Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

The Hotz Box and Hotz Translator technology.


"Έχω δει τρία πράγματα στη ζωή μου που ήξερα αμέσως ότι θα έχουν βαθιές συνέπειες στο μέλλον! Τον προσωπικό υπολογιστή, το ποντίκι και το Hotz Μεταφραστή!"
- Steve Wozniak - συνιδρυτής της Apple Computers.



O Jimmy Hotz παρέα με τον John Anderson σε μια φανταστική παρουσίαση του οργάνου
από την ATARI στην NAMM (National Association of Music Merchants)!
 

Από συνέντευξη του ο Mick Fleetwood των Fleetwood Mac για τον Jimmy Hotz:
Ξέρω τον Jimmy πολύ καιρό όταν δούλευε ακόμα με την JBL και δημιουργήθηκε από τη μεταξύ μας συνεργασία και μια φιλία. Ένα βράδυ σε μια μας συζήτηση του είπα για κάποιες σκέψεις μου, ότι με όλη αυτή την τεχνολογία που υπάρχει σήμερα γύρω από τη μουσική θα έπρεπε να είναι εύκολη η πρόσβαση σε αυτήν ακόμα και σε κάποιον που δεν είναι μουσικός! Ο Jimmy με κοίταξε και μου είπε: "-Mick έχω πολλές ιδέες επάνω σε αυτό το θέμα εδώ και πολλά χρόνια! Αυτά που συζητάμε, με τη σημερινή τεχνολογία που διαθέτουμε είναι απόλυτα πραγματοποιήσιμα"! Συζητούσαμε για πολύ ώρα εκείνο το βράδυ για το πως θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτό ώσπου μετά από δέκα μήνες μια μέρα που πήγα σπίτι μου βρήκα μια ειδοποίηση του manager μου από τον Jimmy Hotz που απλά έλεγε : " -Πες στον Mick ότι τα κατάφερα"! Μερικές ημέρες αργότερα ήρθε σε αυτό το studio με ένα prototype.....




O Mick Fleetwood επιδεικνύει υπερήφανος το Hotz translator! Εντυπωσιακό είναι το logo της ATARI στο πίσω μέρος του midi controller (έχετε ξαναδεί μουσικά όργανα της ATARI ;). Φυσικά ως αναπόσπαστο κομμάτι της μουσικής διάταξης ήταν και ο Atari ST που τον βλέπετε δεξιά του Mick στην φορητή μορφή του ( Atari Stcay)!


Jimmy Hotz, o πολυτάλαντος...

Ο Jimmy Hotz γεννήθηκε στο Sherman του Texas το 1953 και από την πολύ μικρή ηλικία των επτά ετών έδειξε έντονα την κλίση του για την μουσική μαθαίνοντας κιθάρα! Από τότε έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου εκδηλώνοντας μια ασύλληπτη επαγγελματική δραστηριότητα. Θεωρείται "φτασμένος" μουσικός σε πολλά επίπεδα  με εμπειρία τόσο σε στούντιο όσο και σε ζωντανές συναυλίες! Ανεβάζοντας σταδιακά την γνώση του ασχολήθηκε πολύ με τα synthesizers και γενικά με την τεχνολογία των midi. Εκτός από πολύ καλός μουσικός ειδικεύεται σε θέματα τεχνολογίας και τον προγραμματισμό των computers! Οι γνώσεις του τον έκαναν περιζήτητο συνεργάτη πολλών καταξιωμένων μουσικών που ήθελαν την βοήθεια του για το στήσιμο studios, sound recording και άλλων μουσικών εφαρμογών! Εργάστηκε ως μουσικός παραγωγός άλλα και ως σόλο μουσικός κυκλοφορώντας την δική του προσωπική δουλειά! Η βαθιά του γνώση στην τεχνολογία των οργάνων του επέτρεψε να ασχοληθεί με την έρευνα και τις εφευρέσεις καταθέτοντας μάλιστα και κάποιες ευρεσιτεχνίες. Πολύ γνωστές εφευρέσεις του είναι Το "Hotz box", το "Hotz midi vest" και το "Hotz translator". Ως εμπειρογνώμονας σε 3D γραφικά υπολογιστών, ο Τζίμι ήταν ο βασικός παράγοντας πίσω από το 3dMAxMedia "Zuma Project" που κέρδισε βραβείο Καινοτομίας το 2001 από το Computer Graphics World Magazine.

Έχει συνεργαστεί με όλη την αφρόκρεμα της μουσικής σκηνής και είναι περιττό να αναφερθούν εδώ γιατί δεν θα φτάσουν δυο σελίδες. Ήταν φανατικός χρήστης των Atari computers που θεωρούσε ως κορυφαία εργαλεία για την δουλειά που έκανε! Αν και είχε δοκιμάσει (λόγω δουλειάς) όλα τα hardware, θεωρούσε ότι τα Atari ST έχουν ταχύτερη απόκριση ακόμα και από τα αντίστοιχα mackintosh!!! Ευνοείται ότι στα studios που έστηνε για λογαριασμό των πελατών του ο ST ήταν η αναγκαία σταθερά! Μια σταθερά που επιβεβαιώθηκε και αργότερα με την εφεύρεση του Hotz translator. Έχει σήμερα πολλές διακρίσεις και είναι μέλος πολλών επιτροπών. Ενδεικτικά αναφέρω:

  • ASCAP – American Society of Composers, Authors and Publishers.
  • MMA - MIDI Κατασκευές Σύνδεσμος MMA – MIDI Manufactures Association.
  • NAMM - Εθνική Ένωση των Εμπόρων Μουσικής NAMM – National Association of Music Merchants.
  • NARAS - Εθνική Ακαδημία Recording Arts & Sciences NARAS – National Academy of Recording Arts & Sciences.

Σήμερα ζει και εργάζεται στη Καλιφόρνια και διατηρεί την δική του ιστοσελίδα!


To Hotz translator μέσα απο την οθόνη του Atari ST.


Hotz midi Translator...

Ακόμα και αν κάποιος δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με τη διμιουργία μουσικής δεν γίνεται να μην μείνει εντυπωσιασμένος από τις δυνατότητες των synthesizers που έχουν την δύναμη να εξομοιώνουν κάθε ήχο αντικαθιστώντας εύκολα μια ολόκληρη ορχήστρα! Αν και η τεχνολογία προχωράει με γρήγορους ρυθμούς θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι όπως και στον τομέα της αυτοκίνησης που βασίζεται ακόμα στις ίδιες εφαρμογές που ίσχυαν εδώ και χρόνια, ομοίως και στην μουσική ο τρόπος που παίζουμε σήμερα τα μουσικά όργανα δεν έχει σχεδόν αλλάξει από τότε που δημιουργήθηκαν! Έτσι στην εποχή μας τα πιάνα και τα αρμόνια βασίζονται ακόμα το ίδιο αρχικό κλαβιέ και οι κιθάρες στις ίδιες χορδές. Δυστυχώς δεν έχουν γίνει τρομερά βήματα ώστε να μπορέσει κάποιος που δεν έχει εισχωρήσει στη τεχνική και τη μουσική παιδεία να εξωτερικεύσει την καλλιτεχνική του φύση αφού τα μουσικά όργανα κάθε άλλο παρά φιλικά είναι για τον αρχάριο! Δοκιμάστε μόνοι σας ένα μικρό πείραμα παίζοντας χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία ένα μουσικό όργανο! Το πιθανότερο είναι να γίνετε απίστευτη πηγή ενόχλησης για τους γύρω σας - για να μη πω  και ίσως ακόμα και για εσάς τους ίδιους! Όταν ο Jimmy Hotz σχεδίαζε αυτό το καινοτόμο μουσικό όργανο είχε σαν σκοπό να τα αλλάξει όλα αυτά μια για πάντα! Έδωσε στον αρχάριο ένα πανεύκολο και φιλικό plug and play ολοκληρωμένο όργανο με ένα νέου τύπου κλαβιέ με πλήκτρα αφής σκορπισμένα σε ανεξάρτητες ζώνες!


Το φουτουριστικό Hotz box!!! Αλήθεια πόσες φορές έχετε δει keyboards με το logo της ATARI;


Το Hotz Translator αποτελείται από ένα συνδυασμό μουσικού οργάνου και ειδικού προγράμματος "μεταφραστής" που τρέχει σε ένα ATARI ST hardware και αναλαμβάνει να μετατρέψει σε midi σήματα τα ερεθίσματα που του στέλνει ο ελεγκτής!

 α) Το κλαβιέ του Hotz box -αρχίζοντας ανάποδα- είναι το δεύτερο συνθετικό και είναι στην όψη απολύτως επίπεδο με πλήκτρα αφής χωρισμένα σε "αλλόκοτες ζώνες"! Η εμφάνιση του είναι εκπληκτική και η αίσθηση που αποκομίζει κανείς αντικρίζοντας το είναι ότι έρχεται κατευθείαν από το μέλλον! Για ένα απλό midi controller το μέγεθος του είναι αρκετά μεγάλο και είναι και σχετικά αρκετά βαρύ! Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της τεχνολογίας αιχμής που έπρεπε να χωρέσει και να γίνει εφικτό αυτό το θαύμα. Έτσι κάτω από τα ιδιόμορφα πλήκτρα που στερούνται μηχανικών μερών έχουμε 10 πανίσχυρους παράλληλους επεξεργαστές που κάνουν εφικτή τη γρήγορη συλλογή και συγχώνευση των δεδομένων εξασφαλίζοντας έτσι πολύ γρήγορη λειτουργία. Αυτό επιβεβαιώνεται και στην πράξη αφού στη βαρύτερη περίπτωση υπολογιστικού φόρτου ο χρόνος που απαιτείται από το πάτημα ενός πλήκτρου μέχρι την έξοδο midi δεδομένων από τον Atari ST είναι μικρότερος των 7 milliseconds - τη στιγμή που στα παραδοσιακά midi όργανα αυτός ο χρόνος μπορεί να φτάσει μέχρι τα 180 milliseconds (απόρροια των περιορισμών των μηχανικών πληκτρολογίων και του τρόπου σάρωσηςτης νότας). Δεδομένης της φύσης του ελεγκτή που δεν διαθέτει κινούμενα πλήκτρα μπορείτε να εκτελέσετε κινήσεις με αστραπιαίο τρόπο γεγονός αδύνατο στα συμβατικά keyboards.



Το αινιγματικό κλαβιέ που υποσχόταν να ελευθερώσει τη δημιουργικότητα του καθενός από εμάς!

Τα πλήκτρα αφής του Hotz box χωρίζεται σε 5 κύριες ζώνες και είναι φτιαγμένα ώστε να καταλαβαίνουν την αίσθηση της πίεσης και να μπορούν να δώσουν απο απλές νότες μέχρι και σύνθετες συγχορδίες! Έτσι έχουμε ένθεν και ένθεν δύο κάθετες ζώνες των 16 πλήκτρων, μια οριζόντια στο κάτω μέρος που αποτελείται από 11 μεγαλύτερου μεγέθους πλήκτρα και από επάνω μια άλλη σκάλα 21 πλήκτρων στενότερου σχήματος! Στο ανώτερο μέρος έχουμε μια ομάδα που ομοιάζει με το κλαβιέ των οικείων μας synthesizers και θα περιγραφόταν σαν τρεις συμβατικές οκτάβες. Κάποια επιπλέον πλήκτρα χρησιμεύουν για λειτουργίες όπως το κλασικό modulation και Pitch Bend. Επειδή ο Hotz ήταν και κιθαρίστας έτσι φρόντισε το συγκεκριμένο midi κλαβιέ να είναι δεκτικό και στον τρόπο παιξίματος του συγκεκριμένου οργάνου! Έτσι με την υποστήριξη strumming effect η αίσθηση της κιθάρας μπορεί να αναδειχθεί σε μια πολύ ρεαλιστική και διασκεδαστική εμπειρία!


Περιοδικό Start - Απρίλιος 1989. Στην άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη ο Jimmy Hotz δηλώνει: "- The 1040, for musical functions, is not only just as good as the Mac, it's beter." 

β) O software μεταφραστής ήταν και στην ουσία η μεγάλη ιδέα και καινοτομία του Jimmy Hotz αφού είναι το λογισμικό που κάνει σχεδόν τα πάντα τρέχοντας σε ένα Atari ST. Από αυτήν την αρχική σκέψη προέκυψε και η δημιουργία του Hotz Box! Η κεντρική του ιδέα είναι ότι μπορείτε να στρώσετε το πληκτρολόγιο σε ζώνες! Στην κατώτερη ζώνη μπορείτε να αντιστοιχίσετε ακόρντα που θα ανακαλείτε πανεύκολα με το ένα δάκτυλο! Η upper σκάλα είναι για τις κλίμακες και μπορείτε να διαλέξετε μέσα από 128. Έτσι αν πατήσετε ένα οποιοδήποτε πλήκτρο στην κάτω σκάλα αυτομάτως θα συντονιστεί στην ίδια τονικότητα με αυτό που παίζετε στην επάνω κάνοντας σας να ακούγεστε σαν βιρτουόζος! Είναι πολύ εντυπωσιακό να παίζετε ένα θέμα στη μια σκάλα και να συντονίζεται αυτόματα στο ίδιο κλειδί με τα ακόρντα! Επίσης ο μεταφραστής περιλαμβάνει στις δυνατότητες του και left hand apps ευκολίες! Ο μεταφραστής δίνει γενικά πολλές δυνατότητες εξαλείφοντας τις αδυναμίες των συμβατικών οργάνων κάνοντας τα να φαίνονται (κατά τον δημιουργό) αναποτελεσματικά  για την δημιουργία τέλειας μουσικής! Ένα κλασικό παράδειγμα είναι ότι όταν παίζετε σε μια δεδομένη κλίμακα υπάρχει σε όλα τα όργανα ένας μεγάλος αριθμός πλήκτρων (νότες) που είναι πρακτικά άχρηστος και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί! Κάθε τυχαίο πάτημα αυτών των πλήκτρων οδηγεί στην παραφωνία και το λάθος! Ο μεταφραστής τα αποκλείει αυτόματα μηδενίζοντας έτσι την πιθανότητα λάθους πλήκτρου ελευθερώνοντας από αυτό το άγχος τον μουσικό!!! Το πρόγραμμα έτρεχε παραδοσιακά σε ένα Atari ST και συνεργάζονταν με τις medium και high resolutions. Ήταν συμβατό με τις 030 σειρές TT και Falcon και απαιτεί τουλάχιστον 1Mb RAM.



Ο John Anderson τραγουδιστής των Yes αυτοσχεδιάζει στο περίπτερο της Atari corporation και κλέβει την παράσταση!!!!




O Mick Fleetwood και ο Jimmy Hotz δίνουν μουσικό βήμα σε παιδιά με ειδικές ανάγκες! Ακούστε το απίστευτο αποτέλεσμα που μπορεί να βγάλει ένας αρχάριος σε μόλις 2 λεπτά ακόμα και αν δεν έχει ξαναπιάσει ποτέ όργανο !!! Δεν υπάρχει ούτε μια παραφωνία!


Επίλογος.
Περιττό να αναρωτηθούμε σήμερα αν τελικά τα κατάφερε το Hotz midi translator... Δυστυχώς το όλο εγχείρημα  δεν ήταν από την αρχή ιδιαίτερα φθηνό για τον αρχάριο, ερχόμενο σε μια τιμή γύρω στα 6000 δολάρια (και σε αυτό το κόστος θα πρέπει να προστεθεί  επίσης και η έξτρα αγορά ενός Atari ST). Το Hotz midi translator όσο ενδιαφέρον και εξελίξιμο έδειχνε να είναι δέχθηκε από πολλούς επαγγελματίες μουσικούς μια έντονη πολεμική χαρακτηρίζοντας το απαξιωτικά ως όργανο για αρχάριους. Άσχετα από το ποια ήταν τελικά η αλήθεια ίσως ακόμα και  αυτή η υποτιθέμενη μεγάλη ευκολία χειρισμού του να ήταν επίσης υπό αμφισβήτηση αφού πολλοί διαπίστωσαν ότι απαιτείται και πάλι κάποιος  καιρός εκμάθησης και εξοικείωσης έτσι  ώστε να μπορέσει κάποιος να πετύχει κάποιο σοβαρό αποτέλεσμα -ανασταλτικός παράγοντας για αυτόν που θα ήθελε να επενδύσει τόσα χρήματα και κατευθείαν να αρχίσει! Όπως και να έχει τελικά η υπόθεση παρουσιάζει  εξαιρετικό ενδιαφέρον ως μια ακόμα αθέατη πτυχή της computer ιστορίας που ίσως  να μην γνώριζαν οι περισσότεροι! Η Atari corporation ανέβασε ξανά τον πήχη και ο Jack Tramiel απέδειξε για ακόμη μια φορά πόσο χαρισματικός άνθρωπος ήταν, αφού παίρνοντας κατεστραμμένη και ετοιμοθάνατη μια παλιά εταιρία την οδήγησε σε μια φρενήρη πορεία, ωθώντας την μέχρι εκεί που κανείς δε μπορούσε να φανταστεί ότι μπορεί να φτάσει! 




Στις ημέρες της προεδρίας του η Atari γνώρισε ένα νέο μεγάλο όραμα που ήταν η καταξίωση της ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρίες τεχνολογίας παγκοσμίως! Home computers, Workstations, Super computers, Game consoles, Music instruments ήταν μερικά από τα πεδία δράσης που έτρεψε την προσοχή της και αυτή ήταν απλά η αρχή. Δυστυχώς όμως τα πάντα έχουν ένα τίμημα και ιστορικά πολλοί ήταν εκείνοι  οι μεγάλοι ηγέτες που αφού έγραψαν χρυσές σελίδες δόξας αποτέλεσαν και την αιτία της απόλυτης καταστροφής. Έτσι ήταν γραφτό να γίνει ώστε αυτός να είναι που οδήγησε και   την εταιρία στην πόρτα της εξόδου. Συμπληρώνοντας σήμερα ένα - ένα τα κομμάτια του παζλ διαπιστώνω ότι η αιτία της οικονομικής ζημίας που άρχισε να υφίσταται στα τελευταία χρόνια η Atari ίσως να μην ήταν απλά και μόνο το αποτέλεσμα της αλλαγής των εποχών άλλα και το τίμημα μιας ακόρεστης ανάγκης για συνεχή επέκταση που είχε ως κατάληξη την αλόγιστη κατασπατάληση των πόρων της εταιρίας επάνω σε αμφιλεγόμενα projects και διφορούμενες νέες τεχνολογίες.

Άγνωστο είναι σήμερα πόσα διαφορετικά projects έτρεχαν κατά το οριστικό κλείσιμο της εταιρίας. Τα δικαιώματα του Hotz translator επέστρεψαν στον δημιουργό Jimmy Hotz όταν έκλεισε η Atari corporation. Το software συνεχίζει να κυκλοφορεί ακόμα και σήμερα ακόμα και για την πλατφόρμα των Windows. Μερικά Hotz boxes διατίθεται προς πώληση στους σημερινούς συλλέκτες από το διαδικτυακό χώρο του δημιουργού.

2 σχόλια:

  1. Οι λόγοι που οδηγούν μια εταιρία στη αποτυχία είναι πολλοί. Νομίζω όμως ότι η αδυναμία ευελιξίας και τα τεράστια κόστη σε συνδυασμό με την επεκτασιμότητα και την ευκολία στην χρήση των Windows έφεραν το τέλος. Η Microsoft παρείχε ευκολία χρήσης, μικρό κόστος, απλές και χρήσιμες εφαρμογές. Mπορεί να υπάρχουν εξειδικευμένες εφαρμογές που τρέχουν σε άλλα λειτουργικά, αλλά ο μέσος χρήστης δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από τα γνωστά μας Windows. Tελικά, δεν μπορούν να γίνουν όλοι Bill Gates...κάποια πράγματα δεν είναι τυχαία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχεις σε όλα δίκιο! Βέβαια η έκρηξη της software βιβλιοθήκης των pc's προϋπήρξε των Windows και θεωρώ ότι το γραφικό περιβάλλον εργασίας ήρθε καθυστερημένα και ως κερασάκι στην τούρτα! Η πολιτική της IBM να δώσει άδεια σε τρίτους κατασκευαστές να φτιάξουν κλώνους ήταν ίσως και η πιο καταλυτική για την εξάπλωση τους. Ο Gates απο την άλλη μεριά ήταν πραγματικά άξιος σε αυτό που έκανε γιατί δεν του χαρίστηκε τίποτα. Εκθρόνισε και αργότερα πήρε τη θέση ενός μεγάλου κολοσσού που θα αναφερθώ σε επόμενο θέμα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή