Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Κουβεντούλα περί Atari ST, IBM PC και PC-Ditto. O πόλεμος των λειτουργικών συστημάτων, η πτώση της DR και η άνοδος της Microsoft!

Σας φαίνεται οξύμωρο αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία; Κάλως ήρθατε στη δεκαετία του ογδόντα, την εποχή που οι υπολογιστές  αποκτούσαν διχασμένη προσωπικότητα!

Μέσα σε μια ταραγμένη εποχή γεμάτη από  κατακλυσμούς και  "γενεσιουργικές ηφαιστειακές εκρήξεις", η "ανακάλυψη"  του personal computing έφερε ασύλληπτες  ανακατατάξεις  στους μέχρι τώρα οικονομικο-κοινωνικούς συσχετισμούς όλων των επιπέδων! Οι πολλές  τάσεις και ιδέες καθώς και η πρωτόγνωρη "αίσθηση του αγνώστου" που συνόδευε αυτή την αγορά, συντέλεσαν στο να διαμορφωθεί  ένα εξαιρετικά ασταθές επιχειρησιακό σκηνικό που εξελίχθηκε σε ταφόπλακα για πολλούς  που προσπάθησαν να τη διαμορφώσουν. Αρκετά χρόνια μετά, η κατάσταση δυστυχώς δεν δείχνει  να έχει ομαλοποιηθεί ακόμα, θυμίζοντας σχοινοβασία σε μεγάλο ύψος χωρίς δίχτυ ασφαλείας! Όσοι "οδήγησαν" τότε τις εξελίξεις των computers, αναγκάστηκαν να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις που  ίσως εκείνη την εποχή  φαινόντουσαν αντιφατικές όσο και διφορούμενες....

Τα νέα δεν περνούν απαρατήρητα από τον ειδικό τύπο! Το περιοδικό Pixel προκαλεί αίσθηση με τον συμβατό του Jack Tramiel κάπου στο 1988.

Κάπου στο 1988  η Atari corporation,  δύο μόλις χρόνια μετά την απόλυτα επιτυχημένη  κυκλοφορία των ST's δείχνει  να σκέφτεται προσεκτικά τα επόμενα της βήματα. Τα πράγματα πηγαίνουν εξαιρετικά καλά για τον νέο της 16bit computer και το νέο αναμενόμενο upgrade  (που ακούει στο όνομα MEGA ST) είναι πια προ των πυλών! Και ενώ η προσοχή όλων βρίσκεται στις επόμενες ανακοινώσεις της εταιρίας, μια ξαφνική όσο και αινιγματική ενέργεια παγώνει σε όλους το χαμόγελο στα χείλη, δηλώνοντας απροκάλυπτα ένα αψυχολόγητο πισωγύρισμα. Η Atari corporation ανακοινώνει το πρώτο της IBM συμβατό κλώνο...

Καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα άρχισαν να δείχνουν αρκετά περίεργα αναγκάζοντας τον πρόεδρο να βγάλει την ακόλουθη ανακοίνωση…

Η ανακοίνωση Tramiel.
‘’Η Σειρά των IBM είναι ξεπερασμένη και τεχνολογικά κατώτερη της σειράς ST. Υπάρχει όμως κόσμος που θα ήθελε για διαφόρους λόγους να αγοράσει ένα τέτοιο υπολογιστή. Σε αυτούς λέμε ότι σε κάθε περίπτωση αγοράζουν το’’ λάθος μηχάνημα’’ και θα πρέπει να προσανατολιστούν στην αγορά ενός Atari ST. Κάνουμε εξαιρετική δουλειά με τις νέες τεχνολογίες και δεν έχουμε την ανάγκη να αντιγράψουμε κάτι το παλιό! Πουλάμε πολύ καλά και χωρίς τη βοήθεια του PC κλώνου. Πάντα όμως φτιάχναμε μηχανήματα που ζητάει ο κόσμος και αυτή τη στιγμή η ανάγκη για ένα φθηνό IBM συμβατό είναι υπαρκτή.’’

Λίγο αργότερα θα συμπληρώσει ο πρόεδρος:
’Υπάρχουν δύο αγορές. Αυτοί που χρησιμοποιούν κάποιον IBM στο γραφείο και θα έβλεπαν με καλό μάτι την δημιουργία ενός φθηνού συμβατού και από την άλλη των νεαρών χρηστών που θέλουν πάντα το πιο προηγμένο! Αυτοί θα στραφούν προς την σειρά ST.’’

Μάλιστα!!! Δεν είχαν περάσει παραπάνω από 2.5 χρόνια από την τότε εξαγορά της χρεοκοπημένης  Atari από την Warner και ξαφνικά η νέα πρωτοποριακή εταιρία που θα έδινε έμφαση στις νέες τεχνολογίες αποφασίζει να γυρίσει πίσω σε ένα αρχαίο και ξεπερασμένο υπολογιστικό πρότυπο τουλάχιστον 7-8 χρόνων!!!!!!

Μια τελευταία διορθωτική δήλωση από την Atari ήρθε να ηρεμήσει το κλίμα:
"Οι ST users δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από την στροφή της εταιρίας μας στους κλώνους. Ως βασικό concept παραμένει η σειρά ST και οι ανάγκες της βάσης χρηστών που έχει δημιουργήσει!".


Πως φτάσαμε όμως μέχρι εδώ; Η σχετικά νεοσύστατη Computer βιομηχανία από τη γέννηση της    πατούσε επάνω σε κινούμενες λιθόσφαιρικες πλάκες, με ότι καλό ή κακό συνεπάγεται αυτό. To  επικίνδυνο σκηνικό, στοίχισε σε πολλές εταιρίες που έπεσαν εν μια νυκτί ενώ αρχικά σημείωναν τρομερές κερδοφορίες! Σε αυτή τη χρονική στιγμή που αναφερόμαστε με τις δηλώσεις Tramiel,  βιώνουμε το οστικό κύμα από την έκρηξη  ενός πολέμου που άρχισε αρκετά  χρόνια  πίσω!

Προς μεγάλη έκπληξη όλων η μάχη  δεν είχε να κάνει με ταχύτητες, μνήμες, επεξεργαστές και το στεγνό hardware που έδινε επιδώσεις. Το μείζον τώρα είναι η διείσδυση και η κυριαρχία  πέρα από τα brand names και τα σκληρά πλαστικά και μέταλλα. 
Κυρίες και κύριοι, μετά από ένα ανηλεή πόλεμο που κράτησε παραπάνω από μια δεκαετία, η επόμενη μάχη θα δοθεί  κάτω από το μαλακό υπογάστριο αυτών των τεράτων! 
Καλώς ήρθατε στον πόλεμο  των λειτουργικών συστημάτων….



Ένας υπόγειος πόλεμος είχε  αρχίσει προ πολλού και μόνο οι πολύ υποψιασμένοι είχαν  τους "κατάλληλους αισθητήρες" για να τον αντιληφθούν! Αν αναρωτηθείτε σήμερα  ποιοι οδηγούν τις εξελίξεις στην πληροφορική,  δεν είναι η Commodore, δεν είναι η Atari, δεν είναι η IBM, δεν είναι καν  οι  εταιρίες hardware...

Τι είναι όμως λειτουργικό σύστημα;
Η απάντηση που θα δώσω σε αυτό είναι πολύ απλή αν και σχετικά ελλιπής! Λειτουργικό σύστημα είναι μια συλλογή από μικρά προγράμματα που χρησιμεύουν ώστε να πραγματοποιούνται οι ουσιαστικές βασικές λειτουργίες ενός μικροϋπολογιστή. Ο σκοπός τους είναι να αποτελούν τον ενδιάμεσο μεταξύ ανθρώπου και μηχανής κάνοντας δυνατή την επικοινωνία σε βασικό επίπεδο. Η  ύπαρξης των λειτουργικών συστημάτων κάνει σίγουρα ευκολότερη τη ζωή του προγραμματιστή! Για να καταλάβουμε τη μεγάλη σημασία τους θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι χωρίς την ύπαρξη τους η κάθε εφαρμογή θα έπρεπε να κατασκευάσει τις δικές της ρουτίνες - πατέντες  για να διαβάσει το πληκτρολόγιο, να μετατρέψει το δυαδικό αποτέλεσμα σε ASCII, να το εμφανίσει μετά στην οθόνη, να διαβάσει τα drives, να στείλει αργότερα το αποτέλεσμα στον εκτυπωτή και... ούτω καθεξής! 


Το γνωστό μας ATARI GEM κληρονομιά από την περιβόητη Digital Research! Το OS του Atari ST έχει γραφεί σε γλώσσα C και είναι από κοινού δημιούργημα της DR και των προγραμματιστών της ATARI.

Φανταστείτε τώρα αυτό να συμβαίνει συνέχεια από χιλιάδες διαφορετικές εφαρμογές με χίλιους δύο διαφορετικούς τρόπους! Θα σήμαινε απλά το απόλυτο χάος! Με τα λειτουργικά συστήματα υπάρχουν τυποποιημένοι  κανόνες και τάξη σχετικά με το input- output, memory management και γενικά τη διαχείριση όλων των πόρων του συστήματος λειτουργώντας ως ο ενδιάμεσος μεταξύ εφαρμογής και μηχανήματος! Το λειτουργικό σύστημα ασχολείται φυσικά και με ένα πολύ ιδιαίτερο για εμάς τους χρήστες τμήμα του υπολογιστή το Disk management, διαχειριζόμενο λειτουργίες όπως το σβήσιμο, format, αντιγραφή. Σε αυτό του το χαρακτηριστικό αναφέρεται συνήθως ο πολύς κόσμος ονομάζοντας το  και ως DOS. 


Εντυπωσιακή φωτογραφία από το 5/14" drive της Triangle. Η εμπορία αυτού του τύπου περιφερειακών εκτινάχτηκε μετά τη χρήση των IBM εξομοιωτών. Παρατηρήστε αριστερά στη διαφήμιση βρετανικού περιοδικού την πιστοποίηση, "IBM compatibility with PC-DItto".

Τα πλεονεκτήματα γενικά που προσφέρει η χρήση OS είναι η ευκολία χρήσης και η ταχύτητα στον προγραμματισμό αφού η εκμάθηση ενός μηχανήματος γίνεται ευκολότερη εξαιτίας του σταθερού interface μεταξύ εφαρμογής - μηχανής! Ένα επίσης άλλο μεγάλο πλεονέκτημα είναι η ευκολία μετατροπής και κατά επέκταση η μεταφορά μιας εφαρμογής σε διαφορετικό  hardware που τρέχει το ίδιο λειτουργικό! Τέλος  το λειτουργικό μπορεί να βρίσκεται στη ROM είτε να φορτώνει κατευθείαν από αποθηκευτικό μέσο (δίσκο-δισκέτα) ή ακόμα και τα δύο προηγούμενα μαζί! 

ATARI - TOS, το λειτουργικό σύστημα του ATARI ST περιέχεται μέσα στη ROM του μηχανήματος  (ήταν από τις μεγαλύτερες που είχαν παρουσιαστεί τότε). Παρόλα αυτά στα πρώτα μοντέλα του ST το ΤOS φορτωνόταν από δισκέτα!!!

Ο κύριος ρόλος του που είναι άμεσα αντιληπτός από το χρήστη είναι η δυνατότητα άμεσου ελέγχου της μηχανής χωρίς την ανάγκη ξεχωριστής εφαρμογής! Ο χειρισμός πραγματοποιείται είτε με κάποιον line editor πληκτρολογώντας εντολές όπως το MS- DOS, είτε με κάποιο γραφικό περιβάλλον GUI όπως το GEM και τα  WINDOWS ή συνδυασμός και των δύο.  Ανάλογα με την δυναμικότητα και τον προσανατολισμό του υπολογιστή που απευθύνεται το OS, αυτό μπορεί να έχει έξτρα ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά. Έννοιες όπως Multi-user, Multi processing, Multitasking, Multi threading, Real time, απαντάνε σε χαρακτηριστικά και προσανατολισμό λειτουργικών συστημάτων.
Αυτά σε γενικές γραμμές είναι τα λειτουργικά. Από ότι καταλάβατε ο ρόλος τους στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι των υπολογιστών αν και υπήρξε αρχικά  σχετικά αθόρυβος, ήταν μάλλον καθοριστικός αφού στο μέλλον  θα διαμόρφωνε   σχέσεις δυνάμεων,   συμμαχίες  και  αντίπαλα στρατόπεδα..


Η βιβλιοθήκη προγραμμάτων ως δούρειος ίππος επιβολής των λειτουργικών.
Η προσθήκη δυνατών τίτλων στη βιβλιοθήκη  ενός υπολογιστή  ήταν η μοναδική εγγύηση  επιτυχίας και μακροζωίας του. Ο Atari ST είχε την τύχη  να προκαλέσει από νωρίς το ενδιαφέρον αρκετών Software developers (ακόμα και της Microsoft).

Ας δούμε λίγο χρονικά την περίοδο αρχές του 80 που αφορούν την υπόθεση των PC και κατά επέκταση του MS-DOS. Τα IBM PC’S λοιπόν, όταν πρωτοεμφανίστηκαν έδειχναν σαν αρχαία όχι μόνο σε σχέση με ένα Atari ST ή μια Amiga, άλλα και με τις περισσότερες εταιρίες που μεσουρανούσαν εκείνη την εποχή! Πως θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά τα πράγματα άλλωστε; Το πρώτο IBM PC που εμφανίστηκε  Αύγουστο του 1981, είχε μόλις 16K RΑΜ και αποθήκευση ουσιαστικά σε κασέτα (στο μικρότερο entry configuration )!!! Η δε τιμή του, 1565 δολάρια!!! Αν τώρα ο φιλόδοξος αγοραστής ήθελε να αγοράσει κάτι που έμοιαζε περισσότερο με σύγχρονο υπολογιστή θα έπρεπε να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη αφού για 64Κ και δύο 160Κ drives, θα έπρεπε να καταβάλει το ποσό των 3045 δολαρίων!!!!!! Καταλάβετε φυσικά ότι οποιοσδήποτε άλλος σκεφτόταν να προσφέρει στον κόσμο κάτι ανάλογο,  ουσιαστικά θα αυτοκτονούσε θέτοντας τον εαυτό του εκτός αγοράς! Δεν έγινε όμως το ίδιο με την IBM!!! Το τεράστιο κύρος της και η ιστορία που κουβαλούσε δημιούργησε μεγάλο ρεύμα, δημιουργώντας έκρηξη  στον τομέα του Software. Σύντομα η βιβλιοθήκη του IBM PC έγινε η πλουσιότερη και η πληρέστερη αν και όχι απαραίτητα η ποιοτικότερη.


Οι εποχές αλλάζουν!!! O άλλοτε  "κράχτης" του CP/M, ο "θρύλος"  Wordstar  συνεχίζει την παρουσία του  στην πλατφόρμα του MS- DOS και μέσω του PC-Ditto στον Atari μας!!!



dBASE III μέσα από τον ST!

Τίτλοι όπως το Word perfect, η dBase, το Super calc, το Lotus 1-2-3 και η Turbo Pascal έγιναν έννοιες συνώνυμες με το MS-DOS παραδειγματίζοντας κάθε πλατφόρμα! Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο IBM είχε  ότι πρόγραμμα  κυριολεκτικά μπορούσες να φανταστείς,  μέχρι και συνταγές μαγειρικής! Αυτή ήταν λοιπόν η αληθινή δύναμη και ο μεγάλος πειρασμός για τις αντίπαλες εταιρίες που όσο φιλόδοξες και αν ήταν,  αναγκαστικά είχαν το ένα μάτι ανοιχτό στραμμένο σταθερά  πίσω στην IBM DOS συμβατότητα! Η κίνηση αργότερα για την ελεύθερη δημιουργία IBM κλώνων από τρίτες εταιρίες που έσπευσαν να επωφεληθούν από αυτό τον λογισμικό παράδεισο,  έδωσε μια νέα  τεράστια έκρηξη στο software δίνοντας στα PCS ένα σαφές προβάδισμα που μελλοντικά δύσκολα θα μπορούσε να ανατραπεί πια από τον καθένα! Το MS-DOS δεμένο γερά επάνω στο άρμα των IBM PC διαδόθηκε μέχρι τα πέρατα του κόσμου σημαίνοντας μια νέα εποχή.


Το "βαρύ πυροβολικό" της εξομοίωσης! Hardware IBM AT 286 emulator στο πρόσωπο του  ATonce της Vortex!




Η δύναμη ενός IBM PC-AT 286 μέσα στον Atari MEGA ST. Ποιος δε θα ήθελε ένα πανίσχυρο Motorola και τη συμβατότητα  με τα  PC's;

Αν θες να παραμείνεις ανεξάρτητος τότε πρέπει να εξομοιώσεις...
Η Atari αφουγκραζόμενη  αυτή τη νέα κατάσταση, δραστηριοποιήθηκε κυρίως σε δύο επίπεδα! Πρώτον, ξεκίνησε (το προφανές) τη δημιουργία των  δικών της IBM κλώνων σε ασύγκριτα χαμηλή τιμή (πράγμα που  επίσης έκαναν και άλλες εταιρίες) και σαν δεύτερη αιχμή του δόρατος χρησιμοποίησε το παιχνίδι της  φημολογίας  περί δημιουργίας hardware και software add-ons που θα έδιναν τη δυνατότητα στην ήδη υπάρχουσα σειρά των ST να γίνουν PC DOS κλώνοι, απολαμβάνοντας της IBM  συμβατότητας μέσω της διχασμένης προσωπικότητας!


Professional Write μέσα από τα CGA γραφικά του PC-Ditto.

Εδώ είμαστε! Δούλεψα στο παρελθόν την Hisoft Pascal αλλά δεν κρύβω την αγάπη μου για την κλασική Turbo Pascal της Borland. Το αποτέλεσμα της Software εξομοίωσης σε συνδυασμό με  το ξεκούραστο Atari High Resolution  SM124 θα σας δώσουν ένα εκπληκτικά ξεκούραστο...ΙΒΜ περιβάλλον εργασίας! 


Ο Atari Mega ST κάτω από το PC-Ditto κάνει απροβλημάτιστα το compiling ενός προγράμματος! Η ένδειξη "Success" εμφανίζεται  στη οθόνη!

Φυσικά  στη δεύτερη περίπτωση  μιλάμε για τους Emulators, μια μόδα που έκανε "έντονα" αισθητή την παρουσία της τη δεκαετία του 1980 και αποτελεί αναμφισβήτητα ένα τεράστιο κεφάλαιο του Computing! Η μεγάλη σημασία που έδωσε η αγορά στους emulators είναι  σήμερα ιστορικά παραδεκτή και επιβεβαιωμένη. Αξέχαστες έχουν μείνει οι τρομερές εκθέσεις με τους  Acorn Archimedes, Amiga και Atari ST να δημιουργούν αίσθηση τρέχοντας κάτω από το εξομοιωμένο μονόχρωμο  DOS περιβάλλον  κάποιο IBM PC πρόγραμμα. Πλήθος οι διαφημίσεις των εταιριών, πλήθος και οι δηλώσεις σχετικά με τις τρομερές δυνατότητες της εξομοίωσης που μας υποσχόταν ότι μέσα σε μια νύχτα θα δεκαπλασίαζε την βιβλιοθήκη των προγραμμάτων μας! Τρελά τα λεφτά στην βιομηχανία από το  πλήθος μικρών και μεγάλων εταιριών που έσπευσαν να επωφεληθούν δίνοντας μια νέα ώθηση και προσανατολισμό στην αγορά υπολογιστών! Ονόματα που έγιναν σε μερικές νύχτες γνωστά και αργότερα έπεσαν ξανά! Το MS-DOS άρχισε να διαφαίνεται ως η νέα ανατέλλουσα πραγματικότητα! Όπως όλα έδειχναν (και εμείς  ακόμα δε το βλέπαμε) σε λίγα χρόνια θα γινόταν  ο μοναδικός κυρίαρχος.


Ο πανέμορφος ATARI STE επιδεικνύει το κομψό Triangle 5 1/4". Φυσικά στο monitor βλέπετε το διχασμό προσωπικότητας!!!


Ο Atari STE νομίζει ότι είναι Olivetti PC κάτω από το PC-ditto.


Atari MEGA ST2 και PC-Ditto!


Digital Research, μια τραγική στιγμή της ιστορίας της πληροφορικής. Η άνοδος της Microsoft.  
Όταν το πρώτο IBM PC παρουσιάστηκε το 1981, σηματοδότησε ίσως το μεγαλύτερο γεγονός στην σύντομη ιστορία των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μέχρι τότε η IBM θεωρούσε εξαιρετικά μικρή τη συγκεκριμένη αγορά γεγονός όμως που άλλαξε στη συνέχεια! Έτσι, όταν το 1979 αποφασίστηκε η ριζική αλλαγή του μέχρι τότε δόγματος, στα πλαίσια μιας γενικότερης αναδιάρθρωσης πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις  που σαν αιχμή του δόρατος επίτασσε  τη δημιουργία  του δικού της προσωπικού μικροϋπολογιστή. Αφού έγιναν κάποιες διαβουλεύσεις ώστε να απαντηθεί το δίλημμα εξαγοράς έτοιμου υπολογιστή (από Τρίτη εταιρία) ή η δημιουργία ενός νέου εκ του μηδενός,  αποφασίστηκε τελικά το δεύτερο! Βγήκε λοιπόν η IBM στην αγορά και αγόρασε μερικά disk drives από την Tandon στην Αμερική, printers από την Epson στην Ιαπωνία,  monitors από την Taiwan και το θαύμα έγινε! Όταν έφτασε η ώρα για την επιλογή του κεντρικού επεξεργαστή υιοθετήθηκε η επιλογή του 8088 της Intel,  γεγονός που δεν ήταν και άσχημο αφού μάλλον υπερτερούσε ελαφρώς από τους 6052 και Z80 που ήταν εγκαταστημένοι στα περισσότερα micros της εποχής εκείνης,  αν και  όχι τόσο ώστε να υπάρχει τεχνολογικό χάσμα που θα  δημιουργούσε  προβλήματα ασυμβατότητας με τα παλιότερα πρότυπα της εποχής! Φυσικά ένας ακόμα ισχυρός λόγος που προτιμήθηκε το συγκεκριμένο chip ήταν και οι άρρηκτοι δεσμοί του με το παλαιότερο 8080 και τη συμβατότητα του με το περιβόητο τότε CP/M.


Gary Kildal, ο ιδρυτής της Digital Research!
Και ήταν συνειδητή αυτή η κίνηση της IBM αφού εκείνη την περίοδο το δημιούργημα του ιδρυτή της Digital research, Gary Arlen Kildal το CP/M, ήταν το standard σε κάθε υπολογιστικό σύστημα που  ήθελε να θεωρείται  επαγγελματικό!  Έχοντας λοιπόν κλείσει τα πάντα  στο hardware κομμάτι,  η IBM έπρεπε να κάνει επίσημα τώρα τις επιλογές της για το λογισμικό μέρος του νέου της υπολογιστή. Σε αυτόν τον τομέα τα πράγματα έδειχναν μονόδρομος! Για την Basic εμπιστεύτηκε φυσικά  το  στάνταρ της αγοράς, τον νεαρό ελπιδοφόρο Bill Gates και την Microsoft ώστε να εξασφαλιστεί μια ποιοτική Basic που θα βρισκόταν μάλιστα μέσα στη ROM.

Πριν η Microsoft  κάνει το MS-DOS  αυτό που είναι σήμερα κάποτε όλοι έπιναν νερό στο όνομα του! Το CP/M της DR ήταν απλά ο μονόδρομος!

Για το λειτουργικό σύστημα  εμπιστεύθηκαν την επίσης στάνταρ  κραταιά Digital Research του Gary Arlen Kildal που θα έφτιαχνε (τι άλλο;) μια έκδοση του CP/M για το IBM PC! Εδώ θα κάνω μια μικρή παρένθεση για να μεταφέρω μερικά πράγματα για τον Gary Kildal. Θεωρούταν τεράστιο μέγεθος, πολυπράγμων και γκουρού των υπολογιστών! Πολλοί που μίλησαν για αυτόν είπαν ότι ήταν σε όλα πολύ ανώτερος του Bill Gates άλλα η ζωή μάλλον του φέρθηκε άδικα. Παρένθεση τέλος τώρα με την Microsoft να έρχεται σε συμφωνία για το θέμα της BASIC! Η μοναδική εκκρεμότητα που έμενε τώρα ήταν η αγορά λειτουργικού. Η IBM έρχεται σε επαφή με την D.R. και κάτω υπό... αδιευκρίνιστες συνθήκες, συμβαίνει κάτι τραγικό που γράφτηκε στην ιστορία των υπολογιστών ως κάτι που ακροβατεί  ανάμεσα σε αλήθεια και το urban legend!

Λέγεται  λοιπόν ότι τη στιγμή που οι εκπρόσωποι της IBM καθόντουσαν στον προθάλαμο του γραφείου του,  ο Gary Kildal  τους ξεφτίλισε πραγματικά αφήνοντας τους εκεί, προτιμώντας να πετάξει με το αγαπημένο του αεροπλάνο αποφεύγοντας τελικά να υπογράψει. Μετά από αυτή τη "σφαλιάρα" η IBM ταπεινωμένη  ξαναγυρνάει άπρακτη στην Microsoft και την φέρνει μπροστά στην μεγαλύτερη πρόκληση που θα ήταν καθοριστική για το μέλλον της! Θα αναλάμβανε αυτή να γράψει το λειτουργικό σύστημα για τον νέο IBM PC. Φυσικά η Microsoft δεν είχε τα προσόντα για κάτι τέτοιο αφού  ο Gates όσο χαρισματικός και αν ήταν, δεν ήταν ο Gary Kildal!!! Αναζήτησε λοιπόν κατά την προσφιλή συνήθεια της βιομηχανίας των computers κάποια έτοιμη λύση, που βρήκε αργότερα στο πρόσωπο μιας μικρής εταιρίας (Seattle Computers) που είχε φτιάξει ένα λειτουργικό για το 8086 chip (βελτιωμένη έκδοση του 8088 ) οπότε και η μετατροπή του θα ήταν σχετικά εύκολη. 


Αν ήθελες τότε καλή BASIC απλά πήγαινες στη Microsoft. Αν ήθελες όμως λειτουργικό πήγαινες στην DR...

Έτσι δημιουργήθηκε το PC-DOS της IBM που μετατράπηκε αργότερα σε MS-DOS κατά την ανεξάρτητη πλέον πώληση του από την Microsoft. Φυσικά όσοι το πρωτοείδαν έπαθαν ένα σχετικό σοκ αφού το υποτιθέμενο καινούριο λειτουργικό μόνο καινούριο δεν έμοιαζε να είναι αφού στην όψη  θύμιζε σχεδόν σε όλα το CP/M της DR!!!!! Οι κακές γλώσσες μάλιστα  είπαν ότι ο δημιουργός του το έφτιαξε μόλις μέσα σε  μερικές εβδομάδες (αυτό εξηγεί το πλήθος bugs που ανακάλυψε η IBM όταν το παρέλαβε) με το manual του CP/M ανά χείρας, αλλάζοντας  μόνο όσα χρειάστηκαν ώστε να μην έχει νομικό πρόβλημα! Φυσικά η D.R. δεν κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια και αργότερα  στις αίθουσες των δικαστηρίων πήρε λίγο από το αίμα της πίσω κερδίζοντας κάτι ψιλά! Όπως και να έχει όμως το πράγμα... το πουλί  για την D.R. πέταξε!

Έτσι, οι αρχικές εκδώσεις του MS-DOS (για να μην πούμε και για τα πρώτα Windows που πατούσαν σε αυτό) είχαν κάτι από CP/M μέσα τους. Πέρα από αυτά η ιστορία γράφτηκε και δεν γυρίζει πίσω! Το MS-DOS ελέω IBM πήρε σύντομα τα πάνω του και η D.R. έγινε το τραγικό πρόσωπο της ιστορίας τρέχοντας πίσω από τις εξελίξεις  να προλάβει να μαζέψει τα αμάζευτα! Αργότερα προσπάθησε αρκετές φορές να προσεταιριστεί  την IBM προσφέροντας της διάφορα προϊόντα  όπως το CP/M86 που δυστυχώς δεν είχε την απήχηση που περίμενε! Αργότερα έκανε άλλη μια προσπάθεια με ένα multi tasking λειτουργικό (Concurrent CP/M) που και αυτό όμως δεν απέδωσε την αναμενόμενη επιτυχία! Η περιβόητη Digital Research,  αυτός ο κολοσσός των υπέροχων προϊόντων έχασε πλέον το τρένο των εξελίξεων και απολινωμένη καταδικάστηκε σε σταδιακό μαρασμό. Καμιά προσπάθεια -ούτε καν αργότερα- το GEM και το DR-DOS μπόρεσαν δυστυχώς να τη σώσουν. Ο νέος ηγέτης της πληροφορικής αρχίζει να ανατέλλει! Δεν είναι η IBM άλλα ούτε κάποιος  που φτιάχνει Hardware!!! O Gary Kildal το είχε οραματιστεί αλλά δεν πρόλαβε να το εδραιώσει! Ο Bill Gates βρίσκεται τώρα εδώ με εμάς, για εμάς και θα μας υποσχεθεί την εκπλήρωση όλων μας των ονείρων μέσα από μια παρακαταθήκη προερχόμενη μέσα από το δικό του think tank. Η ώρα της Microsoft έφτασε!

-"Τι κάνεις εκεί;"  -"Φορτώνω ένα παραθυρικό GEM πρόγραμμα!!!"   -"Αργείς!!!Άσε, θα φορτώσω κάτι εγώ να  ευθυμήσουμε!!!" :p
 Ο Atari ST διαβάζει MS-DOS δισκέτες.
Μέσα σε αυτήν την αναμπουμπούλα ξαναγυρνάμε στην περίπτωση της Atari που μέχρι τότε μαζί με  τους άλλους εναπομείναντες κατασκευαστές προσπαθούσε αμήχανα να αφουγκραστεί τις εξελίξεις! Ο Atari ST είχε εντελώς διαφορετική φιλοσοφία, όσο κατασκευαστικά, όσο και από πλευράς Software σε σχέση με τον IBM - PC!  Σήμερα ξέρουμε ότι το λειτουργικό σύστημα του Atari ST λέγεται TOS από το ακρωνύμιο "The operation system"!  Δεν ξέρω όμως αν γνωρίζουν όλοι ότι  τα πράγματα παραλίγο να μην ήταν ακριβώς έτσι!

Όταν ο Tramiel άρχιζε να ψάχνει λειτουργικό σύστημα για τον νέο του υπολογιστή, ήταν  φυσικό να πάει  και αυτός στον καλύτερο καταλήγοντας έτσι στην υπερδύναμη της εποχής Digital Research γνωστή για το CP/M και το GEM. Φυσικά ο ST δεν υπήρχε  καν ακόμα (τουλάχιστον στη φουλ μορφή του) και έτσι ο πρώτος "ST" που επιστρατεύτηκε για να επιδείξει το λειτουργικό στον Tramiel ήταν ένας... Apple Lisa, αφού αυτός ο υπολογιστής ήταν ότι κοντινότερο σε αυτό που είχε στο μυαλό του να φτιάξει ο πρόεδρος της Atari! Κατά τις πρώτες στιγμές της ζωής του ST,  το GEM δεν έτρεχε επάνω στο TOS όπως το γνωρίζουμε σήμερα,  άλλα έτρεχε άρον- άρον κάτω από CP/M 68000, την 16bit έκδοση δηλαδή του γνωστού λειτουργικού της D.R. για τον Motorola.

To CP/M φυσικά εκ πρώτης όψης έμοιαζε σωστή επιλογή αφού ήταν το must της εποχής για όλα τα επαγγελματικά computers και από την άλλη, δεν υπήρχε τότε τίποτα άλλο αξιόλογο για τον εξωτικό Motorola στον ορίζοντα! Ο αρχικός ενθουσιασμός σύντομα  αντικαταστάθηκε από  ένα έντονο σκεπτικισμό αφού το CP/M αν και έμοιαζε να λειτουργεί, έδειχνε σχετικά γερασμένο και  δυστυχώς αρκετά αργό φρενάροντας τον πρωτοποριακό υπολογιστή με τα 8Mhz, τον 68000 και τη DMA υποστήριξη. Τότε ως από μηχανής θεός η λύση βρέθηκε σε ένα καινούριο πρωτοποριακό project που δούλευε μόλις εκείνο τον καιρό (από τις αρχές του 1985) η DR, το GEM-DOS!

Το GEM-DOS προτιμήθηκε εξαιτίας της γενικά καλύτερης του απόδοσης αλλά και του ιεραρχικού συστήματος αρχείων του (Το CP/M δεν είχε) και επάνω του χτίστηκε το TOS. Το λειτουργικό σύστημα του ST θεωρείται ότι είναι ένα υβρίδιο μεταξύ CP/M, MS-DOS και λίγο UNIX καθώς μάλλον έχει δανειστεί στοιχεία από αυτά. Το GEM-DOS με τη σειρά του παρουσιάζει αξιοσημείωτη ταύτιση στις functions με το MS-DOS (ακόμα και στους αριθμούς των functions παρατηρείται αντιστοιχία!!!). Για την ιστορία,  υπάρχουν και κάποιες functions του MS-DOS που για ευνόητους λόγους έχουν αφαιρεθεί από τον Atari. Ειδικά στον τομέα του File management, μόνο οι UNIX συμβατές functions έχουν διατηρηθεί. Το παλιό μπλοκ που περιεχόταν στο MS-DOS και αναφερόταν σε συμβατότητα με το CP/M και στο hardware του 8088 επεξεργαστή απουσιάζει. To GEM-DOS διατήρησε τις ομοιότητες με το MS-DOS και στο Disk management με αποτέλεσμα ο Atari να μπορεί να διαβάσει δισκέτα IBM-PC αφήνοντας έτσι διάπλατο το παράθυρο της επικοινωνίας των δύο αυτών κόσμων! 

To Zaxxon μέσα από τα CGA γραφικά του...Atari STE!!! Το PC-Ditto μπορεί να τρέξει πολλά παιχνίδια αλλά με υπολογίσιμο κόστος στην ταχύτητα.


Το θρυλικό ELITE μέσα από το PC-DItto.


Είπαμε τα PC's είχαν τα πάντα...

Καταλαβαίνετε ότι προσπάθησα να δοκιμάσω ότι PC δισκέτα είχα στα χέρια μου! Το τρομερό triangle  ήταν πολύτιμος συνεργάτης στην προσπάθεια μου αυτή.

Βραδυνή φλυαρία...
Κάτι τέτοιες βραδυνές ώρες που με πιάνει το παράπονο κάθομαι και σκέφτομαι ξανά τα παλιά. Με το MS DOS και τους IBM συμβατούς να κυριαρχούν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη, οι ανεξάρτητες φωνές της computer industry άρχισαν μία - μία να αφομοιώνονται και να σωπαίνουν! Εταιρίες  που αρνήθηκαν να ασπαστούν την νέα αλήθεια του MS-DOS απλά βγήκαν καταχρεωμένες εκτός της σκακιέρας παιχνιδιού. Η λύση των  IBM εξομοιωτών αν και φάνηκε αρχικά σωτήρια, τελικά αποδείχθηκε ότι είχε περισσότερο ψυχολογικά παρά πραγματικά  οφέλη να αποδώσει. Η χρήση τους εξαιτίας  των αρκετών περιορισμών και προβλημάτων περιορίστηκε μάλλον σε περιστασιακή χρήση που δε θα μπορούσε σε καμία περίπτωση  να γίνει η  κύρια. Οι hardware εξομοιωτές  αν και ήταν γρηγορότεροι και καλύτεροι σε σχέση με την πρώτη γενιά των software εξομοιωτών, εντούτοις κόστιζαν πολύ ακριβά και πολλές φορές ακριβότερα από το κόστος ενός κανονικού  IBM συμβατού. Πέρα από αυτά αυτά πάντως,  δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω την αίσθηση κύρους και ανωτερότητας που ένοιωθα όταν έβλεπα τον Atari μου να εξομοιώνει ένα άλλο σύστημα. Ο Atari ST εκτός των άλλων είχε και  το χρυσό δώρο του "κοινού drive format" με το MS-DOS που απλοποιούσε κατά πολύ τα πράγματα. Αρκούσε απλά μια αντιγραφή για την  ανταλλαγή αρχείων ανάμεσα στους δύο κόσμους χωρίς την ανάγκη καμιάς μετατροπής  χαρακτηριστικό που εκμεταλλεύθηκαν κατά κόρον  και οι emulators.

Αν νομίζετε ότι ο "Arnold Schwarzenegger" των υπολογιστών Archimedes 3000 δεν είχε την ανάγκη της ΙΒΜ βιβλιοθήκης  κάνετε λάθος! Αίσθηση έκανε τότε στις εκθέσεις η επίδειξη του δικού του PC-emulator! Στη φωτογραφία βλέπετε τον δικό μου Acorn A3000 που στο βασικό πακέτο του φέρει εκτός από τον Emulator και το DR DOS-5.

Ερώτηση: Τι θα γίνονταν άραγε αν συναντιόντουσαν ο Stallone και ο  Schwarzenegger; Σίγουρα η μάχη του αιώνα θα λέγατε αν ήσαστε τη δεκαετία του 1980 παιδί!  Αν ανήκετε όμως σήμερα στην γενιά των σαραντάρηδων θα απαντούσατε: -"Χμμμ... μάλλον θα άνοιγαν μαζί εστιατόριο στο Hollywood"! Όσο δυνατό hardware και αν είχες έπρεπε να ήσουν έξυπνος  αν ήθελες να επιβιώσεις! 

Τελειώνοντας τη σημερινή  μου φλυαρία θα ήθελα να πω ότι το  PC-Ditto ήταν για εμένα ένα όνειρο που με κράτησε στα σύννεφα κατά τα εφηβικά μου χρόνια. Χάρις σε αυτό έκανα τις εργασίες μου  στο σπίτι όταν έφευγα  κουρασμένος από τα εργαστήρια της σχολής. Ανάβοντας τον Atari μου  είχα αυτομάτως  μέσα στο δωμάτιο μου ένα κανονικότατο IBM PC συμβατό με 703K αντί των 640K RAM των συνηθισμένων IBM compatibles και χωρίς κανένα επιπλέον κόστος. Από πλευράς συμβατότητας μάλιστα, τα πήγαινε πολύ καλά διατυμπανίζοντας την επιτυχία του να περάσει το νούμερο ένα test τότε,  να τρέξει δηλαδή το Microsoft Flight simulator!!! Φυσικά όσο  γρήγορος  και να ήταν ο Atari ST του 1MIPS, κυριολεκτικά γονάτιζε υπό την πίεση της εξομοίωσης,  δουλεύοντας αρκετά πιο αργά από τον μέσο IBM. Παρόλα αυτά, το πρόγραμμα ήταν πολύ έξυπνα φτιαγμένο κάνοντας σωστά τη δουλειά του  και στα δύο monitors του Atari. Φυσικά στην περίπτωση που διαθέτατε ένα 5/14" Atari drive,  το PC Ditto θα συνεργαζόταν άψογα  διαβάζοντας απευθείας τις μεγάλες δισκέτες των PC's. Σήμερα η εξομοίωση στα computers έχει περάσει σε άλλα επίπεδα  ως  αναπόσπαστο κομμάτι  της  σύγχρονης computer κουλτούρας μας. Σας αφήνω τώρα για να πάω να εξομοιώσω ένα Atari ST στο σύγχρονο PC μου...

3 σχόλια:

  1. Χα!χα!χα! Ο Mega ST με το ATonce απλά...στερείται θωράκισης! Ο Γερμανός που το είχε, την έβγαλε (προφανώς όταν έκανε την επέμβαση) οπότε είναι πανεύκολο για εμένα όταν θέλω φωτογραφίες από το εσωτερικό του Mega να το κάνω ξεβιδώνοντας μόνο μερικές βίδες! Φυσικά ο δεύτερος που έχω ...είναι μπετόν αρμέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ο Kildal πούλησε τρέλα και ο Gates άρπαξε την ευκαιρία... έτσι πάνε αυτά... του έκλεψε το λειτουργικό και τα υπόλοιπα είναι ιστορία..
    όχι οτι πέθανε και στη ψάθα ο kildal έτσι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H ιστορία με τον Gary Kildal, την ΙΒΜ και το αεροπλάνο είναι αστικός μύθος, προερχόμενος μάλιστα από τα χείλη του Bill Gates !!! Ο Gary Kildal είχε πάει να παραδώσει ένα έργο και τι ποιο λογικό, να το έκανε με το ιδιωτικό του αεροπλάνο (αφού ο μέσος Αμερικανός πήγαινε με την Cadilac των 8000 κυβικών ως το supermarket, λογικό είναι αυτός να πήγαινε με το αεροπλάνο του).

    Βασικός λόγος αποτυχίας των συνομιλιών ήταν ότι η IBM ήθελε να αγοράσει το λειτουργικό "με τη μία" και όχι πληρώνοντας κάποιο κόστος άδειας για κάθε αντίτυπο. Και είναι λογικό να το αρνηθεί ο Kidal, γιατί πουλώντας το λειτουργικό θα πουλούσε και τα δικαιώματα να αναπτύξει αντίστοιχο προϊόν (άσχετα αν ετέλη ο πονηρός Bill Gates πούλησε το PCDos στην IBM και το MSDOS σε όλους τους άλλους).

    Περισσότερα εδώ : http://www.businessweek.com/stories/2004-10-24/the-man-who-could-have-been-bill-gates

    ΑπάντησηΔιαγραφή