά γραφομηχανές από τις χώρες τις ανατολικής Ευρώπης, κάτω από το δικό του brand!   Δεξιά βλέπετε τον πρώιμο τρόπο γραφής της αγαπημένης μας φίρμας! Στα επόμενα χρόνια στο logo θα προστεθεί και το γνωστό  μπλε χρώμα κάνοντας το σταδιακά να μοιάζει περισσότερο με αυτό που γνωρίσαμε στις μέρες μας.
Μια από τις γνωστότερες πρώτες φίρμες που εμπορεύθηκε ο J.Tramiel ήταν και οι τσεχικής κατασκευής  γραφομηχανές Consul. Η δική μου γραφομηχανή λογικά  πρέπει να είναι καρπός της συνεργασίας των δυο εταιριών, και λογικά από τις πρώτες γραφομηχανές που κυκλοφόρησε τότε η Commodore. Αν και δεν έχω πολλά στοιχεία στη διάθεση μου, εντούτοις μπορώ μόνο από την εμφάνιση να υποθέσω ότι η συγκεκριμένη είναι ο κλώνος της Consul 232, Αν και είναι μια γραφομηχανή που ζυγίζει 3,4Kg, παρόλα αυτά ο ανάλαφρος "αφαιρετικός" σχεδιασμός της, την κάνει να φαίνεται αρκετά μικρότερη και ελαφρύτερη.

Κυρίες και κύριοι μετά σχετικής βεβαιότητος μπορώ να σας πω ότι αυτό είναι το αρχαιότερο Commodore που διαθέτω! 
Η συγκεκριμένη γραφομηχανή πιθανότατα να κυκλοφόρησε σε διάφορα χρώματα. Η δική μου πάντως  διαθέτει ένα καταπληκτικό μεταλλικό "ανθρακί" χρώμα, ενώ ένα αυτοκόλλητο ταμπελάκι στο πίσω μέρος της γράφει Commodore, Toronto Canada. Διάφοροι συνειρμοί και συναισθήματα   με καταλαμβάνουν, καθώς για πρώτη φορά συνειδητοποιώ ότι είμαι ιδιοκτήτης της πρώτης μου... γραφομηχανής, όνειρο για πολλούς νεο-εκκολαπτόμενους συγγραφείς και εραστές της γραφής! Αυτομάτως προσπαθώ να θυμηθώ αν ένοιωσα έτσι αποκτώντας τον πρώτο μου computer...


Το "Retro" έντυπο οδηγιών μοιάζει να είναι και αυτό πιστή αντιγραφή της "τσεχοσλοβάκας"! Ακολουθώντας αυτές τις απλές οδηγίες χρήσης και συντήρησης,  η γραφομηχανή θα γίνει ο πιο πιστός σας σύντροφος για μια ολόκληρη ζωή! 


Η φορητή γραφομηχανή της Commodore έρχεται στην αυθεντική της δερμάτινη θήκη. Το χάρτινο label αναγράφει: Make: Commodore, Model: 600. Μια άλλη μαγική ανακάλυψη έρχεται για εμένα όταν ανακαλύπτω ότι τα ποιοτικά χειροποίητα φερμουάρ αναγράφουν WICO- Czechoslovakia!
Περιεργαζόμενος την δερμάτινη original θήκη μεταφοράς, απρόσμενα ανακαλύπτω ότι επάνω  στα "γεροδεμένα" φερμουάρ, αναγράφεται η επωνυμία WICO- Czechoslovakia! Η συγκεκριμένη φίρμα είναι μια από τις πιο ιστορικές της Τσεχοσλοβακίας με πλούσια προσφορά  στην κατασκευή φερμουάρ ρουχισμού και εξοπλισμού για τις ανάγκες του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου! Υπάρχουν δε,  -από ότι λέγεται-  ακόμα και στολές της γερμανικής Wehrmacht και Lutvafe  που φέρουν τα ποιοτικά φερμουάρ της τσεχοσλοβάκικης εταιρίας! Εκ των πραγμάτων τελικά φαίνεται ότι  το αρχαιότερο Commodore διαθέτει και μια εξίσου σπάνια - συλλεκτική θήκη!


Ξεχάστε τις γομολάστιχες και τις μεμβράνες!!! Κλασικό πληκτρολόγιο QWERTY ποιότητας γραφομηχανής από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 (ένα αστείο κάναμε μη βαράτε!). Πέρα από αυτά, έχω την τύχη να κατέχω μια από τις περιβόητες γραφομηχανές  του Tramiel! Δύσκολα θα αποκτήσω κάτι στο μέλλον που θα με κάνει να νιώσω τέτοια ολοκλήρωση...

Technical Data.
 • Name: Commodore portable typewriter.
 • Number of keys:42.
 • Platen length:240mm.
 • Platen diameter:32.5mm.
 • Typewriter size (With case):310x315x75mm.
 • Letter types: PICA size 2,6mm ELITE size 2,08mm.
 • Shift: 6,7mm.
 • Ribbon: One-coloured, Width 13mm automatic rewinding.
 • Typewriter weight (with case): about 4,5Kg.
 • Typewriter weight (without case): 3,4Kg.
 • Date: Εκτιμώμενη ημερομηνία κυκλοφορίας 1958 μέχρι 1965? - Άγνωστο! 

4 σχόλια:

 1. Τούρι ελπίζω να έχει συναγερμό το σπίτι σου. Υπαρχουν πολλοι επιδοξοι συλλέκτες που θα σκότωναν για την απόκτηση αυτών των "κειμηλίων". ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Βρε φίλε...θα το πιστέψεις; Πολλές φορές πιάνω τον εαυτό μου να σκέφτεται σε περίπτωση που μπουν κλέφτες στο σπίτι αν θα μπορέσουν να καταλάβουν ότι τα σαραβαλάκια μου δεν έχουν καμία αξία και να μου τα αφήσουν! Τώρα αν πέσω σε συλλέκτη...ωχ, τα πράγμματα αλλάζουν!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αριστουργημα η μηχανη!!!! Απο εδω που καθομαι, μπορω να "παρω μυρωδια" απο την υπεροχη οσμη λαδιου που μοσχοβολαει οταν ανοιγεις την θηκη της, ετσι?!
  Αχ, Jack. τι στολιδια σου εμελε ναμας χαρισεις αργοτερα...

  ΥΓ. Για το αρθρο τι να πω?! Congrats... one more time!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή