Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Atari 260 ST Schematic.

Ποιος δε θυμάται  την έκπληξη της αγοράς όταν ο Jack Tramiel  με μια αστραπιαία κίνηση (που μόνο με το κεραυνοβόλο Blitzkrieg μπορεί να συγκριθεί), σχεδίασε και υλοποίησε από το μηδέν μια υπολογιστική διάταξη κυριολεκτικά φερμένη από το μέλλον; Τίποτα πια δε θα έμενε ίδιο και από εδώ και πέρα όλοι οι υπολογιστές θα έμοιαζαν κάπως έτσι! Υπολογιστική δύναμη που μέχρι χθες έμοιαζε όνειρο έγινε ξαφνικά κτήμα του καθενός ενώ τεράστιες ποσότητες μνήμης RAM μοιράστηκαν απλόχερα σε όλους! Ακόμα και μετά από χρόνια τα IBM PC's έβλεπαν το 1MB του Atari ST και αλληθώριζαν!


Ήταν όμως τα χρόνια δύσκολα και τίποτα δεν εξασφάλιζε ότι το "αμερικανάκι¨θα τα κατάφερνε να μείνει ζωντανό στην αγορά. Το πρόσφατο φάντασμα του Βρετανού αριστοκράτη Sinclair QL ήταν εκεί να μας θυμίζει ότι δεν αρκεί να έχεις δυνατά χαρακτηριστικά για να επιζήσεις! Από την προσωπική μου συλλογή τράβηξα μερικές φωτογραφίες  ενός εθνικού  κειμηλίου για εμάς τους Atari users! Οι πρόγονοι μας, οι πρώτοι  "Atari "Sixteen/Thirty-two" στο στάδιο της κατασκευής! Αυτό το προσχέδιο πλακέτας προήλθε μάλλον από κάποιον υπάλληλο που δούλευε τότε για την Atari corporation! 


Είναι ένα CAD printout που κάποιοι σχεδιαστές εργάζονται σε κάτι μελλοντικά μεγάλο! Το μέγεθος του είναι αρκετά μεγάλο A1 και είναι τυπωμένο στο κλασικό διάφανο "ρυζόχαρτο" που οι μηχανικοί  συνήθιζαν να εργάζονται  εκείνο τον καιρό. Η επιγραφή- επικεφαλίδα  επάνω παραπέμπει στον άμεσο πρόγονο του Atari 520ST, τον 260ST! Τα γιαπωνέζικα γράμματα πιστοποιούν την ανάμειξη του παράγοντα της άπω ανατολής, γεγονός που δεν γνωρίζω επαρκώς πως προέκυψε. Είναι αλήθεια ότι ο Jack Tramiel από τα πρώτα κιόλας βήματα της Commodore είχε στενές επαφές με την Ιαπωνία (μια τάση που μέχρι τα χρόνια της Atari μάλλον δεν εγκατέλειψε ποτέ). Ως Atari user και retro computer lover, τέτοιου είδος έγγραφα τα φυλάω ως ανεκτίμητο θησαυρό.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου